1515

Investera rätt ur krisen

I bästa fall sammanfaller ekonomiska kriser med reformer och vänds till framgång. Under 1990-talskrisen öppnades en rad nya marknader i Sverige, vi fick ordning och reda i statsfinanserna och en politisk generation som in i märgen förstod vikten av tillväxt och låg inflation.

INDUSTRIMAN. Statsminister Stefan Löfven bör ta chansen och använda den nya expansiva finanspolitiken för framtidssatsningar på kommunikation, miljö, säkerhet och forskning.
INDUSTRIMAN. Statsminister Stefan Löfven bör ta chansen och använda den nya expansiva finanspolitiken för framtidssatsningar på kommunikation, miljö, säkerhet och forskning.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Finanskrisen 2008-2009 föregicks av reformer för att stärka incitamenten på arbetsmarknaden och sänka skatten på arbete och kapital. Regeringen fortsatte den linjen in i krisen, tog tunga underskott och lade grunden för en tio år lång tillväxtperiod.

Den nuvarande krisen har fått ett exceptionellt finanspolitiskt svar. Budgettaket är bortblåst i aprilvädret. Statsskulden väntas öka med många 100 miljarder kronor i en satsning på raka företagsstöd.

Om förra veckans öppningar i Europa och USA fortsätter kommer vi ur det här snabbt. I detta akuta läge är politiken rätt och nödvändig för att överbrygga en kortvarig nedstängning av ekonomierna. Men om räddningsåtgärderna dröjer sig kvar riskerar den nuvarande politiken att bli mycket dyr, konservera företag och strukturer som borde försvinna och öppna för en variant av krigstidens planhushållning.

Det är sant att våren 2020 inte är en tid för kreativ förstörelse. Men snart måste marknadsekonomin få ha sin gång, annars kommer det här att sluta i förskräckelse. Det finns uppenbara politiska risker med ett stoppdatum för permitteringsstöd, men någon gång måste de ta slut.

Däremot finns det starka skäl att under en längre period hålla fast vid den expansiva finanspolitiken och använda resurser och underskott till sådant som bara staten kan göra. Sverige var underinvesterat redan före krisen. Att nu enbart syssla med krisbekämpning och skjuta upp eller ställa in satsningar är skadligt. 

Istället bör staten tidigarelägga investeringar som redan är beslutade. En sådan är höghastighetsbanan mellan Malmö, Göteborg och Stockholm. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och samarbetspartierna C och L har beslutat att bygga. Moderaterna har tidigare bestämt sig för att bygga men har gått i tillfällig barndom som bilparti. Sådant går över. Sverigedemokraterna begriper snart att svenskt kallt stål på raka tjälsäkrade stambanor genom Småland är en nationell sammanhållningspolitik. Tveka inte. Bygg nu.

På samma sätt finns en bred politisk enighet om att försvarsbudgeten ska upp till minst 1,5 procent av BNP. Det är mycket stora belopp och innehåller tekniktunga investeringar som absolut förtjänar det torra krutet i ladorna och kan dra med sig resten av ekonomin. Vi vet till exempel att ubåtsvapnet och hela sensorsystemet behöver moderniseras. Här handlar det dessutom om svenska techbolag i Karlskrona/Malmö och Göteborg. Tveka inte. Beställ nu.

Efter en vår av nationell och daglig samling kring en disputerad epidemiolog bör höstens forskningsproposition vara hur het som helst. Den bör få tillgång till finansdepartementets krispengar och bli startskottet för en historisk satsning. Corona- och klimatkrisen rör framtidsfrågor där Sverige har en stark ställning och tunga traditioner i läkemedelsbolag och den gröna tekniksektorn, bland annat den fossilfria kärnkraftsindustrin. Om det går fel och destruktiva krafter vinner kommer klimatomställningen och framtida hälsohot att mötas av säck och aska och en lång serie lockdowns. Om vi gör rätt är båda utmaningarna teknik- och tillväxtdrivande och en chans till bättre och längre liv. Tveka inte. Satsa nu. Och släpp in studenterna på universiteten efter siste april.

Utbyggnaden av 5G i Sverige har skjutits upp på grund av dramat kring Huawei, amerikanska påtryckningar och en nervositet kring Ericssons roll. Frågorna förtjänar att tas på stort allvar men tidsaspekten är viktig och den ekonomiska krisen ökar behovet av gripbara framtidsprojekt. Avsikten är att licensauktionerna för 5G ska hållas i höst. Tidigarelägg och dela ut dem gratis för att kickstarta utbyggnaden. Tveka inte. Bestäm nu.

När Stefan Löfven var ny som partiordförande och när han vann valet ville han göra sin mandatperiod framtidssyftande med satsningar på forskning och en återindustrialisering. Det blev mest kriser, parlamentariskt käbbel och nattsvarta horisonter. Den nuvarande krisen och en total enighet om en finanspolitisk expansion ger honom chansen att genomföra en historisk framtidssatsning.

Han har därtill blivit en representant för en ny svensk modell som litar mer till vetenskap och förnuft och som väckt den annars lite slumrande svenska patriotismen och blivit känd över världen. Här finns en bred, folklig stämning som kan utvecklas. Dygderna bakom handtvätt, folkvett och förkärlek för expertutlåtanden räcker längre än en pandemi.

Släpp de socialistiska lockelserna. Den stora berättelsen nu är inte större statlig inblandning i näringslivet, företagsakuter i varje stad eller nationaliseringar av värdekedjor. Den stora berättelsen är en ovanligt stark uppslutning kring förnuft och upplysningsideal och en vilja att använda statens finanser för att investera oss ur krisen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?