1515

I Löfvens parallellsamhälle

Stefan Löfvens regeringsförklaring bekräftar regeringens oförmåga att prioritera och åtgärda de problem som Sverige står inför. Men där finns några inslag avsedda att underlätta för Vänsterpartiet och Centerpartiet att stödja regeringens politik under hösten. Stärkt sjukförsäkring till V, äganderätt i skogen och stärkt strandskydd till C.

Foto:Pontus Lundahl

Liksom kungen ville också Stefan Löfven anlägga ett historiskt perspektiv och beskrev viktiga reformer för 100 år sedan: ”Tack vare samarbete kunde Sverige gå framåt, trots att marken skälvde runt om i Europa.” Allt för att ge tyngd åt Löfvens underförstådda vädjan om stöd för höstens budget och för den kommande statsministeromröstningen när S fått ny partiledare.

Den bild som Stefan Löfven ger av Sverige är dock bekymrande långt från verkligheten.

I augusti dödades tio personer i skjutningar. Under de åtta första månaderna i år var det totalt 35, klart fler än samma period de fyra föregående åren. Den åtgärd mot detta som Stefan Löfven nämner först var det fyra år gamla löftet om 10.000 fler polisanställda till 2024. Som Di rapporterade i början av september har satsningen endast lett till 15 fler poliser i Stockholm sedan slutet av 2015.

Regeringsförklaringen tycks ha skrivits i en annan verklighet även när det gäller arbetslösheten. Blott tre meningar ägnas åt långtidsarbetslösheten. Ingenting nämns om regeringens stora jobbmisslyckande beträffande det socialdemokratiska långtidslöftet om EU:s lägsta arbetslöshet. Trots att denna målsättning sattes som relativ i förhållande till andra länder, och alltså inte kunde saboteras av vare sig internationella konjunkturer eller epidemier, misslyckades regeringen. Nu har Sverige fjärde högsta arbetslösheten i EU, endast slaget av de klassiska krisländerna Italien, Spanien och Grekland.

En elektrifieringsstrategi ska antas, enligt regeringsförklaringen, med syfte att öka elproduktionen. Men effektbristen i Sverige har varit uppenbar i många år, och snart har två mandatperioder gått utan nämnvärda åtgärder på detta område.

På likartat sätt beskrivs byggsektorn i Sverige. I regeringsförklaringen talas om ”hållbart byggande och en mer resurseffektiv användning av byggnadsmaterial”. Men inte ett ord om decenniets industrikris, när tre fjärdedelar av Sveriges cementförsörjning riskerar att strypas nästa år.

Under sina sju år som regeringschef har Stefan Löfven följts av kritik för att regeringen inte ser uppenbara samhällsproblem. Det är symptomatiskt att den allra sista regeringsförklaringen präglas så av den här parallella verklighetsbilden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?