Annons

I sak träffar Bloomberg rätt

LEDARE. Det finns en tumregel i amerikansk politik som undgår många: man avbryter inte en valkampanj för att det går dåligt, utan för att pengarna tar slut. Så länge man är likvid fortsätter man.

KANDIDAT. Han brukade vara republikan, är ingen vidare debattör och håller rätt tråkiga tal. Men i sak träffar Michael Bloomberg för det mesta rätt.
KANDIDAT. Han brukade vara republikan, är ingen vidare debattör och håller rätt tråkiga tal. Men i sak träffar Michael Bloomberg för det mesta rätt.Foto:John Locher, John Locher, John Locher

Michael Bloomberg, grundare av medieimperiet, New York-borgmästare 2002-2014 och demokratisk presidentkandidat sedan i söndags, är god för 50 miljarder dollar och beredd att lägga flera av dem på sin kampanj. Han har redan spenderat 34 miljoner dollar på en enda reklamfilm, mer än de andra 19 kandidaterna tillsammans. 

Det är en rätt snygg historia som fokuserar på grundstenarna i Bloombergs kampanj: klimatförändringarna (han vill hejda dem), vapenlagar (han vill skärpa dem), ekonomiska klyftor (han vill minska dem genom skattehöjningar för höginkomsttagare) och sjukvården (han vill reformera den men behålla privata försäkringar). Han placerar sig därmed i det demokratiska partiets mittfåra, intill Joe Biden, som tycker ungefär likadant men har mindre pengar. 

I sak träffar Bloomberg för det mesta rätt. Att lämna Parisavtalet var galenskap, liksom det eviga vapenvåldet. USA:s ekonomiska klyftor är ohållbara och omoraliska, oavsett ideologiskt perspektiv. Att socialisera sjukvården är och förblir politiskt självmord. 40 procent av demokratiska väljare beskriver sig som moderata eller konservativa, färre än 10 procent som socialister. Partiet vinner val i mitten, som Barack Obama nyligen påpekade. 

Det finns också flera saker som talar emot honom. Han är sent ute och kommer att stå över de viktiga primärvalen i Iowa och New Hampshire, som brukar sätta tonen för dem som kommer efter. Han brukade vara republikan, är ingen vidare debattör och håller rätt tråkiga tal. Och hans förmögenhet ligger honom rimligen till last i primärvalen, där motståndarna kommer att utmåla både honom och hans kampanj som symtom på en dysfunktionell ekonomi där resurser koncentreras till ett fåtal. 

Ställs han mot Trump är den stora frågan om han kan tilltala arbetsklassväljare i Michigan, Wisconsin och Pennsylvania, där amerikanska val numera avgörs. Etablissemangsfigurer som John Kerry och Mitt Romney gjorde det inte. Sägs det i alla fall. Fakta är att Romney vann fler röster i Wisconsin än Donald Trump. Trump slog Hillary Clinton ändå. Läxan? Räkna inte ut någon. Till och med miljardärer från Manhattan som tycker om att byta parti kan överraska.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KPA PensionAnnons

Pensionspengar bidrar till kampen mot Covid-19

Den pandemi vi nu upplever har stor global påverkan på alla delar av samhället. Särskilt utsatta är alla de som arbetar i viktiga samhällsfunktioner inom skola, vård och omsorg. För pensionsbolaget KPA Pension är det självklart att ta ansvar när samhället och pensionsspararna står inför tuffa utmaningar.

Det är en av anledningarna till att KPA Pension aktivt letar efter investeringsmöjligheter som lindrar de sociala och ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Sedan pandemins utbrott har KPA Pension investerat motsvarande 1,3 miljarder kronor i kampen mot Covid-19. Investeringarna utgörs av tre obligationer. Den första är utgiven av Världsbankens organ (IFC) och syftar till att stötta företag att fortsätta sin verksamhet och behålla sina anställda. Den andra är utgiven av Nordiska investeringsbanken och där ska investeringen främja effektiva sjukvårdssystem och ge ekonomiskt stöd för att minska de störningar som uppstått i olika leveranskedjor i Norden och Baltikum. Den tredje obligationen har Region Stockholm gett ut för att stötta sjukvård och lokaltrafik. 

Investeringar stöttar utsatta samhällsfunktioner

Investeringarna ska lindra effekterna av Covid-19 genom att bland annat säkra transporter av läkemedel och medicinsk utrustning till vården. Samt att stötta tillverkningsindustrin som behöver finansiellt stöd för att kunna expandera och möta den ökade efterfrågan. Dessutom ska investeringarna bidra till att i framtiden ge kunderna trygga och bra pensioner. 

– Våra kunder är samhällsbärare, de arbetar i utmanande miljöer och med kritiska samhällsfunktioner inom till exempel vård och omsorg. Vi är stolta att vi med våra investeringar har möjlighet att stötta dessa sektorer idag, när behovet är som störst. Det betyder extra mycket för oss att investeringarna bidrar till att de som kämpar extra mycket nu under pågående pandemi ska få en trygg och hållbar pension senare i livet, säger KPA Pensions vd Britta Burreau.

Hållbarhet – en förutsättning för trygga pensioner

KPA Pension tar hand om tjänstepensionen åt två miljoner kunder. Det är anställda eller tidigare anställda i regioner, kommuner eller kommunala bolag. Företaget var tidigt ute med hållbara placeringar och sedan 1997 har man arbetat utifrån etiska investeringskriterier som avgör hur kundernas pensionspengar ska förvaltas. Företaget arbetar också med ett aktivt påverkansarbete som bland annat innebär att man röstar på bolagsstämmor, för dialoger och samarbetar med andra ägare för att få de bolag man har investeringar i att agera hållbart. De etiska investeringskriterierna anger också vilka företag och branscher man inte investerar kundernas pensionspengar i. Det är företag eller branscher vars verksamheter har en direkt negativ påverkan på människors hälsa och livsvillkor. Därför investerar KPA Pension inte i vapen, spel, tobak, alkohol eller pornografi.

Fakta KPA Pension

KPA Pension är det ledande pensionsbolaget inom kommun- och regionsektorn med två miljoner enskilda kunder och ca 1 000 arbetsgivarkunder. KPA Pension förvaltar i dag över 200 miljarder kronor och erbjuder pensionslösningar sedan 1922. Ägare är Folksam och Sveriges Kommuner och Regioner.

Läs mer på kpa.se

Mer från KPA Pension

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KPA Pension och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?