1515

Inte ens Tyskland är självklar i EU

LEDARE. Den 9 maj firades 70 år av sammanhållning i Europa. Det är något tragikomiskt, eftersom våren 2020 sannolikt kommer att arkiveras som en av de mest prövande tiderna i EU:s historia.

LEGITIMITET. En dom från den tyska författningsdomstolen innebär ytterligare problem för EU, utöver de man redan står inför.
LEGITIMITET. En dom från den tyska författningsdomstolen innebär ytterligare problem för EU, utöver de man redan står inför.Foto:Sebastian Gollnow, Sebastian Gollnow

Det är lätt att återkomma till den bristande solidariteten och haveriet på den inre marknaden, med skyddsmateriel som fastnade vid förseglade gränsövergångar i början av virusutbrottet. Men det är bara en del av en större problematik.

När EU-kommissionen presenterade sin vårprognos i början av maj konstaterade Paolo Gentiloni, som ansvarar för ekonomiska frågor, att ”EU har gått in i den djupaste ekonomiska recessionen i sin historia”.

För hela EU beräknas raset i BNP bli 7,4 procent och arbetslösheten rusa till 9 procent. För euroområdet är siffrorna ännu mörkare. Under det innevarande halvåret befinner sig området i en recession som inte skådats sedan andra världskriget.

Med dessa nattsvarta utsikter är det föga förvånande att frågan om finansiering och kreditrisker blivit djupt infekterad bland medlemsstaterna under våren. I bland annat Italien steg räntor på statspapper drastiskt, i takt med en tilltagande skepsis mot det europeiska samarbetet.

Den 18 mars gick ECB ut och meddelade att de påbörjar ett nytt stödköpsprogram (PEPP) på 750 miljarder euro för att stödja euroområdet under virusutbrottet. Värdepappersköpen bedömdes minska ränteskillnaderna mellan framför allt Tyskland och Medelhavsländerna.

Efter att ECB:s nya program inleddes har en ny oro börjat gro från Karlsruhe. Där, söder om ECB:s huvudkontor i Frankfurt, har den tyska författningsdomstolen sitt säte.

Det som de tyska domarna i de röda rockarna har prövat är huruvida ett tidigare stödprogram från ECB, PSPP från 2015, är förenligt med tysk konstitution. I ett förhandsavgörande 2018 fastslog EU-domstolen i Luxemburg, den högsta juridiska instansen i unionen, att ECB agerat i enlighet med EU-rätten.

Men beslutet från Luxemburg ogiltigförklarades den 5 maj av den tyska författningsdomstolen. I stället gav de tyska domarna ECB tre månader att rättfärdiga tillgångsköpens proportionalitet. Om de misslyckas, tvingas tyska Bundesbank att lämna stödprogrammet.

Domen fick räntorna på italienska statspapper att stiga och ECB att tvingas öka stödköpen inom det nuvarande stödprogrammet, även om PEPP inte omfattas av den tyska domen. Men det är inte inte enbart ECB:s stödköp som hotas. Allvarligare är det med legitimiteten hos de europeiska institutionerna.

Kritiken från EU lät sig inte väntas på. ”Det sista ordet i EU-rätten uttalas alltid i Luxemburg, ingen annanstans”, menar kommissionsordföranden Ursula von der Leyen. Från EU-domstolen gjordes ett kraftfullt försök att motivera sitt eget tolkningsföreträde. Om domstolarna i medlemsstaterna har olika uppfattningar kan det ”undergräva både enhetligheten i unionens rättsordning och rättssäkerheten”, meddelade den.

Reaktionerna förvånar i Tyskland. Men vad de tyska domarna inte verkar ha insett är att domen har försatt EU i ett svåröverkomligt dilemma.

Om ECB agerar efter domen, genom att rättfärdiga sina stödköp, öppnas en Pandoras ask av nationella tolkningar av EU:s befogenheter. De allt mer auktoritära Polen och Ungern har redan gett uttryck för att beslutet från den tyska författningsdomstolen påverkar deras egna dispyter med EU-domstolen.

Att förbise den tyska domen innebär också problem. Om Tyskland inte fortsätter i ECB:s stödprogram är det svårt att se hur programmet skulle kunna fortsätta och vad det skulle innebära för den gemensamma valutan. Angela Merkel har sagt att målet nu är att ”säkerställa att euron fortsätter att finnas”. Att det ens behöver uttalas är illavarslande. För att inte nämna vad det innebär för tysk EU-opinion om unionen trampar över en dom från den institution som tyskarna har högst förtroende för.

Den tyska domens politiska, juridiska och ekonomiska implikationer staplas på den monumentala osäkerhet som unionen redan står inför. Det är viktigare än på länge att Sverige står upp för ett öppet, starkt och enat EU. För med sådana här vänner behöver den inga fiender.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?