Annons

Industripolitiken inte bättre med Thorwaldsson

Utnämningen av Karl-Petter Thorwaldsson till näringsminister är intressant.

Karl-Petter Thorwaldsson efter utnämningen till näringsminister.
Karl-Petter Thorwaldsson efter utnämningen till näringsminister.

Han har den senaste tiden varit senior rådgivare hos börsnoterade SSAB. Inte bara detta engagemang, utan också det man kunnat se från hans tid som åtta år som LO-bas, borgar för att han begriper industrins villkor.

Detta behövs i den fortsatta processen med att säkerställa en svensk cementtillverkning. Likaså för tillståndsfrågorna för gruvbrytning i norr.

Men den akuta frågan för näringslivet är elbristen och de höga energipriserna. I kommentarerna från Löfvenregeringen har det låtit som om Sverige är offer för omständigheter bortom politikens kontroll. 

Så är det givetvis inte. Situationen har förvärrats av den kärnkraftsstängning i Ringhals som har uppmuntrats av S-MP-regeringen. Även den bristande överföringskapaciteten är ett stort problem, om än inte lika omstritt som kärnkraften.

Men energifrågorna får Karl-Petter Thorwaldsson som näringsminister inte sköta. De ligger hos nykomlingen Khashayar Farmanbar.

Kärnkraftens framtidsförutsättningar hanteras dock inte heller hos Khashayar Farmanbar, utan hos Annika Strandhäll. I hennes uppdrag som miljö- och klimatminister ingår att fatta beslut om slutförvar av kärnavfall. Det är en fråga som är utredd och färdigberedd ur alla aspekter sedan åratal, och de nödvändiga lokala besluten för anläggningen i Östhammars kommun är tagna.

Att dröja ytterligare med detta beslut är inte bara skadligt för Sverige som tungt kärnkraftsland, utan skulle också visa att kärnkraftsmotståndet inte alls bara låg hos den tidigare koalitionspartnern Miljöpartiet, utan i lika hög utsträckning också hos Socialdemokraterna. Det kom en förvarning redan under S-kongressen, då Magdalena Andersson i sitt stora tal sa nej till kärnkraft.

Näringsministerposten handlar inte om skatter, inte om energi, inte om arbetsmarknadsregler, inte om miljöregler, inte ens om företagandets regelverk. Dessa frågor som är avgörande för industri och entreprenörskap ligger i tur och ordning hos finansminister Mikael Damberg, energiminister Khashayar Farmanbar, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, miljöminister Annika Strandhäll respektive justitieminister Morgan Johansson.

Utnämningen av Karl-Petter Thorwaldsson som näringsminister räcker sannerligen inte som indikation på att en bättre industripolitik kommer att bedrivas.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera