Hundratusentals elever flyr från Ekströms skola

Ledare. Striden om vinst i välfärden har bara börjat. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraterna har deklarerat att valet 2018 ska bli en folkomröstning om svensk välfärd. Detta trots att folket, i form av riksdagen, sade sitt när den 7 juni röstade ner regeringens Reepalu-förslag om vinsttak.

På onsdagen gick Socialdemokraterna vidare med nya löften om systemskifte. Det centrala var att, "i väntan på en lagstiftning som stoppar vinstjakten i skolan", omedelbart stoppa nya tillstånd till vinstdrivande skolor. Det är svårt att se hur de ska genomdriva det.

Skolinspektionen ger tillstånd, och så sent som 7 juni beslutade riksdagen om hårdare krav på den som vill driva en skola (samt hemtjänst och ett par andra tjänster). En kommande regering kan knappast dra i bromsen och ändra villkoren utan att förankra det i riksdagen.

Riksdagen skickade dessutom med två tillkännagivanden till regeringen i samband med att de nya kraven antogs; även kommunala skolor bör omfattas av tillståndskrav, och kraven borde utformas så att de inte hindrar småföretag från att etablera sig.

På Di Debatt pågår en diskussion, där bland andra författaren Åsa Moberg och näringslivsprofilen Michael Treschow har argumenterat mot civilminister Ardalan Shekarabi, som är regeringens främsta fanbärare mot privata alternativ i välfärden. 

I grunden är det fortfarande friheten att lämna en kommunal skola som provocerar S. Den friheten skapar en jämförbarhet, vilket utmanar bilden av den offentliga aktören som den ultimata. Men valfriheten är en viktig fråga för deras regeringspartner MP, och har även blivit det för svenska folket, därför törs S inte röra den. 

Shekarabi driver sin tes i fyra punkter på Di Debatt 16/6. 

1. Företagens syfte är vinst. – Ok, men inget framgångsrikt företag kan på sikt göra vinst om tjänsten/produkten inte håller hög kvalitet.

2. Välfärd är inte en marknad som andra. – Det stämmer, men den är en reglerad. Och marknadskrafterna kan bidra till att sätta tryck på kommunal verksamhet, vilket också har skett, debatten om problemen i den svenska skolan har tagit fart med diversifieringen. Privata intressen kan också bidra med nya idéer, pedagogik och utveckling.

3. Alltmer tid och resurser läggs på att mäta, kontrollera och administrera välfärden. – Är det så fel att kontrollera verksamheter, även kommunala? Men processen bör digitaliseras och begränsas.

4. Civilministern frågar sig: Blev det mer effektivt? Blev resultaten bättre? Blev skolan mer jämlik?  – Svaret är att de senaste decennierna har en rad genomgripande förändringar inträffat samtidigt: Skolan har kommunaliserats, avreglerats, man har infört ett nytt betygssystem och andelen utlandsfödda, icke svenskspråkiga, barn i skolan har ökat. Dessutom har det pågått ett pedagogiskt experiment där barnen har fått arbeta mer självständigt och läroplanen har lagt tyngdpunkten på värderingar i stället för kunskap.

Dessa förändringar är så omfattande att deras respektive orsak och verkan inte går att urskilja. Men det är svårt att hävda att just vinsten är den enskilt största boven.

Hur ska Ardalan Shekarabi förklara ett stopp för vinstdrivande skolor för de hundratusentals elever som står i kö till dessa? Han borde uppmana sin regering att suga upp de goda idéerna från friskolorna i stället för att slå ihjäl dem.

Två av S förslag är bra. Det ena är en gemensam antagning till grundskolan (vilket bland annat Nacka redan har). Skolkommissionen har tidigare föreslagit obligatoriskt skolval. Båda är viktiga för att inkludera nyanlända. Det andra är en ny skolpeng, som följer eleven och sätts utefter hens behov, vilket är hög tid.

Skolan och eleverna behöver värnas minst lika mycket från kommunal passivitet som från privat rovdrift. Skolan är det absolut viktigaste verktyget för att skapa en mer jämlik start i livet. En bra lärare är avgörande, det kan förändra livet för ett barn, framför allt ett utsatt barn. 

Lärarna måste därför få mer tid med eleverna. Det är ett billigt och bra sätt att minska klyftorna. Sverige ligger under OECD-snittet när det gäller undervisningstimmar i grundskolan, 6 890 timmar mot 7 539. Regeringen borde börja där.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från OracleAnnons

Oracle tar sin egen medicin – Finance transformation

CFO:s har en viktig roll att spela när det gäller att hitta tillväxtmöjligheter efter pandemin. Men det kräver rätt verktyg. Oracles egen finansavdelning kan vittna om stora framsteg när de, liksom resten av företaget, gick över till att använda Oracle cloud.

Läs mer – fyra viktiga steg för framtida tillväxt  

Färre än tolv dagar. Det är så lång tid det tog att göra Oracles senaste bokslut och resultatrapport, allt tack vare Oracle ERP Cloud.

– Mitt team och jag känner verkligen att vi har en unik möjlighet, säger Maria Smith, svp, asst corporate controller, Oracle.

Total digitalisering

Bakgrunden är en total digitalisering av hela Oracle. Koncernen som i många år har hjälpt företag med digitala produkter insåg för några år sedan att man för att kunna hjälpa kunderna vidare till nästa nivå även behövde utveckla en bred digital tjänstelösning: Oracle Cloud. Och för att verkligen skapa det bästa möjliga för sina kunder såg man till att hela koncernen började använda de verktyg som molnet innebär. 

– När vi jobbar med våra finansiella lösningar använder vi samma molnlösning som våra kunder gör, något som känns helt fantastiskt, förklarar Maria Smith.

– När vi nu använder de här produkterna och planerar för att bli bäst i världen på finansiell management så är det inte bara för vår egen skull, utan även för våra kunders.

Det här innebär att Oracles egen användarsida nu kan komma med löpande input för innovation av företagets tjänster, samt att man kan dela med sig av sina egna erfarenheter kring en affärs transformation samt optimering av processer till sina kunder. 

– Oracle är och har varit ett självservice företag sedan många år. Vi har tidigt uppmanat våra anställda till att tänka innovativt och entreprenöriellt för att skapa bästa möjliga förutsättningar till utveckling av våra kunder och projekt. Att agera lösningsorienterat genomsyrar alla våra tjänster samt hur vi jobbar med ständig förbättring och tillväxt både internt som externt, säger Sonia Schilling, Business Leader Sweden på Oracle Sverige.

”God kontroll på hela kedjan”

Och resultatet av det här har inte låtit vänta på sig. Bokslutet gjordes snabbare än någonsin, mer än sjuttio procent av alla transaktioner är helt automatiserade tack vare CPQ Cloud, och hela trettiofem procent av den manuella ekonomihanteringen i koncernen har eliminerats.

– Vi har också paneler där vi kan följa vad som händer i realtid, och alla transaktioner som vi kör genom Oracles system matchas automatiskt med till exempel kontoutdrag vilket ger oss god kontroll på hela kedjan, säger Maria Smith.

Men bara för att man har kommit så här långt innebär inte att man är klar. Planen är att maskininlärning ska kunna automatisera ytterligare en stor del av det tidigare manuella arbetet.

- Vi kommer att kunna automatisera hela 20 000 avstämningar, medan man i andra företag behöver sända 20 000 e-mail för att få så många avstämningar godkända. Det känns väldigt bra att veta att vi inte är fast i det längre inom Oracle, säger Maria Smith.

Förenklade komplicerade procedurer

Även Enzo Tolino, vp of finance, EMEA Oracle, är mycket nöjd med att Oracles ekonomi- och finansavdelning numera använder Oracle Cloud.

– För mig och mitt team är det viktigt att vara uppdaterade. Genom övergången har vi fått möjligheten att förenkla det som i själva verket är mycket komplexa procedurer i en global finansavdelning. Vi vill hela tiden ha de bästa verktygen och processerna, och det får vi genom att använda våra egna system.

Läs mer – fyra viktiga steg för framtida tillväxt  

 

Mer från Oracle

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oracle och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?