ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Italiensk härdsmälta hotar EU

  • EU-KRITIKER. Italiens vice premiärminister och partiledaren för det främlingsfientliga regeringspartiet Lega, Matteo Salvini, förespråkar en hård linje mot Bryssel. Foto: Luca Bruno

LEDARE. Vill det sig illa står EU inför sitt svåraste år hittills. Konjunkturen fortsätter att bromsa in; eurozonens tillväxt i det tredje kvartalet var den svagaste på fem år, enligt nya siffror från Eurostat, och den italienska ekonomin växte inte alls.

I Tyskland, klippan varpå EU-samarbetet vilar, håller ett nytt och osäkrare politiskt landskap på att växa fram. Angela Merkels tid lider mot sitt slut, därmed saknar EU en självklar ledare. Emmanuel Macron drömmer stort, men det är Merkel och Tyskland som svarat för stabiliteten.

Den är inte mindre viktig i dag, tvärtom. Sällan har EU:s situation varit så oviss. Storbritannien lämnar om 149 dagar. Valet till Europaparlamentet i maj blir av allt att döma ett ödesval, som kommer att spegla de framväxande motsättningarna mellan dem som vill fördjupa samarbetet och dem som på olika sätt vill bryta sig loss. En ny EU-kommission ska utses. I oktober nästa år lämnar ECB-chefen Mario Draghi.

Det största orosmolnet är dock Italien. Regeringspartierna i Rom förenas i sitt etablissemangsförakt, men har i övrigt svårt att komma överens. Resultatet är en frikostig budget där både platt skatt och medborgarlön ingår, och som EU förra veckan underkände därför att man befarar att den ska orsaka en statsfinansiell kris.

Italiens statsskuld uppgår till 132 procent av BNP och på senare tid har räntorna på landets statspapper skjutit i höjden. Det italienska banksystemet är en tickande bomb. De inhemska bankerna äger två tredjedelar av den utstående statsskulden; stiger räntorna så mycket att regeringen inte längre förmår finansiera den, riskerar många av dem att bli insolventa.

Det hjälper inte att euroländernas räddningsfond ESM är för liten, som ekonomiprofessorn Harry Flam påpekar på bloggen Ekonomistas (29/10), eller att italienska statspapper inte skulle duga som säkerhet för nödlån från ECB.

Sannolikt sätter den italienska regeringen hårt mot hårt efter kommissionens budgetbeslut. EU är impopulärt och kommissionen lätt att lasta. 

Det kommer inte att hjälpa. Det är inte Bryssel som hotar att straffa italienarna, utan marknaden. En italiensk härdsmälta är i själva verket det sista EU behöver.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies