1515

Ingen brådska med att kväsa teknikjättarna

Monopolliknande positioner brukar vara tillfälliga. Därför bör politikerna vänta med att reglera teknikjättarna. 

Foto:Helena Landstedt/TT

Apple värderades i onsdags till 2000 miljarder dollar, mest någonsin på amerikanska börsen. Amazon skickar 3,5 miljarder paket varje dag, det vill säga ett för varannan människa på jorden. Google har en marknadsandel inom annonser på sökmotorer på nästan 90 procent. 

Politikernas oro för teknikjättarnas monopolliknande plattformar är förståelig. Men ändå kan den vara överdriven. 

Om och om igen har det hänt att bolag för en tid lyckats dominera sin bransch. Varje gång har andra företag till sist fått dem på fall. På 1970-talet var IBM och General Motors så dominerande att toppmötet i Davos grundades för att Europas företagsledare skulle kunna diskutera problemet. Sedan fick Digital Equipment och Data General IBM på knä med sina minidatorer medan Toyota och andra japanska biltillverkare förvandlade Detroit till en krishärd. I dag är det Tesla som hotar Toyota City. Inom operativsystem för datorer fick snart Microsoft en mycket stark ställning men hejdades till sist av design, användarvänlighet och smarta telefoner. 

Nu står dagens teknikjättar inför liknande hot. I onsdags (19/8) skrev Di om hur spelföretaget Epic Games, som utvecklat det framgångsrika spelet Fortnite, erbjudit kunderna slussning till direktbetalning för att slippa betala Apples höga avgift för appar. Striden är aldrig över, kunder kan ta sig ton. 

Framgång blir till hot. Teknikbolagen lever och värderas utifrån skyhöga förväntningar, men inga marknader växer explosivt för evigt. För den som redan har 90 procent blir inbromsning stagnation och besvikelse, farligt för kreativiteten. Storleken och uppmärksamheten innebär dessutom ökade krav på gott uppförande. Amazon tvingas höja löner, Facebook rensa i sina flöden osv. Normalisering inträder.

Möjligen innebär den heta börsen att det behövs begränsningar när det gäller köp av konkurrenter. Men politikerna bör ha is i magen och vänta med regleringar. Risken är ju att de hejdar sund konkurrens och utveckling av konsumentvänliga standards, som Windows och Android. Sådana gör det lättare för andra företag att haka på


Innehåll från KungsledenAnnons

Framtidens kontor: Från arbetsplats till livsplats

Låt livet bli en del av jobbet inte tvärt om. A human centric workplace.
Låt livet bli en del av jobbet inte tvärt om. A human centric workplace.

Arbetslivet postcorona är i stor förändring. Kontoret ska vara så attraktivt att medarbetarna väljer att komma dit. Kungsledens Symbiotic Concept utgår från denna nya verklighet. De tror på att skapa stadsdelar, byggnader och arbetsplatser som inte bara utgår från hur människor vill arbeta, utan från hur de vill leva. 

En av kontorets viktigaste uppgifter blir att vara så attraktivt att medarbetarna väljer att komma dit. Kungsledens första Symbiotic Office är det nya huvudkontoret, the Rotterdam District, i Värtahamnen. 

– Det är en fantastisk känsla att komma till vårt nya HK. Här har vi utvecklat hälsosamma och kreativa miljöer – utifrån vad hjärnan behöver, som på riktigt ger positiv effekt på välmående, kreativitet och produktivitet. Arbetsplatsen blir ett konkurrensmedel för att behålla och attrahera talanger, säger Hanna Brandström, Head of People and Culture på Kungsleden. 

Läs mer om Kungsledens första Symbiotic Office här.

Kungsledens första Symbiotic building – Eden i Malmöstadsdelen Hyllie öppnade portarna precis. En plats som fungerar i symbios med människan. Som utgår från hur livet ser ut för människor med livspussel att lösa, en vilja att leva hållbart och ett behov av att mötas.

Tina Lindh, affärsutvecklare på Kungsleden, har lett utvecklingen av Symbiotic Concept med utgångspunkten att fastigheter och områden ska sätta människan i centrum.

– Fastighetsbranschen har haft för stort fokus på byggnaden och dess gestaltning. Kontorsbyggnader borde användas som verktyg för att se till att människor mår bra och kan prestera väl. Med ett bra samspel mellan byggnad och människa, jobbar man bättre vilket i sin tur gynnar affärerna, säger hon.

Nyfiken på Symbiotic buildning? Läs mer här! 

Välmående i fokus

Forskning visar att företag uppnår bättre resultat med välmående medarbetare. Fastighetsägare och kontorshyresgäster som gör allt för att skapa effektiva ytor med många arbetsplatser. De borde i stället satsa på att skapa hälsa och välmående som utgår från hur livet ser ut.

– Lokalkostnaden är en bråkdel av kostnaden för ett företag. Personalen står för runt 90 procent av totalkostnaderna. Effekterna som kan uppnås om man får medarbetarna att prestera bättre blir alltså mycket större, säger Tina Lindh. 

En arbetsplats där allt hänger ihop – mer tid för dig 

Med Kungsledens koncept Symbiotic Concept får hyresgästen en genväg, genom att mycket av det som skapar hälsa och välbefinnande ingår i hyran. Konceptet utgår ifrån vad forskningen visar är viktigt för att människor ska må bra. 

– Vi har identifierat fyra hörnstenar för Symbiotic building: hälsa, service, intelligens och natur. Med modern teknik bygger vi in intelligens i byggnaden som både underlättar och möjliggör för individen att förenkla sin vardag och förebygga stress. Byggnaden får också ett stort utbud av service integrerad med intelligens, säger Tina Lindh och avslutar: 

– Människan har en dragning till naturen som inspirerar oss och får oss att må bra, det kallas biofili. Detta styr hur vi utformar och inreder inomhusmiljön. Växtlighet, naturliga material, temperaturzoner, ljus och ljud bidrar till att få in naturen i huset. Hälsa och välbefinnande är styrande för alla våra val av lösningar, material och system.

Om Eden och The Rotterdam District: 

Kungsledens första Symbiotic building – Eden i Malmöstadsdelen Hyllie. Biofilia och hälsofaktorer styr utformningen av inomhusmiljön. Intelligens utgör grunden för både en resurssnål drift och en enklare vardag för de som arbetar i huset. En serviceoperatör i huset säkrar alla typer av service. Läs mer här.

I The Rotterdam District ligger Kungsledens HK, som är det första Symbiotic Office. Utformat i enlighet med de fyra hörnstenarna och neurodesign – vad hjärnan behöver. Kreativitet, fokus, återhämtning, fysisk aktivitet och gemenskap. Läs mer här.

 

Mer från Kungsleden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kungsleden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?