1515

Jämlikhet nås inte med höga skatter

LEDARE. Hur ska samhället bli jämlikt? Och ska denna jämlikhet gälla bara livsförutsättningar, eller även ekonomiskt utfall i slutänden?

HÖGT VÄLSTÅND. Vilken är den värsta ojämlikheten? Att arbetande har olika inkomster även efter skatt? Eller att många står utanför arbetsmarknaden? Eller de olika villkoren mellan stad och land? All ojämlikhet bör man inte försöka ändra på. Och en del av den går inte att ändra på.
HÖGT VÄLSTÅND. Vilken är den värsta ojämlikheten? Att arbetande har olika inkomster även efter skatt? Eller att många står utanför arbetsmarknaden? Eller de olika villkoren mellan stad och land? All ojämlikhet bör man inte försöka ändra på. Och en del av den går inte att ändra på.Foto:Thomas Johansson

Svaret från den statliga Jämlikhetskommissionen är i stor utsträckning återgång till gammal politik, när det gäller skatter och bidrag, men också när det gäller samhällets organisering i stort.

Förslagen på det ekonomiska området kommer förhoppningsvis inte att genomföras.

Det finns en gammal tradition inom socialdemokratin att utreda klyftorna i samhället. I slutet av 1960-talet tillsattes Låginkomstutredningen, vars rapport blev en politisk jordbävning för det statsbärande partiet.

Det kunde väl inte stämma att det fanns så stora brister i det svenska mönstersamhället? Finns fattig- Sverige alltså kvar? Utredningen lades sedermera ned av regeringen Palme.

Sedan har utredandet fortsatt både inom staten och i LO:s regi, men man har tagit lärdom från Låginkomstutredningen och har inte låtit rapporterna fokusera på de stora politiska misslyckandena. I dagens Sverige handlar det rimligen om integrationsproblemen, utanförskapet, parallellsamhällen etc.

Jämlikhetskommissionen tillsattes av finansminister Magdalena Andersson under förra mandatperioden. När den nyligen avlämnade sitt betänkande skedde det till samma finansminister men i en annan parlamentarisk situation. Nu bör Centerpartiet och Liberalerna stoppa vänsterförslag i den ekonomiska politiken, åtminstone om de inte har tagits upp i januariöverenskommelsen. Å andra sidan kan utredningsförslaget öka trycket på Magdalena Andersson att kräva vänsterpolitik inom ramen för januarisamarbetet – det finns några punkter där som är allmänt hållna och kan fyllas med olika slags innehåll. Det finns alltså anledning att bevaka vad regeringen gör med Jämlikhetskommissionens idéer.

Den erfarne utredaren Per Molander var initiativtagare till det nya strama budgetsystemet som infördes efter 1990-talskrisen. Sedan dess har han skrivit böcker om samhällsfrågor och filosofi. Och nu har han lett Jämlikhetskommissionen och sett till att den spänner över de flesta samhällsområden, men de förslag som i stor utsträckning diskuteras är de som handlar om ekonomisk utjämning. Säkerligen kommer de att tas upp i en eventuell skattereform.

Förslagen är skärpt kapitalbeskattning, skärpta 3:12-regler, återinförd arvsskatt och förmögenhetsskatt. Det är verklighetsfrämmande förslag, eftersom kapitalskatterna redan är höga och internationellt konkurrensutsatta. Arvsskatten avskaffades av en enig riksdag på förslag från finansdepartementet där Magdalena Andersson då var statssekreterare.

Per Molander sa i SVT i förra veckan att det finns en bred enighet i ekonomkåren om att arvsskatten inte är skadlig. Det är inte sant. Det var en skatt som slog hårt mot familjeföretag och enskilda hushåll, särskilt de där dödsfallen var oväntade och man inte hade hunnit planera bort arvet. De enda vinnarna på arvsskatten och förmögenhetsskatten var de konsulter som hjälpte till med skatteplaneringen.

