1515
Annons

ISK-förslaget rena gangsterfasonerna

Socialdemokraternas idéer om nya skatter blir värre ju mer man studerar detaljerna. Förutom en ny förmögenhetsskatt och höjd skatt på entreprenörer ska skatten höjas kraftigt på sparmedel på investeringssparkonton, ISK. 

SKATTECHOCK. Magdalena Andersson är inte bara finansminister, utan leder också sitt partis politikutveckling på det politiska området. I den rollen föreslår hon massiva skattehöjningar.
SKATTECHOCK. Magdalena Andersson är inte bara finansminister, utan leder också sitt partis politikutveckling på det politiska området. I den rollen föreslår hon massiva skattehöjningar.Foto:Vilhelm Stokstad

Di rapporterade i onsdagens tidning om det underlag som Socialdemokraterna har beställt från Riksdagens utredningstjänst. Där diskuterar man ett tak på 100.000 respektive 200.000 kronor. Belopp över något av dessa gränsvärden ska då tydligen beskattas med 30 procent.

Senare under onsdagen talade Magdalena Andersson snarare om 3 miljoner kronor som ett tänkt tak.

Investeringssparkonton bygger på en annan beskattningsidé än vinstbeskattning. När man placerar sina redan skattade pengar i ett ISK betalar man en schablonskatt på själva behållningen. Denna skatt tas ut antingen värdet stiger eller sjunker. I gengäld betalar man inte skatt vid försäljning, och det blir därmed ingen skatteavbränning när man vill byta fonder eller byta aktier.

Det senaste året har vi vant oss vid god värdeutveckling på börsen, men andra år är det inte så. Då blir det skatt på ISK-innehavet i alla fall. Så ser kontraktet mellan spararna och staten ut.

ISK infördes för att stimulera sparandet. Inte minst har ISK blivit en enkel sparform, som gör det möjligt för vanligt folk att äga aktier utan att få deklarationsproblem. Det var alliansregeringen som föreslog ISK men det var endast Vänsterpartiet som markerade i en motion att de motsatte sig den nya sparformen.

Socialdemokraternas nya förslag innebär ett flagrant kontraktsbrott mot svenska folket. En ny generation vuxna svenskar får nu uppleva det som var en realitet på 1970-talet, att man inte kan lita på att staten håller sin del av avtalet. När som helst kan regeringen drämma till med en ny skatt. Eller lyfta bort hela summor från ISK-principen, som tycks vara upplägget i det socialdemokratiska förslaget. Plötsligt ska allt över ett tak beskattas som om det inte fanns på ISK-kontot utan i stället drabbas av vanlig vinstskatt. Först har innehavaren alltså betalat schablonskatt på innehavet i många år, men om det ligger över Socialdemokraternas gräns ska det alltså beskattas en gång till, med 30 procent på vinsten. Rena gangsterfasoner.

Socialdemokraterna har nu levererat en räcka drakoniska skatteförslag. Även Miljöpartiet vill se höjda kapitalskatter, enligt ett utspel i förra veckan. Vad Vänsterpartiet vill känner vi till. LO publicerade tidigare i maj sitt vildsinta förslag med nya skatter på fastigheter, höjd skatt vid bostadsförsäljning och avskaffat ISK. Det är en massiv skattehöjarkonstellation. Blir det en ny S-ledd regering kommer säkerligen några av förslagen att bli verklighet oavsett hur regeringsunderlaget ser ut.

Socialdemokraternas arbetsgrupp för fördelningspolitik, ledd av Magdalena Andersson, beklagar i sin rapport att ISK inte längre uppfyller syftet med ”enkelt sparande för vanligt folk”. Därför vill man alltså att det ska straffa sig att spara mer än 100.000 eller 200.000 kronor. Frågan inställer sig då vad Socialdemokraterna tänker om ”vanligt folk” när man misstänkliggör sparande på dessa nivåer. Förstår de inte att det är deras egna väljare de talar om – som har tagit ansvar för sin situation och har en buffert? Det är de grupper som Socialdemokraterna brukar räkna som sina, som sparar i fonder och aktier, de sparar till egen pension och för att kunna hjälpa sina barn.

