Till Di (10/11) säger handelsminister Anna Hallberg att EU-mötet ”andades förhoppningar om att vi nu ska kunna ta nästa steg för att trappa ned de konflikter som har varit”. Om det blir så är det goda nyheter för alla medlemsländer. Inte minst för Sveriges mycket exportberoende ekonomi.
Men steget därifrån till att införa strafftullar var försvinnande litet. Redan på samma möte beslutade EU att införa tullar på amerikanska varor till ett värde av 4 miljarder dollar. Flygplan beläggs med en tull på 15 procent. Ett antal andra produkter beläggs med en tull på 25 procent. Det gäller allt från träningsmaskiner, nötter, traktorer och apelsinjuice.
Tekniskt sett har EU rätt att införa strafftullar mot USA, enligt WTO. Det är fortsättningen på en utdragen handelskonflikt om flygplanskonkurrenterna Airbus och Boeing. Både EU och USA anklagar varandra för att understödja den egna verksamheten genom statsstöd. För ett år sedan fick USA grönt ljus av WTO att införa tullar på europeiska varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar. Det drabbar förutom Airbus också spanska oliver, skotsk whisky och franska viner.
Varor som beläggs med tull är inte sällan politiskt känsliga för att skapa tryck på motparten. EU:s tull på melass drabbar framför allt export från delstaten Georgia. Där står platserna till senaten fortfarande och väger mellan demokraterna och republikanerna. EU-kommissionen sa på måndagen att man kommer att dra tillbaka tullarna när USA gör detsamma.
Problemet är att USA fortfarande har en president som saknar rim och reson. Trump har med stolthet refererat till sig själv som ”en tullman” och har lovat att ge igen ”mycket hårdare” om EU inför strafftullar, oaktat om EU har rätt till det eller inte.
Handelskrig har sällan någon vinnare. I slutänden vältras kostnaderna över på konsumenterna. Vad som är än värre är att EU:s strafftullar riskerar stå i vägen för en nystart i relationen när Bidenadministrationen tillträder. Det är två månader kvar. EU borde inte riskera en fortsatt handelskonflikt.