Igenom det tusensidiga betänkandet finns övertygelsen om att det är politiska beslut som har bidragit till ojämlikheten. Med det synsättet är det förstås politiska beslut som efterfrågas för att minska klyftorna. Och reformkraven handlar om återgång: Statlig hyrespolitik, inskränkning av friskolesystemet, nej till längre fängelsestraff, nej till vårdval, generösare a-kassa, mer utjämningspengar till fattiga kommuner, graviditet bör vara grund för sjukskrivning, slopat rot-avdrag.

Många tankegångar är kloka, och det är viktigt att jämlikhet bör handla mer om välfärdens tjänster, att det finns god tillgång på sjukvård och andra samhällsinsatser till alla. Därför är det synd att Jämlikhetskommissionen tycks tro att skatter är ett bra instrument för fördelningspolitik, när det är så uppenbart att de inte är det. Att skatten är 50 procent över en viss inkomstnivå bidrar ytterst lite till utjämning. Men påverkar negativt och allvarligt incitamenten till ekonomisk aktivitet.


Innehåll från Apper SystemsAnnons

Därför använder Nordens största restauranghus Apper för en mer effektiv verksamhet

UMOE Restaurants är Nordens största restauranghus och driver bland annat Starbucks, Peppes Pizza, TGI Fridays och Blender. För stora restaurangverksamheter som denna med många försäljningsställen krävs det att system är stabila och fungerar smidigt både för personal, kunder och driftansvariga. Till hands har UMOE it-specialisterna Apper som hjälper restauranghuset att effektivt driva verksamheten med hjälp av integrerade system – så här funkar det.

Apper förser UMOE Restaurants med kassasystem, beställningssystem och affärssystem som är integrerade med varandra där all data samlas på en central databas. Alla restauranger och försäljningsställen är sammankopplade vilket gör att allt som säljs registreras direkt på en och samma plats. På så sätt kan du i realtid se vilka produkter som säljer bra och även fatta snabba beslut om något behöver förändras. Aktuella försäljningsrapporter är samlat på ett ställe och du kan ha full koll på försäljningen var du än är. Dessutom behövs bara en driftansvarig som enkelt kan följa alla restaurangers statistik via en app i telefonen. 

Henry Karlsen är it-direktör och driftansvarig på UMOE Restaurants och är mycket nöjd med Appers lösningar.

– Med Appers system får jag snabbt en översikt över hela verksamheten i min telefon. För oss är det viktigt att reducera kostnader och då måste vi förenkla våra arbetsprocesser. Vi automatiseras mer vilket gör att mänskliga fel minskar och det sparar både tid och pengar. Systemen gör dessutom arbetsuppgifterna enklare för våra medarbetare, säger han. 

Smidigt och snabbt med integrerade system

Integrationen av systemen är till stor nytta när man ska utveckla eller uppdatera dem. Nya versioner kan ofta göra system instabila men tack vare Appers förmåga att kontinuerligt göra nya förbättringar påverkas inte driftkvaliteten. Så fort en ny version läggs ut så får alla restauranger och butiker den helt automatiskt när kassan startas. 

Fördelarna med integrationen visas även om en vara exempelvis skulle bli säljstoppad. Då kan du enkelt och snabbt plocka bort den ur systemet hos samtliga restauranger. Det blir en bättre upplevelse för både kunder och personal när systemen fungerar så här smärtfritt. 

– För oss är det viktigt med en partner som ser vad vi kan göra bättre och som kan vara en rådgivare. Apper gör att vi blir mer framtidasäkra och moderna och kan möta de höga kraven som ställs på driftsäkerhet och support, avslutar Henry Karlsen.

Apper gör att UMOE kan effektivisera sina affärsflöden och hjälper dem att expandera. Systemen kan enkelt skalas upp, anpassas och interagera vidare tillsammans med att verksamheten växer, något som ofta är kritiskt för företag som UMOE. I sin tur kan UMOE fortsätta att ständigt förbättra kundservice på sina restauranger. 

Om Apper

Vi på Apper skapar digitala möjligheter och långsiktigt värde för våra kunders affärer. Med strategisk förmåga, kreativitet och passion för teknik bygger vi framtidens lösningar idag. Vår vision är att vara den självklara aktören inom verksamhetskritisk IT i Norden där IBM är den största och mest strategiskt viktigaste partnern.

Läs mer om Apper här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Apper Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?