Arbetsgruppens rapport inleds med att Sverige 1980 var ”kanske världens mest jämlika land”. De hade kunnat tillägga att det året var inflationen långt över 10 procent, att näringslivet var nere för räkning på grund av 1970-talets skattepolitik. Det var innan ens den första modesta skattereformen (Den underbara natten) hade genomförts.

Sverige har haft en enastående utveckling sedan 1980. Landet har blivit rikare, reformer har genomförts, företagsägare vågade till slut återvända, nya entreprenörer stannade kvar här hemma. Välståndet för alla har stigit. LO-grupperna har fått en ökad levnadsstandard.

Men Socialdemokraterna beskriver en dystopisk tillvaro, som bara kan förbättras genom ökad beskattning. Låt staten ta hand om dig. Klassresan är inställd. 

 


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Så hjälper Schneider Electric företag att sätta upp och efterleva sin hållbarhetsstrategi

Valentin Monteiro, chef för hållbarhet, och Jenny Larsson, vd, på Schneider Electric i Sverige.
Valentin Monteiro, chef för hållbarhet, och Jenny Larsson, vd, på Schneider Electric i Sverige.

Bara sju procent av företagen i världen lyckas följa sina hållbarhetsplaner för att nå uppsatta mål. Schneider Electric är ett av de företag som arbetar aktivt med sin hållbarhetsplan och resultatuppföljning av denna – och kan hjälpa andra att också nå dit. 

– Vi följer en trestegsstrategi över vad som måste göras för att leverera resultat i linje med våra klimatambitioner och detta kan vi dela med oss av till andra, säger Jenny Larsson, Sverige-vd på Schneider Electric.

Stora insatser måste göras globalt för att uppnå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader. Avgörande är att kraftigt minska utsläppen av koldioxid. 

Schneider Electric, den världsomspännande koncernen inom energihantering och automation, har utvecklat trestegskonceptet ”Strategize – Digitize – Decarbonize” som man arbetar med för att själva minska koldioxidavtrycket.

– Vi har en tydlig färdplan. En hörnsten är digitalisering. Genom att digitalisera verksamheter skapar vi insikter om vad vi måste göra. När vi vet exakt var i en leverantörskedja eller en produktionslinje som det förbrukas stora mängder energi kan vi rikta våra insatser dit, säger Valentin Monteiro, chef för hållbarhet på Schneider Electric i Sverige.

Schneider Electric bidrar till minskat koldioxidavtryck för byggnader

Byggnader, som bostäder och kontor, står för nästan 40 procent av de globala koldioxidutsläppen om man ser till byggnadens hela livscykel.

Här erbjuder Schneider Electric lösningar för att minska energianvändningen och koldioxidutsläppen. Det kan handla om hur byggnaden utformas redan på design- och konstruktionsstadiet med mjukvarulösningar som MTWO, till att den förses med smarta funktioner för att optimera driften gällande bland annat inomhusklimatet genom lösningar som EcoStruxure Building™.

Elektrifiering av verksamhet är ett annat viktigt steg.

– Genom att elektrifiera processer kan vi accelerera insatser som minskar koldioxidavtrycket, säger Valentin Monteiro.

Ytterligare ett viktigt område är efterfrågan på energi och hur den kan optimeras över tid.

– Vi måste prata mer om hur energi används. Många företag i Sverige har gjort ett bra jobb så långt men det finns fortfarande utrymme till förbättringar. Här kan vi hjälpa till för att öka medvetenheten om förbättringsområden och lösningar. Det finns exempelvis smarta och effektiva IoT-plattformar för överblick och styrning samt konsulttjänster som hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt, avslutar Jenny Larsson.

Om Schneider Electric

Schneider Electric är en digital partner för ökad hållbarhet och effektivitet. EcoStruxure™ erbjuder öppna och skalbara IoT-plattform för hem, fastigheter, datacenter, infrastruktur och industrier, samlar och kopplar ihop data från alla delar av en verksamhet. Konsultverksamheten hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt. 

Läs mer om våra konsulttjänster här. 

 

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?