Annons

Inga ursäkter för uteblivet högskoleprov

LEDARE. Kritiken mot Universitets- och högskolerådets beslut att ställa in höstens högskoleprov har varit samstämmig. På Di:s ledarsida har vi vid upprepade tillfällen pekat ut det huvudlösa i att ställa in såväl vårens som höstens provtillfälle, ursäkterna från ansvarig myndighet har varit många och dåliga.

HÖGSKOLEPROVET. UHR:s uppenbara ovilja att genomföra högskoleprovet, även efter torsdagens besked, skiner igenom. På bild generaldirektören Karin Röding.
HÖGSKOLEPROVET. UHR:s uppenbara ovilja att genomföra högskoleprovet, även efter torsdagens besked, skiner igenom. På bild generaldirektören Karin Röding.Foto:Thommy Tengborg/TT

I onsdags krävde en majoritet i riksdagens utbildningsutskott att höstens prov genomförs, åtminstone för en begränsad grupp. Motståndet har inte undgått regeringen. Det blir nu möjligt att anordna högskoleprovet för en begränsad krets av provdeltagare. Det beskedet gav ministern för högre utbildning, Matilda Ernkrans, på torsdagen.

Ändringen innebär att provet kan anordnas för dem som inte har ett giltigt provresultat sedan tidigare, men betyder inte att höstens prov faktiskt genomförs. Det beslutet fattas av UHR, tillsammans med de 21 lärosäten som anordnar provet.

Om man utgår från vårens inställda provtillfälle, skulle antalet deltagare halveras om man enbart tillåter dem utan ett giltigt provresultat. Det punkterar flera av UHR:s invändningar. Trots det skiner myndighetens uppenbara ovilja att genomföra provet igenom, även efter torsdagens besked. Generaldirektören Karin Röding menar att ”det är lokaler som ska bokas, provmedarbetare som ska anställas och vilja genomföra själva provdagen”.

Att hålla högskoleprovet för en begränsad grupp måste vara UHR:s lägsta målsättning. Det borde vara öppet för alla att skriva. Om myndigheten lyssnat till den offentliga debatten hade den inte bara uppfattat kritik, utan också lösningar. Uppslutningen från det offentliga och privata har varit enorm.

Växjö, Göteborg, Partille och Täby är några av de kommuner som kostnadsfritt ställer sina klassrum till UHR:s förfogande. Detsamma gäller hotellkedjan ESS Groups möteslokaler i Västerås, Göteborg, Ystad, Stockholm, Falkenberg och Malmö.

Att tiden är knapp gör det än viktigare att UHR snabbt beslutar om ett genomförande. Om hjälpen från kommuner och näringsliv är otillräcklig måste staten hjälpa till. I ett värsta scenario räknar UHR med att höstens högskoleprov innebär merkostnader på 156 miljoner kronor. Om staten har råd att avsätta upp till 95 miljarder kronor för korttidspermitteringar, borde det inte vara några problem att se till att högskoleprovet går att genomföra.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?