1515

Inte självklart införa en Magnitskij-lag

LEDARE. Affärsmannen Bill Browder vill att Sverige fryser ryska oligarkers tillgångar. Men Sverige bör inte gå före EU här.

Bill Browder är en brittisk affärsman som på 1990-talet var en Rysslands största utländska investerare. När hans advokat Sergej Magnitskij mördades i ett ryskt fängelse 2009 gjorde Browder det till sin livsuppgift att hämnas honom. Advokaten fängslades efter att på Browders uppdrag ha utrett Putin och ryska oligarkers korruption och penningtvätt. Nu försöker affärsmannen övertyga länder om att svartlista, och helst även ställa de ansvariga inför rätta. 

Han förtjänar all respekt. Det är bra att piska på ansträngningarna att komma åt statsstödda kriminella, vilket är vad många ryska oligarker som delar sina vinster med Vladimir Putin är. Europeiska stater och våra stora affärsbanker, som Swedbank, har allt för länge ignorerat att de utgör verktygen för korrupta att rädda kapital ur länder som Ryssland. Dessa pengar används sedan för att investera och ta makten i europeiska företag. En viktig drivkraft är att deras pengar är trygga här, Europa har lagar om egendomsskydd, vilket saknas i Ryssland. 

Bill Browder lyckades redan 2012 övertyga USA om att införa en så kallad Magnitskij-lag. 2016 kom Estland efter, 2017 följde Kanada och Litauen, 2018 Lettland och Storbritannien samt de delvis självstyrande Jersey och Gibraltar. Lagen utformas lite olika, men utgångspunkten är att ryska individer misstänkta för människorättsbrott svartlistas, de nekas inresetillstånd och deras tillgångar i det aktuella landet fryses. Det är, till skillnad från breda ekonomiska sanktioner mot ett land, extremt effektivt.

Sanktionerna slår bara mot de utpekade, och står i vägen för deras drömmar om att barnen ska komma in i värmen, gå på Eton och Harvard, och bli en del av den etablerade, legitima överklassen. De vill också hellre tillbringa sina dagar på franska rivieran, i London och Paris än i Moskva.

Många riksdagsledamöter har i flera år drivit på för att Sverige på egen hand ska införa en Magnitiskij-lag. Men det är inget självklart beslut. Det pågår ett arbete inom EU för att driva igenom en sådan lag, men det är svårt att se att alla länder ska kunna enas, Ryssland har vänner i Europa, exempelvis Italien och Ungern. Ändå bör Sverige, vilket har varit nuvarande och tidigare regeringars strategi, invänta den processen.

Ett viktigt skäl är att ett litet land med fördel lutar sig mot beslut som fattas på EU-nivå, det gör det svårare att straffa oss och blir mer förutsägbart och rättssäkert för investerare. Det är inte feghet utan en av många poänger med EU, vi förhandlar som en enhet, och tillsammans är vi starka. 

Men det finns också flera problem med Magnitskij-lagen. Det är en politisk lag som tillkommit för att man misslyckas med att komma åt oligarkerna på juridisk väg. Lagar som överlåter juridiska tolkningar och bevisvärdering till regeringar bör man rent principiellt vara vaksam mot. Denna lag är utformad för att specifikt komma åt ryssar. USA utvidgade visserligen efter fyra år kriterierna till att omfatta skurkar i alla länder, så är det även i Kanada. Men Estland och Lettland har bara kopierat den amerikanska svarta listan. 

Den realekonomiska dimensionen är tydlig i Storbritannien, som antagit lagen men inte använder den, ingen har pekats ut. Man kan misstänka att det finns ett samband mellan detta och att Londons fastighetspriser hålls uppe av internationella köpare, ryssar och förmögna från andra mer skuggiga delar av världen som också bryter mot mänskliga rättigheter och godtyckligt avrättar medborgare.

Redan i dag finns verktyg för att frysa visum och tillgångar för individer. Det gjorde EU och USA i samband med den ryska annekteringen av Krim, eftersom det ansågs vara ett uppenbart brott mot folkrätten. Det är bättre att slipa de verktyg man har än att komma med nya pålagor vars långsiktiga effekter är svåra att överblicka, inte minst för handeln. ABB, Atlas Copco, Ericsson, H&M, Holmen, SCA, Scania, Skanska, Tetra Pak och Vattenfall verkar alla i Ryssland. Sverige har ett ansvar mot dem.

Sveriges strategi är att handla även med diktaturer och enpartistater som Kina och Saudiarabien. Om vi ska isolera alla som bryter mot mänskliga rättigheter får vi hålla oss i Europa och Nordamerika. Det finns ingen som på allvar föreslår det.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?