1515

Inget nytt med utvisning av misstänkta

LEDARE. Den kriminalpolitiska debatten följer ett mönster. Moderaterna föreslår åtgärder mot den gängrelaterade brottsligheten. Regeringen kallar idéerna ogenomtänkta och debattörer kallar dem rättsosäkra. Invändningarna skulle vara lätta att ta till sig om alternativa förslag i stället fördes fram.

Foto:Susanne Lindholm

Det handlar ju om hur samhället ska försvåra för den organiserade brottsligheten och överlista gängstrukturerna. Ett stort mått av kreativitet behövs i åtgärderna.

Nu senast handlar det om Moderaternas förslag att utländska gängmedlemmar ska kunna utvisas även utan fällande dom. Protesterna kommer genast och det talas om att ingen ska straffas utan att ha fått en rättvis prövning.

Men ett indraget uppehållstillstånd är inget straffrättsligt instrument även om man kan tro det – det förekommer att utvisning ingår i domen när en utländsk medborgare döms för ett allvarligt brott.

På samma sätt skulle man kunna resonera om de myndighetsgemensamma ingripandena mot vissa kriminella grupper. Skatteverket, Försäkringskassan, Kronofogden och polisen agerar gemensamt och slår till stenhårt för att strypa penningflödet. Detta skulle väl också kunna betecknas som ett straff utan dom - den här insatsen sätts ju ibland in mot dem som inte har kunnat dömas för något brott, och inga vanliga medborgare råkar ju ut för sådana samordnade räder.

Alla får inte uppehållstillstånd i Sverige. Det kan nekas på en rad grunder. Och det kan också återkallas på grunder som inte har med brott att göra. Dessutom finns det särskilda regler om utvisning av dem som kan befaras komma att begå terroristbrott. Förslaget om utvisning på grund av att någon kan befaras begå grova brott är inte väsensskilt.

Det som förmodligen stör debatten är frågan om medborgarskap. Ett medborgarskap är i princip oåterkalleligt och därför görs en grundlig utredning innan medborgarskap beviljas. Men ett uppehållstillstånd är något fundamentalt annorlunda än medborgarskap, och en av ingredienserna är just att det kan återkallas.

Strukturen för att återkalla ett uppehållstillstånd på grund av risk för brott finns redan. Det sker i ett juridiskt samspel mellan Säkerhetspolisen och Migrationsverket och fallen kan senare överklagas i domstol. 

Alla medlemmar i kriminella grupperingar är inte utlänningar, men att kunna återkalla uppehållstillstånd för gängmedlemmar skulle förmodligen försvåra den brottsliga verksamheten. Det bör snabbutredas, och politikerna bör visa samma beslutsamhet som i början av 1970-talet då olika terroristlagar infördes under stor protest från vänsterhåll.


Innehåll från Siemens VitvarorAnnons

Induktionshällen som sätter nya gränser

Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.
Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.

Framtidens teknik redan i dag.

Siemens inductionAir Plus gör matlagningen till ett rent nöje.

– Designen är häpnadsväckande och funktionen med den integrerade fläkten i hällen är fantastisk, säger Mårten Skoglund, produktutbildare för Siemens Vitvaror.

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

I nära 200 år har Siemens Vitvaror stått för innovation och pålitlighet. 

Grundat i Tyskland har de som ledord att förutse konsumentens behov och att tillhandahålla lösningar för att göra livet enklare och effektivare.

Just enkelt och effektivt är något som de flesta eftersträvar i köket när det kommer till att laga mat. Och det är nu möjligt med innovativa Siemens inductionAir Plus.

Maximal flexibilitet

Siemens inductionAir Plus är en spishäll och fläkt i ett, där fläkten sitter integrerad i mitten av hällen – allt för att få bästa resultat och maximalt flexibilitet. 

Den innovativa kombinationen av en modern induktionshäll och en kraftfull inbyggd köksfläkt skapar helt nya möjligheter i köksinredningen.

– Det är en mycket bra lösning för det öppna köket och den är väldigt enkel att installera, säger Mårten.

Med kolfilter blir det en värmebesparande effekt i hemmet, då fläkten återanvänder den varma luften och släpper tillbaka den ren och luktfri i rummet istället för ut ur huset. 

Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.
Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.

”Os-näsa” som styr

Den inbyggda fläkten har försetts med climateControl vilket närmast kan liknas vid en ”os-näsa” som automatiskt justerar fläktstyrkan. Denna mäter ångintensiteten och fettinnehållet under tillagningen och justerar fläktstyrkan därefter.

Det innebär att fläkten bara används när den behövs och då i precis rätt styrka. Och den extremt tysta iQdrive-motorn gör att det i princip bara är maten som hörs. 

Sensorteknologi

Hällen hos Siemens inductionAir Plus har flera flexibla matlagningszoner med intelligent sensorteknologi som säkerställer att inget bränns vid. 

Zonerna är skapta med förutsättningen att stekpannor och kastruller finns i många former och storlekar, och inte en millimeter utrymme går till spillo. Kokkärl kan dessutom flyttas fritt runt hela hällen. 

Hällar med flexInduction känner automatiskt av kokkärlens storlek och form, och värmen genereras bara där det behövs.

– Jag har lagat mat på många olika hällar genom åren, men Siemens inductionAir Plus är speciell. Den har en massa smarta funktioner som verkligen gör livet enklare och hjälper dig i köket, säger Mårten Skoglund.

Sätter ny standard

Den teknologi som i dag finns i Siemens inductionAir Plus sätter på ett sätt en ny standard även om den är anpassad för dagens kök. Produkten finns i tre bredder - 80, 70 och 60 centimeter och kan passas in i standardköksskåp. 

I dag är hemmen dessutom mer uppkopplade och Siemens inductionAir Plus är inget undantag. Med Home Connect-appen kan du enkelt övervaka, använda och kommunicera med spisen i köket. 

– Siemens inductionAir Plus gör livet lite enklare, det är en nyhet som ger frihet och skapar oanade möjligheter, avslutar Mårten Skoglund.   

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

 

Mer från Siemens Vitvaror

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Vitvaror och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?