1515

Inga företag har råd att räkna bort Afrika

LEDARE. I torsdags rapporterade Bloomberg om Ghanas nya övertecknade rekordlånga obligationslån, 41 år. Har intresset med Coronaviruset att göra, frågade reportern. Finansministerns svar handlade om råvarupriser men reflektionen är befogad. Coronaviruset påminner om hur beroende världen blivit av Kina.

MÖJLIGHETER. Intresset för Ghanas statsobligationer har varit mycket stort. På bilden Ghanas finansminister Ken Ofori-Atta på Världsekonomiskt forum i Davos.
MÖJLIGHETER. Intresset för Ghanas statsobligationer har varit mycket stort. På bilden Ghanas finansminister Ken Ofori-Atta på Världsekonomiskt forum i Davos.Foto:Sikarin Fon Thanachaiary

När Sars härjade 2003 stod Kina för 4 procent av världens BNP. Nu står Kina för en tredjedel av världens tillväxt. I praktiken är landets betydelse för världsekonomin ännu större, eftersom så många samarbetar i globala värdekedjor. Det finns anledning att sprida sina risker, inte bara till framgångsrika Ghana utan fler afrikanska länder.  

Intresset för Afrika är inte nymornat. Ericssons förre vd Kurt Hellström framhöll redan 1998 att Afrika var det nya Kina (se färska boken ”Svenska företag i Afrika”, Uddhammar och Stein). Då var fattigdomen fortfarande nästan obeskrivlig men utvecklingen hade börjat. När skulder skrivits av kunde många afrikanska länder ta rygg på den snabba uppgången i Asien och världen genom att sälja råvaror. Malaria och aids trycktes tillbaka, politiken stabiliserades och städerna började växa. Kina investerade tungt i infrastruktur och blev på tio år kontinentens enskilt största investerare. 2007 lanserades M-Pesa, betalningar och lån via sms, i Kenya och Tanzania. Afrikanska länder tog grodhopp över traditionella utvecklingssteg. Billiga solpaneler och batterier ger fler sådana möjligheter.

Viktigaste skälet till intresset är demografiskt. Medan befolkningsökningen i övriga världen bromsar in fortsätter den i Afrika. Söder om Sahara är medianåldern runt 21 år vilket innebär att befolkningen kommer att förbli ung länge, med många kvinnor i barnafödande ålder. Redan 2050 väntas Afrikas befolkning ha fördubblats från 1 till 2 miljarder medan den står och stampar i alla övriga delar av världen utom Syd- och Centralasien. 

Det är alltså i Afrika som det kommer att finnas flest ungdomar och därmed framtida efterfrågan. Ungdomsarbetslösheten är hög och en liten ström av modiga försöker ta sig till Europa för att hitta jobb. Men de flesta migrerar inom Afrika, till städerna. Medelklassen växer, även om det är omdiskuterat hur snabbt.

Det är svårt att föreställa sig att Afrika kan få samma fina utveckling som Kina och Sydostasien haft. Själva olikheterna länderna emellan tycks stå i vägen, jämfört med Kinas centralmakt och flerårsplaner. 

Afrika har 55 länder och kontinenten är vidsträckt, 20 procent av jordens landmassa. Störst mätt i BNP är Nigeria och Sydafrika men per capita är det små länder, Seychellerna och Ekvatorialguinea till exempel, som toppar. Folkrikast är Nigeria och Etiopien. 

Infrastrukturen är fortfarande usel och korruptionen ingrodd. I fjol härjade den näst värsta orkanen hittills i södra hemisfären, Idai, som krävde 1300 människors liv.

Att många av länderna fortfarande är kraftigt beroende av råvaruexport har bromsat tillväxten på senare år. Men i Ghana, Etiopien, Rwanda, Elfenbenskusten, Senegal och Djibouti har den legat kvar på mellan 6 och 8 procent. 

Industrin är underutvecklad, en följd av att politikerna när länderna erövrade sin självständighet satte upp höga tullmurar. Men nu sjösätts, med EU som förebild, ett nytt stort afrikanskt frihandelsavtal, det mest månghövdade sedan WTO bildades. Frihandeln väntas sätta fart på utbytet och industrialiseringen, även om det finns många strukturella hinder kvar att övervinna. Att i dag bara 15 procent av ländernas export går till afrikanska grannar visar potentialen.

Till sist är det kanske just denna besvärliga brokighet som är den väldiga kontinentens stora möjlighet. Allt kan bara bli bättre och samtidigt väldigt kreativt.

Fattigt och hopplöst sa man om Kina på tidigt 2000-tal. Utvecklingen blev den motsatta, och den var inte politikernas förtjänst utan en följd av det entreprenörskap de till sist tvingades släppa lös.

Mätt i länder, styrelseskick och kulturer är Afrikas mångfald oöverträffad. För ekonomin och riskspridningen i världen kan det visa sig vara fördel. Men utvecklingen kräver långsiktighet. När Ghana om 41 år ska lösa sitt nya lån skriver vi 2061. Vid det laget kommer världen att se väldigt annorlunda ut. Kanske är det Afrikas värld. Inga långsiktiga svenska företag eller företagare har råd att räkna bort detta framtidsscenario.


Innehåll från PA ConsultingAnnons

Innovation avgörande för att accelerera omställningen till en mer hållbar värld

Maria Dickson och Agnes Lundin, konsulter inom finanssektorn på PA Consulting.
Maria Dickson och Agnes Lundin, konsulter inom finanssektorn på PA Consulting.

Finanssektorn har en stor påverkan på vår värld och att tänka hållbart är numera ett måste i branschen. Några som vill ta utvecklingen ett steg längre är PA Consulting (PA) som på flera sätt arbetar för att hitta nya innovativa lösningar med fokus på de 17 globala målen för en hållbar utveckling inom finansbranschen. 

Att skapa fonder med inriktning på hållbar energi, som vatten, sol och vind har länge varit i fokus. Men för att finanssektorn ska bidra till en hållbar värld på riktigt krävs mer än att sluta investera i fossila bränslen och investera grönt. 

– Utöver att åtgärda de klimatskador som redan skett måste vi flytta fokus till att skapa en regenerativ ekonomi och ett samhälle där alla kan trivas, säger Maria Dickson, konsult inom finanssektorn med fokus på hållbarhet och transformation på PA.

Innovationer i fokus

Ett exempel på innovation kopplat till de globala hållbarhetsmålen är Sidas arbete med nätverket SISD (Swedish Investors for Sustainable Development) , där PA bidrar genom att facilitera innovationsprocessen. SISD-nätverket strävar efter att identifiera nya lösningar som stödjer de 17 globala målen för en hållbar utveckling, däribland; ingen fattigdom, ingen hunger och rent vatten för alla. PA:s bidrag till arbetet i SISD sker inom ramen för det innovations- och partnerskapslabb som PA varit med och hjälpt Sida bygga upp sedan 2019. 

– Att investera i utvecklingsländer kan göra stor skillnad både för invånarnas och ländernas ekonomi i stort. Det finns en stor potential i de här länderna och med ”rätt” kapital kan man bidra till en positiv utveckling. Det kan exempelvis ske genom lösningar som sociala obligationer. I längden har dessa obligationer och fonder potentialen att kunna leverera en lika god avkastning som de med fokus på hållbar energi hittills gett. Men det krävs nya kanaler och verktyg för att koppla samman alla aktörer som behöver samarbeta, säger Agnes Lundin, konsult på PA med ansvar för uppdraget på Sida. 

Vid framtagandet av olika innovativa lösningar krävs även god förståelse för finanssektorns olika regelverk.

– Inom bank och finans finns en stor potential att göra skillnad men det är samtidigt en sektor som är hårt reglerad. För att kunna använda innovativa lösningar behövs god kunskap om de krav som ställs på finanssektorns aktörer, avslutar Maria Dickson.

Om PA Consulting 

PA Consulting i Sverige är en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Managementkonsultföretagets kompetens sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA Consulting sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige. För mer information besök: www.paconsulting.com

 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?