1515
Annons

I höst fick Sverige sitt Jimmie-moment

Den vanligaste förklaringsmodellen till att SD håller på att gå om S och bli största parti i höstens opinionsundersökningar är att debattens fokus på kriminalitet gynnar dem.

SNART STÖRST? Väljarna håller på att möblera om det politiska landskapet. De politiska riskerna med Januariöverenskommelsen har slagit in, en efter en.
SNART STÖRST? Väljarna håller på att möblera om det politiska landskapet. De politiska riskerna med Januariöverenskommelsen har slagit in, en efter en.Foto:Jack Mikrut

Enligt denna teori skulle S och M vinna på att i stället prata om sänkt skatt och fler händer i vården.

Tänk den tanken fullt ut. Tänk om höstens våldsdåd hade tabubelagts av de stora partierna, om Moderaternas Johan Forssell och Socialdemokraternas Morgan Johansson inte hade morrat om fler resurser och större befogenheter till polisen och om SD hade varit ensamt om att fördöma skjutningar, föreslå anonyma vittnen och fler övervakningskameror. Det vill säga om kriminalitetskrisen hade behandlats ungefär som migrationskrisen.

SD hade troligen inte varit mindre.

En annan lika aningslös som vanlig förklaring är att minskad politisk isolering av SD gör att fler väljare sympatiserar med partiet. Enligt denna tanke skulle man fortsätta de senaste tio årens isoleringsstrategi, trots att Reinfeldts MP-pakt efter valet 2010, Decemberöverenskommelsen efter valet 2014 och Januariöverenskommelsen efter valet 2018 och alla andra isoleringsstrategier i samtal, kommittéer och lunchmatsalar helt har misslyckats med att minska SD:s tillväxt.

Det kan ju vara så att väljarna tänker själva och inte är en skock får som föses runt av debatten. Och det kan ju vara så att SD i många väljares ögon ligger rätt i olika frågor. Stora delar av allmänheten har egna och negativa erfarenheter av de senaste tio årens migrationspolitik och vill ha en förändring. I traditionella stridsfrågor som rör välfärd och arbetsmarknad är SD ett mittenparti. Det är bara regeringsunderlägget Dagens Nyheter och en och annan stjärnögd centerpartist som uppfattar SD som ett hot mot välfärdsstaten. S däremot känner igen en dödligt farlig konkurrent som satsar på kommuner och sjukvård, låter bli att riva ner anställningsskyddet, håller uppe taket i a-kassan och hellre sänker skatten för vanligt folk än för höginkomsttagare. Det var där M låg när partiet nådde 30 procent och var jämnstora med S.

Och det kan ju också vara så att Januariöverenskommelsens grundsyfte, att stänga ute SD, effektivt har adlat Jimmie Åkesson till oppositionsledare. Det är en formidabel plattform att ha statsministern emot sig. Oppositionsledarrollen är stark i Sverige. Den tar syret i partiledardebatterna, inbjuder till kvällens nyhetssändningar och skapar en laddning som ökar intresset. Palme satte grundtonen under hela 1970-talet, trots borgerligt regeringsinnehav. Bildt satte tonen under hela 1980-talet, trots socialdemokratiskt regeringsinnehav. 2010-talet har varit Åkessons decennium.

På kommunal nivå finns två kända exempel där det etablerade partiet har behållit initiativet, självklart i Skåne. Staffanstorp och Landskrona är mycket olika. Staffanstorp är en stillsam villamatta från 1970-talet med gröna-vågare och barnfamiljer som inte har råd med villa i Malmö och Lund. Landskrona vilar vid sundet på fornstora dar av blytung industri, flankerad av Barsebäcksverket, allt nedlagt i en strukturkris som staden aldrig har hämtat sig från och som förvärrats av stor flyktinginvandring.

I Staffanstorp fick Moderaterna 42 procent i senaste valet och kommunalrådet Christian Sonesson tvekade inte ett ögonblick att sitta kvar med hjälp av SD som fick 11 procent. I Landskrona fick Liberalerna 34 procent och SD 19. Torkild Strandberg (L) fortsatte regera med SD-stöd och fortsätter att sätta upp kameror, hyra in väktare med polisiära befogenheter och förbjuda tiggeri. 

Om Sonesson och Strandberg hade gjort som på riksplanet och först gett bort makten till S och efter nästa mandatperiod gått ihop med S för att utestänga SD hade de dels gjort sig irrelevanta, dels gett SD rollen som motpol till S. Nu gjorde de lyckligtvis tvärtom och deras strategi har lyckats.

Centerpartiet är kanske förlorat men när resten av de borgerliga partierna är glasklara med att de tar makten även med SD:s stöd blir de maktpolitiskt relevanta. Fram tills dess bjuds väljarna på en gissningslek och finlir i riksdagen som ingen begriper. De partier som vill något annat än nuvarande S-MP-regering bör gå i tydlig och gemensam opposition. Där är makten.


