1515
Annons

Hur länge står hon ut?

Svenska väljare har ett tycke för partiledare som står ut. Att ta rejäla motgångar och svåra strider adlar politiker till politiska ledare.

FYRTAL. Magdalena Anderssons regeringsunderlag har ingen ideologisk riktning och ingen enighet i för Sverige viktiga sakfrågor.
FYRTAL. Magdalena Anderssons regeringsunderlag har ingen ideologisk riktning och ingen enighet i för Sverige viktiga sakfrågor.

Carl Bildt fick en förlorarstämpel efter sitt första dåliga valresultat som partiledare 1988, stannade kvar, kämpade på och vann regeringsmakten i valet 1991. Göran Persson genomförde en tuff budgetsanering, stod pall i svåra interna konflikter och vann två val på raken. Fredrik Reinfeldt hade en tung första mandatperiod och var länge uträknad inför 2010 men vann på grund av hur han och Anders Borg skötte den svåra finanskrisen.

Om det mönstret gäller i dag har Magdalena Andersson på kort tid gjort stora investeringar i konsten att stå ut. Hon fick avgå samma dag som hon tillträdde. Hon förlorade budgetomröstningen i riksdagen och tvingas regera på Moderaternas och Kristdemokraternas ekonomiska politik. Efter bara några månader som statsminister anföll Ryssland Ukraina och den svenska säkerhetspolitiken föll samman som ett korthus. Andersson tvärvände och sa ja till Nato, varpå hon omedelbart hamnade i en den turkiske presidentens grepp och tvingades till politiskt känsliga eftergifter.

Hennes vallöften från 2018 ligger i spillror. Ett parti i regeringsunderlaget, Liberalerna, har bytt sida och vinner nu snabbt väljare på att vara ett tydligt borgerligt parti. Hon är beroende av att C och V får ihop det utan att tala med varandra. Hon är som omgiven av idioter. Men hon står och går och sådant väcker respekt. 

När hon steg in på finansdepartementet 2014 var hon den mest meriterade finansministern någonsin: examen från Handelshögskolan i Stockholm, antagen till doktorandstudier, utlandsstudier i Wien och på Harvard, planeringschef på statsrådsberedningen, statssekreterare på finansdepartementet, överdirektör på Skatteverket, känd för sina raska skogspromenader. Bara en sådan sak.

Partiet har bestämt sig för att göra henne till en nordisk Merkel. Himlen kan ramla ned över oss, men hon står kvar, helst med flaggan som bakgrund samt på kavajen. Vi är bara halvvägs in i hennes era. Först åtta år som finansminister, sedan två mandatperioder som statsminister. 2020-talet är hennes.

Det är en stark berättelse som hon kan nå långt med. Opinionssiffrorna för partiet är bra, förtroendesiffrorna för partiledaren är ännu bättre.

Men hennes politiska bygge rämnar. Att regera i ensamt majestät är en illusion. Instabiliteten i hennes regeringsunderlag är verkligheten. C, V och Mp kommer alla att kräva inflytande för att släppa fram henne som statsminister och för att godkänna hennes budgetar. Både Mp och V villkorar sitt stöd till regeringen med att de ingår i den. C är mer diffust på den punkten, vilket är en klen tröst.

De tre partiernas ideologiska agendor spänner över ett fält som innehåller rosenkindad nyliberalism, riktig gammelsocialism och radikal ekologism. Det finns över huvudtaget ingen riktning, vilket väljarna håller på att förstå. C sjunker i mätningarna, Mp är på väg ut ur riksdagen.

Sakpolitiskt är splittringen än värre. Andersson kan glömma att slå ihjäl friskolor med C. Men framför allt finns ingen enighet till vänster i de akuta frågor som nästa regering måste arbeta med, som energipolitiken, migrationspolitiken, kriminalpolitiken, försvarspolitiken, säkerhetspolitiken och den ekonomiska politiken. 

För att klara att regera med det underlaget måste man utplåna sin identitet som socialdemokrat, vilket S har visat att man är beredd att göra, men det går inte i evighet. Och det går dåligt i en lågkonjunktur. Det kommer en dag snart då skattepengarna inte forsar in, då utgifter för a-kassa och sjukförsäkring skjuter i höjden, då kronan är skakig och räntemarknaden återigen vill ha betalt för att låna ut pengar till Sverige och då staten kommer att behöva spara. Till skillnad från 1990-talet kan vi inte halvera försvarsbudgeten, tvärtom. Kan C höja skatter? Kan V sänka bidrag? Kan regeringen vårda arbetslinjer i socialförsäkringssystemen? Kan S, C, Mp och V hantera nästa stora kris?

Hur man än vänder och vrider sig som socialdemokratisk statsminister kommer hon att ansvara för en svag regering i frågor där Sverige behöver styrka. I jämförelse med partierna till höger har Andersson inget politiskt projekt som är genomförbart.

En annan svaghet är socialdemokraternas bas. Åk till ett valfritt tidigare tungt socialdemokratiskt fäste i landet och du möter Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson är en dödligt farlig politisk konkurrent, därav den febriga mobiliseringen mot honom. Samtidigt måste kärnväljarna hållas kvar och lockas tillbaka utan att de viktiga väljargrupperna kvinnor i storstad och nysvenskar i förort störs av den s-märkta nationalismen. Splittringen gör att partiet gärna säger något symboliskt kärvt men har konsekvent svårt att genomdriva det.

I socialdemokraternas värsta mardrömmar får det nya islamistiska partiet Nyans ett par procentenheter från Mp och S, vilket slutgiltigt tippar över majoriteten till Moderaternas fördel.

Det tog 12 år att få ihop ett hyggligt sammanhållet regeringsunderlag till höger. Det har sina brister och frågetecken men jämfört med Andersson står Kristersson säkert. Det stora testet för henne är om hon står ut med att gå i opposition, jobba vidare, bygga upp något nytt och slå världen med häpnad. Sådant väcker också respekt.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Risktagandet gynnar oss alla

Få sektorer illustrerar så tydligt de binära effekterna av risktagande som bioteknik.

VÄRT RISKEN. Sverige behöver fler risktagare – fler som sparar i aktier och deltar i nyemissioner för att finansiera bioteknikföretag.
VÄRT RISKEN. Sverige behöver fler risktagare – fler som sparar i aktier och deltar i nyemissioner för att finansiera bioteknikföretag.Foto:Isabell Höjman

Om forskningen på ett potentiellt läkemedel går bra, om det tar sig igenom fas 1, 2 och 3 och till sist godkänns av myndigheter i USA och Europa, kan ägarna bli rikligt belönade. Om något går fel under den tidsödande och kostsamma processen – vilket är det mest troliga – kan stora värden försvinna på ett ögonblick.

Ta Oncopeptides, som Di skrev om i lördagens tidning. Bolagets läkemedel för blodcancer, Pepaxto, fick initialt ett positivt besked av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, men i ett senare skede påtalades risker med behandlingen. Oncopeptides beslutade sig för att dra sig tillbaka från USA. Börsvärdet raderades i det närmaste ut, vilket drabbade både småsparare och storägare. 

Men så i somras ändrades allt igen när den europeiska läkemedelsmyndigheten rekommenderade ett godkännande av preparatet. Och i mitten av juli genomförde Oncopeptides en nyemission – nya och befintliga ägare sköt till drygt 400 miljoner kronor. De lät sig inte avskräckas av turbulensen utan bedömde att Oncopeptides kan bli framgångsrikt – och kom fram till att investeringen var värd risken. Hittills i år har bolagets aktie stigit med cirka 400 procent. 

Men Oncopeptides är inte ensamt om att ha ett bra börsår – hela biotekniksektorn har gått bra efter en längre period av svagare kursutveckling. Ett annat bolag vars ägare i år åtminstone delvis har kompenserats för sitt risktagande är Hansa Biopharma. Bolagets främsta läkemedelskandidat, Imlifidase, är ett enzym som möjliggör njurtransplantation hos patienter som annars inte skulle kunna ta emot ett främmande organ. Bakom Hansas framgång ligger åratal av forskning, hängivenhet och riskvilliga investerare.

Hur det än går för Oncopeptides och Hansa är båda bolagen exempel på en central komponent i alla affärer: varför avkastning och vinst behövs för att motivera investerare att ta risker. I alla tider har affärsmän brottats med risken och hur den ska hanteras. Det har bland annat gett upphov till bolagsbildningar och försäkringar. Den medeltida brandstoden, nämnd i Magnus Ladulås landslag från 1350, var exempelvis en föregångare till brandförsäkringen. Aktiebolagen, som på ett oöverträffat sätt kanaliserade kapital och spred risker, var centrala för Sveriges industrialisering från mitten av 1850-talet. 

I dag finns det sinnrika matematiska och statistiska modeller för att kvantifiera risken och sätta ett värde på den. Men hur man än räknar, vilka försäkringar som än har tagits, handlar affärsverksamhet till sist om ett beslut: Är investeringen (och den möjliga avkastningen) värd risken? Den frågan har investerare funderat på i alla tider.

Utan risktagare sker inga framsteg. Ingen ny teknik utvecklas, inga medicinska landvinningar sker. Den värdeskapande handeln stagnerar. Risktagandet är en mekanism som bör värnas. Vänsterns återkommande utspel om högre kapitalskatter för till exempel sparare med investeringssparkonton och delägare i fåmansbolag är ett hot mot den kreativa kraft som förutsätter risktagande. Om en eventuell förtjänst måste skattas bort, varför ska man då ta risken att investera?  

Det finns i dag 148 företag med huvudkontor i Sverige som forskar på nya läkemedel, enligt branschorganisationen Sweden Bio. 420 projekt är igång just nu, varav fler än 100 inom cancerområdet. För att de ska lyckas behövs riskvilliga investerare. Personer och företag som är beredda att se nio av tio projekt misslyckas, med vetskapen att om det tionde når framgång blir de rikligt belönade. Sverige behöver fler sådana risktagare – fler som sparar i aktier och deltar i nyemissioner för att finansiera nya bioteknikföretag som förhoppningsvis kan hitta botemedel för njursjuka och cancerpatienter.

Risktagandet är en viktig kraft som för samhället framåt.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera