I måndags fick ordföranden och grundaren av amerikanska elfordonsbolaget Nikola sparken. Förtroendet för Trevor Milton var kört i botten efter att analysföretaget Hindenburg Research visat att ledningen mörkat för investerarna. I en filmsnutt där det Nasdaq-noterade bolagets ellastbilsprototyp verkar köra i god hastighet, rullar den i själva verket nedför en backe. Nikola anklagas också för att ha gett intrycket att de själva utvecklat batterier, vilket de inte gjort. Frågan är om bolaget är redo att hålla löftet att ha produktionen i gång nästa år.
På tisdagen höll Tesla en presentation för att uppdatera marknaden om utvecklingen. Aktien föll något efteråt, men den ligger fortfarande dubbelt så högt som i början av juli. Elon Musk talade om att de jobbar med att skala upp till massproduktion, för att få ned kostnaderna och därmed bilpriserna. Bland annat ska Tesla härma pappers- och flaskfabrikers produktionslinjer.
Kanske ännu viktigare var beskedet att bolaget ökar kontrollen över batteriproduktionen och på så sätt beräknar halvera batterikostnaden inom tre år. De ska köpa litiumtillgångar som ännu inte är utvunna, och processa råvaran själva.
Tesla kommer fortfarande samarbeta med Panasonic. Men de behöver ha egen tillverkning för att sänka kostnaderna och minska risken att drabbas av batteribrist, vilket är ett överhängande problem för många traditionella bilproducenter som kommit ur startgroparna sent. Det insåg exempelvis Volkswagen, som nu därför bygger egna batterifabriker i Tyskland med svenska Northvolt.
Det mesta kretsar kring batterierna när man talar om elfordon. De ska vara lätta, säkra (inte börja brinna), klara många laddningar, ha hög lagringskapacitet, och utvinnas på ett hållbart sätt.
Utveckling kräver pengar, men också tid. För ett elfordon är ett helt annat fordon, med andra utmaningar och egenskaper, än de diesel- och bensindrivna bilarna. Tesla grundades 2003. Nikola startades 2014. På sikt kan förstås både helt nya aktörer som Nikola, och traditionella bilproducenter, lämna Tesla bakom sig. Men inte genom att ta genvägar och lura investerarna. Och inte genom att försöka förminska marknadsledaren, som Polestars produktchef Beatrice Simonsson, när hon i Di (21/9) säger att deras bil ska vara ”en riktig bil”, ”inte en telefon med fyra hjul”.