Skandal om C stöder vänsterns pensionsidé

Två förslag till pensionshöjningar ligger på riksdagens bord. Regeringens (S, V, MP) och oppositionens (M, SD, KD, L). Inget av dem är billigt, 9,4 miljarder kronor (regeringen) respektive 14,4 miljarder (oppositionen).

SÄG NEJ. Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, har ännu inte gett besked om partiet tänker motsätta sig regeringens pensionsförslag eller inte. Det borde vara enkelt att säga nej med tanke på den omsorg om pensionssystemet som Martin Ådahl hyser.
SÄG NEJ. Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, har ännu inte gett besked om partiet tänker motsätta sig regeringens pensionsförslag eller inte. Det borde vara enkelt att säga nej med tanke på den omsorg om pensionssystemet som Martin Ådahl hyser.

Regeringens förslag innebär en helt ny komponent i pensionssystemet – ”garantitillägg”. Man har nödtorftigt försökt dölja att det är just ett nytt inslag genom att säga att det är en del av det befintliga bostadstillägget, fast det inte är det.

Oppositionens pensionsförslag respekterar pensionssystemet mer, och lägger betoningen på skattesänkningar och på att en ”gas” ska användas i pensionssystemet, på motsvarande sätt som det redan finns en broms. Även i oppositionens förslag finns en höjning av garantipensionen, men här försämras inte kopplingen mellan arbete och pension lika mycket.

Regeringen vill införa nya permanenta lagregler för sitt pensionsförslag, och dessa ska beslutas redan i samband med vårbudgeten i mitten av juni. I oppositionens förslag finns inga lagförslag, det som riksdagen beslutar om är endast ett tillkännagivande.

Vänsterförslaget är en uppenbar valmuta som ska betalas ut i augusti. Oppositionens förslag innebär en plan att det ska införas i oktober (vissa delar) och efter årsskiftet (skattesänkningsdelen).

Regeringsförslaget har mötts av mycket negativa remissvar. Pensionsmyndigheten har formulerat skarp kritik, som politiskt tillsatta ledamöter i myndighetens styrelse strök bort från remissvaret. Regeringen har inte ändrat något väsentligt efter remisskritiken. Oppositionens förslag har inte lika många problem, och det ska dessutom gå på remiss innan lagstiftningen ändras.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl är kritisk mot regeringens pensionsförslag. Ändå kan han inte ge besked om att hans parti tänker rösta emot det. Svaret är viktigt eftersom C-rösterna är tungan på vågen. I en artikel i måndagens Di säger han i stället att det viktiga är att Pensionsgruppen blir kvar som beredningsorgan i dessa frågor.

Omsorg om pensionssystemet är givetvis en legitim prioritering. Men om Pensionsgruppen och systemets principer är det viktigaste för Centerpartiet borde det vara enkelt att utesluta ett ja till regeringens pensionsförslag.

Att Martin Ådahl inte kan säga rakt ut att partiet tänker motsätta sig regeringsförslaget avslöjar att han även har andra prioriteringar.

I november lade Centerpartiet ned sina röster i budgetvoteringen, vilket ledde till att högeroppositionens budget vann. För vänstersidan i svensk politik är det förstås viktigt att det inte händer igen. Regeringen har bakat in pensionsförslaget i vårpropositionen, för att det ska ses som ett enda paket och för att Centerpartiets pris för att gå emot det ska höjas.

Centerpartiet har förhandlat med regeringen under våren om krisstöd till bönderna och ett sådant finns också med i vårbudgeten. Det är alltså med regeringen som Centerpartiet förhandlat om bondestöd, inte med Moderaterna och de andra partierna till höger.

Man har alltså valt sida. Detta är rimligen förklaringen till att partiet ännu inte har gett besked huruvida man tänker rösta ja eller nej till vänstersidans pensionsförslag.

Centerpartiets agerande är avgörande. Oppositionens motförslag kommer att vinna i Finansutskottet, eftersom M, SD, KD och L har majoritet bland ledamöterna där. Det blir i kammaren som det avgörs. Om Centerpartiet lägger ned sina röster vinner oppositionens budget och pensionsförslag. Om Centerpartiet däremot stöder regeringens budget och pensionsförslag går dessa igenom med en rösts marginal.

Centerpartiet verkar försöka vinna tid genom sina principiella resonemang men man tar inte konsekvenserna av dessa principer. C vill värna pensionssystemet men kan ändå inte säga att man tänker motsätta sig det förslag som allra mest strider mot det nuvarande systemet.

I det spel om makten som C är del av framstår partiets resonemang om pensionssystemets principer mest som hyckleri.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?