Han har den senaste tiden varit senior rådgivare hos börsnoterade SSAB. Inte bara detta engagemang, utan också det man kunnat se från hans tid som åtta år som LO-bas, borgar för att han begriper industrins villkor.
Detta behövs i den fortsatta processen med att säkerställa en svensk cementtillverkning. Likaså för tillståndsfrågorna för gruvbrytning i norr.
Men den akuta frågan för näringslivet är elbristen och de höga energipriserna. I kommentarerna från Löfvenregeringen har det låtit som om Sverige är offer för omständigheter bortom politikens kontroll.
Så är det givetvis inte. Situationen har förvärrats av den kärnkraftsstängning i Ringhals som har uppmuntrats av S-MP-regeringen. Även den bristande överföringskapaciteten är ett stort problem, om än inte lika omstritt som kärnkraften.
Men energifrågorna får Karl-Petter Thorwaldsson som näringsminister inte sköta. De ligger hos nykomlingen Khashayar Farmanbar.
Kärnkraftens framtidsförutsättningar hanteras dock inte heller hos Khashayar Farmanbar, utan hos Annika Strandhäll. I hennes uppdrag som miljö- och klimatminister ingår att fatta beslut om slutförvar av kärnavfall. Det är en fråga som är utredd och färdigberedd ur alla aspekter sedan åratal, och de nödvändiga lokala besluten för anläggningen i Östhammars kommun är tagna.
Att dröja ytterligare med detta beslut är inte bara skadligt för Sverige som tungt kärnkraftsland, utan skulle också visa att kärnkraftsmotståndet inte alls bara låg hos den tidigare koalitionspartnern Miljöpartiet, utan i lika hög utsträckning också hos Socialdemokraterna. Det kom en förvarning redan under S-kongressen, då Magdalena Andersson i sitt stora tal sa nej till kärnkraft.
Näringsministerposten handlar inte om skatter, inte om energi, inte om arbetsmarknadsregler, inte om miljöregler, inte ens om företagandets regelverk. Dessa frågor som är avgörande för industri och entreprenörskap ligger i tur och ordning hos finansminister Mikael Damberg, energiminister Khashayar Farmanbar, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, miljöminister Annika Strandhäll respektive justitieminister Morgan Johansson.
Utnämningen av Karl-Petter Thorwaldsson som näringsminister räcker sannerligen inte som indikation på att en bättre industripolitik kommer att bedrivas.