Januariavtal låser S i migrationen

LEDARE. Migrationsfrågan är utmanande för alla partier. Men mest förödande har den blivit för S. 

Foto:Tove Eriksson/TT

De senaste tio åren har Sverige beviljat 1,3 miljoner uppehållstillstånd, varav asyl- och anhöriginvandring tillsammans utgör drygt hälften. Arbetsskäl står för en fjärdedel och resten är EU-inflyttning och studenter. (Andelarna varierar dock mellan åren.) Det har påverkat svenskarnas syn på migration och i dag vill 53 procent enligt SOM-institutet ha färre immigranter.

För att detronisera frågan och skapa en brett politiskt förankrad lösning tillsatte regeringen i somras en parlamentarisk migrationskommitté. Den ska bland annat föreslå om skyddsbehövande ska beviljas tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd som huvudregel. Om ett försörjningskrav ska gälla vid anhöriginvandring, och hur det då bör utformas. 

Frågan om hur man begränsar inflödet av människor angrips alltså indirekt. När åsikterna går isär är den mest framkomliga vägen att se till att minska söktrycket genom ändrade regler. Exempelvis finns en majoritet för att uppehållstillstånden som regel ska vara tillfälliga. 

Men när migrationskommittén möttes på onsdagen stod ett förslag om volymmål för migrationen på agendan. SD och M är de enda som oreserverat står bakom ett volymmål. KD, C och L är tveksamma. V, S och MP är emot. Många värjer sig inför ett ”siffersatt” mål. De bör inte fastna i begreppet. Ett siffersatt volymspann kan användas som indikation för hur stor migration Sverige klarar. På något sätt måste politikerna ta kontroll över hur många flyktingar som kommer hit om de ska kunna integreras. Det borde man kunna vara överens om eftersom det är en förutsättning för att hålla välfärdslöftet till medborgarna.

Det är också det budskap som S-ledaren Stefan Löfven skickat den senaste tiden. I en intervju om migrationen i DN 17 januari säger att: ”Vi tar in till landet så många som vi kan integrera, det är helt avgörande” och ”Vi ska hålla ner antalet människor som kommer” skickar det en tydlig signal. Men januariavtalet finns med även här. Som en del av det tillsatte regeringen i oktober en utredning om medborgarskapsprov, en av L:s hjärtefrågor. Det är dock en starkt splittrande fråga, som riskerar att ytterligare försvåra en överenskommelse i migrationskommittén.

Migrationsfrågan är utmanande för alla partier. Men mest förödande har den blivit för S. Partiet skulle sannolikt kunna hitta en riksdagsmajoritet för en migrationsöverenskommelse, men det skulle spräcka regeringen eftersom motståndarna är de andra januaripartierna. 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?