Annons

Januariavtalet har fallit offer för corona

LEDARE. Efter ett drygt år av dykande väljarstöd ser den långlivade trenden ut att vända för Socialdemokraterna. I två olika opinionsundersökningar ökar partiets siffror markant under mars månad.

ÖKAT S-STÖD. Den röda ros som så ofta pryder kavajslaget på partiföreträdare är numera ersatt med en svensk flagga. Coronakrisen har ökat S maktroll och gjort januarisamarbetet irrelevant.
ÖKAT S-STÖD. Den röda ros som så ofta pryder kavajslaget på partiföreträdare är numera ersatt med en svensk flagga. Coronakrisen har ökat S maktroll och gjort januarisamarbetet irrelevant.Foto:Jessica Gow/TT

Med 25 procents stöd återtar Socialdemokraterna den välbekanta positionen som landets största parti, efter att en kort period ha tillhört Sverigedemokraterna.

De ökade väljarsympatierna härleds till coronakrisen. På några få dagar gick den politiska agendan från att ha dominerats av stundtals besvärliga frågor för regeringen - brottslighet, klimat och integration - till att uteslutande handla om virushanteringen.

Kriser brukar som bekant kunna gynna den som sitter vid makten. Att Socialdemokraterna utnyttjat tillfället för att stärka sin maktroll är tydligt.

Den röda ros som så ofta pryder kavajslaget på partiföreträdare är numera ersatt med en svensk flagga. Regeringen menar att inga förslag i krisarbetet kommer att uteslutas, oavsett vem som är avsändare. Samtal har hållits med samtliga partier. Statsministerns tal till nationen på söndagskvällen är en, med svenska mått mätt, exceptionell händelse. Sammantaget framträder bilden av ett samlande mittenparti.

Men det är inte enbart genom möjligheten att visa handlingskraft som Socialdemokraterna har gynnats. I ett slag har coronaviruset lyckats göra januarisamarbetet och dess avtal irrelevant, efter att ha varit det politiska landskapets referensram i ett knappt år.

De avtalspunkter som Centern och Liberalerna påtvingat regeringen mot dess vilja kommer framöver enkelt kunna avfärdas, och det sannolikt utan motstånd. För vilket parti som gör anspråk på att vara anständigt skulle hota att fälla regeringen mitt i en brinnande krissituation? Även oppositionen förlorar momentum. Bortsett från några få egna utspel är det tyst. Nu är tid att samlas, inte ägna sig åt politiskt spel.

Den borgerliga tyngd som höll regeringen i schack har med ens försvunnit, tillsammans med alla trovärdiga hot den hade. Kvar är en regering obunden av såväl opposition som samarbetspartners. När krisen är över måste Centern och Liberalerna ompröva sina roller som stödpartier för att inte ytterligare befästa Socialdemokraternas politiska makt.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?