Annons

Januariavtal låser S i migrationen

LEDARE. Migrationsfrågan är utmanande för alla partier. Men mest förödande har den blivit för S. 

Foto:Tove Eriksson/TT

De senaste tio åren har Sverige beviljat 1,3 miljoner uppehållstillstånd, varav asyl- och anhöriginvandring tillsammans utgör drygt hälften. Arbetsskäl står för en fjärdedel och resten är EU-inflyttning och studenter. (Andelarna varierar dock mellan åren.) Det har påverkat svenskarnas syn på migration och i dag vill 53 procent enligt SOM-institutet ha färre immigranter.

För att detronisera frågan och skapa en brett politiskt förankrad lösning tillsatte regeringen i somras en parlamentarisk migrationskommitté. Den ska bland annat föreslå om skyddsbehövande ska beviljas tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd som huvudregel. Om ett försörjningskrav ska gälla vid anhöriginvandring, och hur det då bör utformas. 

Frågan om hur man begränsar inflödet av människor angrips alltså indirekt. När åsikterna går isär är den mest framkomliga vägen att se till att minska söktrycket genom ändrade regler. Exempelvis finns en majoritet för att uppehållstillstånden som regel ska vara tillfälliga. 

Men när migrationskommittén möttes på onsdagen stod ett förslag om volymmål för migrationen på agendan. SD och M är de enda som oreserverat står bakom ett volymmål. KD, C och L är tveksamma. V, S och MP är emot. Många värjer sig inför ett ”siffersatt” mål. De bör inte fastna i begreppet. Ett siffersatt volymspann kan användas som indikation för hur stor migration Sverige klarar. På något sätt måste politikerna ta kontroll över hur många flyktingar som kommer hit om de ska kunna integreras. Det borde man kunna vara överens om eftersom det är en förutsättning för att hålla välfärdslöftet till medborgarna.

Det är också det budskap som S-ledaren Stefan Löfven skickat den senaste tiden. I en intervju om migrationen i DN 17 januari säger att: ”Vi tar in till landet så många som vi kan integrera, det är helt avgörande” och ”Vi ska hålla ner antalet människor som kommer” skickar det en tydlig signal. Men januariavtalet finns med även här. Som en del av det tillsatte regeringen i oktober en utredning om medborgarskapsprov, en av L:s hjärtefrågor. Det är dock en starkt splittrande fråga, som riskerar att ytterligare försvåra en överenskommelse i migrationskommittén.

Migrationsfrågan är utmanande för alla partier. Men mest förödande har den blivit för S. Partiet skulle sannolikt kunna hitta en riksdagsmajoritet för en migrationsöverenskommelse, men det skulle spräcka regeringen eftersom motståndarna är de andra januaripartierna. 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?