Annons

Ingen ska behöva hysa gängkriminella

I flera år har maktlösa hyresvärdar bara kunnat se på medan gängkriminella har använt deras fastigheter för att gömma vapen, narkotika eller för att planera mord.

KONTROVERSIELLT MEN RÄTT. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill tillsammans med L, KD och SD utvidga möjligheterna för fastighetsägare att vräka hyresgäster som begår brott i lägenheten. Hyresgästens ansvar ska även omfatta barn som begår brott.
KONTROVERSIELLT MEN RÄTT. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill tillsammans med L, KD och SD utvidga möjligheterna för fastighetsägare att vräka hyresgäster som begår brott i lägenheten. Hyresgästens ansvar ska även omfatta barn som begår brott.Foto:Caisa Rasmussen

I en serie artiklar förra året uppmärksammade Di hur till exempel den kriminella grupperingen Hjulstabarnen använde en lägenhet ägd av fastighetsbolaget Einar Mattsson som bas. 

Den förre justitieministern Morgan Johansson (S) tillsatte en första utredning 2015 som konstaterade att problemen hade blivit omfattande. Men någon lagändring genomfördes inte. Under Almedalsveckan i fjol tillsattes så ännu en utredning som skulle utmynna i förslag på åtgärder som skulle göra det lättare för hyresvärdar att vräka kriminella hyresgäster.

Det var ett välkommet, om än senkommet, initiativ. Denna utredning vill regeringen och Sverigedemokraterna nu komplettera med ett tilläggsdirektiv där grunden för vräkning utvidgas till att även omfatta kriminella barn.

”I dag har hyresgäster ansvar för att se till att andra personer som bor eller vistas i lägenheten inte orsakar störningar för andra boende. Detta ansvar måste enligt vår uppfattning även gälla barn”, skrev Tidöpartierna i en debattartikel i Aftonbladet i förra veckan.

Trots att Sverige har präglats av gängkriminalitet, skjutningar och mord i många år släpar lagstiftningen på flera områden efter. Hyreslagen är ett exempel på detta. Den kom till på 1970-talet och omarbetades på 1980-talet – en tid när den grova brottsligheten i huvudsak bestod av koppleri och illegal spelverksamhet. Lagen behöver uppdateras med tanke på hur kriminaliteten har förändrats. 

Gängkriminella utnyttjar systematiskt barn och tonåringar i den brottsliga verksamheten. 80 procent av dem som frihetsberövas är under 18 år, enligt Stockholmspolisen. I den senaste våldsvågen i huvudstaden har polisen gripit 13- och 14-åringar med skarpladdade vapen. 

Denna verklighet måste samhället anpassa sig till. Om gängkriminella barn sprider skräck i ett bostadsområde måste det få konsekvenser. Skötsamma hyresgäster som bor i samma trappuppgång ska inte behöva lida för att en familj har barn som begår grova brott. Var och en kan säkert föreställa sig hur det skulle vara att bo i ett hus där kriminella förvarar vapen och narkotika. Man är rädd – och håller tyst.

Kriminella utövar redan alltför stor makt i många utsatta områden. Det är därför en bra idé att ge hyresvärdarna ökade möjligheter att agera mot hyresgäster som begår brott. Seriösa fastighetsägare med skötsamma hyresgäster är en förutsättning för att vända utvecklingen i särskilt brottsutsatta områden. Det är välkommet att regeringen och SD tydliggör detta.

Tilläggsdirektivet skickar också en signal till familjen, som spelar en viktig roll för att komma tillrätta med gängkriminaliteten. Det är rimligt att en förälder som känner till att barnet är involverat i grov brottslighet agerar för att stoppa det. Familjen är en av de aktörer som måste engageras om det ska gå att pressa tillbaka den våldsvåg där många gärningsmän är barn.

Detta är naturligtvis en laddad fråga. Ska en hel familj bli lidande för att ett barn är kriminellt? Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, riktade i Svenska Dagbladet hård kritik mot direktivet och kallade det orättvist och ”ovärdigt Sverige”.

Inte ens fastighetsägarna verkar vara särskilt förtjusta i de ökade möjligheterna till vräkning.

”Ska syskon och föräldrar som försöker leva ett laglydigt liv straffas?” sa Einar Mattssons fastighetschef Martin Fors till Di.

Att vara den hyresvärd som säger upp en hyresgäst för att ett barn är kriminellt är naturligtvis jobbigt. Därför är det så viktigt att tilläggsdirektivet noga utreds och vägs mot barnperspektivet. En vräkning på sådana grunder måste alltid vara rättssäker. 

Att inte agera är inget alternativ. Lagstiftningen måste hålla jämna steg med de kriminella om våldsvågen ska kunna brytas. Ingen fastighetsägare ska behöva hysa grova brottslingar. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera