Annons

Inte självklart införa en Magnitskij-lag

LEDARE. Affärsmannen Bill Browder vill att Sverige fryser ryska oligarkers tillgångar. Men Sverige bör inte gå före EU här.

Bill Browder är en brittisk affärsman som på 1990-talet var en Rysslands största utländska investerare. När hans advokat Sergej Magnitskij mördades i ett ryskt fängelse 2009 gjorde Browder det till sin livsuppgift att hämnas honom. Advokaten fängslades efter att på Browders uppdrag ha utrett Putin och ryska oligarkers korruption och penningtvätt. Nu försöker affärsmannen övertyga länder om att svartlista, och helst även ställa de ansvariga inför rätta. 

Han förtjänar all respekt. Det är bra att piska på ansträngningarna att komma åt statsstödda kriminella, vilket är vad många ryska oligarker som delar sina vinster med Vladimir Putin är. Europeiska stater och våra stora affärsbanker, som Swedbank, har allt för länge ignorerat att de utgör verktygen för korrupta att rädda kapital ur länder som Ryssland. Dessa pengar används sedan för att investera och ta makten i europeiska företag. En viktig drivkraft är att deras pengar är trygga här, Europa har lagar om egendomsskydd, vilket saknas i Ryssland. 

Bill Browder lyckades redan 2012 övertyga USA om att införa en så kallad Magnitskij-lag. 2016 kom Estland efter, 2017 följde Kanada och Litauen, 2018 Lettland och Storbritannien samt de delvis självstyrande Jersey och Gibraltar. Lagen utformas lite olika, men utgångspunkten är att ryska individer misstänkta för människorättsbrott svartlistas, de nekas inresetillstånd och deras tillgångar i det aktuella landet fryses. Det är, till skillnad från breda ekonomiska sanktioner mot ett land, extremt effektivt.

Sanktionerna slår bara mot de utpekade, och står i vägen för deras drömmar om att barnen ska komma in i värmen, gå på Eton och Harvard, och bli en del av den etablerade, legitima överklassen. De vill också hellre tillbringa sina dagar på franska rivieran, i London och Paris än i Moskva.

Många riksdagsledamöter har i flera år drivit på för att Sverige på egen hand ska införa en Magnitiskij-lag. Men det är inget självklart beslut. Det pågår ett arbete inom EU för att driva igenom en sådan lag, men det är svårt att se att alla länder ska kunna enas, Ryssland har vänner i Europa, exempelvis Italien och Ungern. Ändå bör Sverige, vilket har varit nuvarande och tidigare regeringars strategi, invänta den processen.

Ett viktigt skäl är att ett litet land med fördel lutar sig mot beslut som fattas på EU-nivå, det gör det svårare att straffa oss och blir mer förutsägbart och rättssäkert för investerare. Det är inte feghet utan en av många poänger med EU, vi förhandlar som en enhet, och tillsammans är vi starka. 

Men det finns också flera problem med Magnitskij-lagen. Det är en politisk lag som tillkommit för att man misslyckas med att komma åt oligarkerna på juridisk väg. Lagar som överlåter juridiska tolkningar och bevisvärdering till regeringar bör man rent principiellt vara vaksam mot. Denna lag är utformad för att specifikt komma åt ryssar. USA utvidgade visserligen efter fyra år kriterierna till att omfatta skurkar i alla länder, så är det även i Kanada. Men Estland och Lettland har bara kopierat den amerikanska svarta listan. 

Den realekonomiska dimensionen är tydlig i Storbritannien, som antagit lagen men inte använder den, ingen har pekats ut. Man kan misstänka att det finns ett samband mellan detta och att Londons fastighetspriser hålls uppe av internationella köpare, ryssar och förmögna från andra mer skuggiga delar av världen som också bryter mot mänskliga rättigheter och godtyckligt avrättar medborgare.

Redan i dag finns verktyg för att frysa visum och tillgångar för individer. Det gjorde EU och USA i samband med den ryska annekteringen av Krim, eftersom det ansågs vara ett uppenbart brott mot folkrätten. Det är bättre att slipa de verktyg man har än att komma med nya pålagor vars långsiktiga effekter är svåra att överblicka, inte minst för handeln. ABB, Atlas Copco, Ericsson, H&M, Holmen, SCA, Scania, Skanska, Tetra Pak och Vattenfall verkar alla i Ryssland. Sverige har ett ansvar mot dem.

Sveriges strategi är att handla även med diktaturer och enpartistater som Kina och Saudiarabien. Om vi ska isolera alla som bryter mot mänskliga rättigheter får vi hålla oss i Europa och Nordamerika. Det finns ingen som på allvar föreslår det.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?