1515
Annons

Inte så regerings -duglig

LEDARE. Regeringen har ett övergripande ansvar för att landet fungerar. Elförsörjningen tillhör kärnuppdraget. Ansvaret för helheten kan inte överlåtas åt marknaden, vilket heller aldrig varit meningen.

Foto:Rolbin Ek/TT

På fredagen noterades rekordpriser på el i tre av de fyra områden som landets elmarknad är uppdelad i. Skälen som elbolagen anger är torka som tömt vattenreserverna, ingen vind, samt kyla.

De första två skälen visar varför vi behöver stabila energikällor som kärnkraft. Det tredje är svagt, för enligt SMHI har det inte varit ovanligt kallt i november. Tvärtom. Nu kommer kylan till landets norra delar, men det handlar om -13/-15 grader. Inget extremt. Den lägsta uppmätta temperaturen i norra Sverige i november var -43 grader i Vittangi 1890. 

Det galopperande elpriset kommer inte heller som någon överraskning för någon annan än möjligen energiminister Anders Ygeman. Han har sedan tillträdet i januari 2019 spelat ned problemen. Han säger gång på gång att han ”inte är orolig”, senast i Di 19/10. Det är ju skönt för honom. Problemet är att han inte tar omvärldens, industrins, befogade oro på allvar.

Svenska Kraftnät visar att Sverige haft överskott av el under vintrarna 2002/2003 till 2017/2018. Sedan dess har det varit underskott och vi har importerat. Prognosen är fortsatt underskott i vinter, för fjärde året i rad. När elbolagen har varnat kallar Ygeman det för ”tomma hot”. Han har envisats med att Sverige har stora överskott, trots Svenska Kraftnäts vinterdata och företagens rop på hjälp. Investeringar har ställts in från Robertsfors till Malmö.

Energiministerns strategi var länge att göra det till en semantisk fråga. ”Sverige har ett överskott av el”. Men sanningen är ju, inte hela tiden och överallt, vilket är det enda som är relevant. Den andra strategin har varit att skylla på företagen. ”Huvudsakligen är det upp till branschen, för den har haft väldigt stora vinster utan att uppvisa stora investeringar” säger han (Di 22/5). 

Det visar att Anders Ygeman totalt har missförstått sitt och regeringens uppdrag. Det är ett övergripande ansvar för att landet fungerar. Infrastrukturen tillhör kärnuppdraget. Ansvaret för helheten kan inte överlåtas åt marknaden, vilket heller aldrig varit meningen. Så hur regeringsdugligt är S egentligen när partiet under åratal totalt förbiser en av landets viktigaste infrastrukturfrågor? 

Ygeman twittrar en del, men mest om oförargligheter. Nu när mörkret sänker sig och man verkligen hade velat höra hur han tänker så är det tyst.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?