Hot går hem när staten är svag

LEDARE. Det är ett farligt arbete att vara socialsekreterare. I mer än hälften av Sveriges 290 kommuner har offentligt anställda blivit utsatta för hot i tjänsten under det senaste året. Trakasserier är nästan lika vanligt. Det visar en undersökning som Ekot gjort (26/11).

HOT. Den makt som kriminella demonstrerar är möjlig eftersom de anser sig stå över, eller utanför, systemet. Och tillåts göra det.
HOT. Den makt som kriminella demonstrerar är möjlig eftersom de anser sig stå över, eller utanför, systemet. Och tillåts göra det.Foto:Johan Nilsson/TT

Många kommuner upplever att hotbilden har förvärrats under de senaste fem åren. Det är en utveckling som gått att skönja sedan tidigare. Fackförbundet Vision fastslog nyligen att hoten mot myndigheter ökar. I Malmö utsätts en socialsekreterare för hot eller ”obehagligt bemötande” minst en gång i veckan.

Oftast verkar det ske i samband med negativa besked. Myndigheters beslut om barn, bostäder eller bidrag sammanfaller inte alltid med viljan hos den som påverkas. Det är så det ska vara. Legitimiteten i myndighetsbeslut bygger på att lag, ordning och bestämmelser efterlevs. Inte individens önskemål.

Trots det vittnar flera kommuner om att socialsekreterare utsätts för påtryckningar att fatta vissa beslut. Men direkta påverkansförsök bör inte betraktas separat från hot och trakasserier. Tvärtom. Få andra medel är lika effektiva för att demonstrera makt. I somras utsattes ett socialkontor i Malmö för brandattentat vid två tillfällen. Att som anställd komma fram till en attackerad arbetsplats på morgonkvisten ingjuter inte mod inför de beslut som ska fattas under dagen.

Det är en mörk lägesbild som kommunerna målar upp. Katastrofalt nog ger hot och trakasserier dessutom avkastning. En av socialsekreterarna som Ekot pratar med berättar att hon tagit över klienter från andra kommuner som har fått stöd de inte har rätt till. Hon säger att det finns ett mönster med personer som lär sig att ”om jag är lite aggressiv och hotar med att göra saker och ting så kommer jag få gynnande beslut”.

Skrämselmetoder är inte bara ett problem som drabbar socialsekreterare. På flera håll viker sig samhället för dem som har våldskapital och visar sig beredda att utnyttja det. I den augustnominerade boken Familjen ger Johanna Bäckström Lerneby flera exempel (förutom hot mot socialsekreterare) på hur kriminella lyckats skapa en ordning där de lever efter andra regler än resten av samhället.

En misshandel på Kortedala torg 2018, utförd av personer ur den familj som boken handlar om, fångas av övervakningskameror på en närliggande lunchrestaurang. När polisen begär ut filmerna möts de av ett rungande nej från restaurangen. Till och med bolaget som hade en backup av filmerna raderade dem. Okända män befarades vara på väg till dem, de kände sig inte säkra. Man vill inte bråka med fel personer.

Så fortsätter det. Handlare som tvingas betala beskyddarpengar och som får sina hyllor tömda av kriminella. När polisen dyker upp är handlarna tysta. Sekunden efter att polisen lämnat tittar kriminella in i butiken. Det är ett subtilt hot som räcker för att visa vem som bestämmer. En hel förrådslänga tas över av familjen utan motstånd. Inte ens bostadsbolaget agerar.

Till och med polisen dansar efter gängens pipa. Vid flera tillfällen har mäktiga personer ur familjenätverk blivit ombedda att hjälpa polisen. Exempelvis när en inbrottsvåg ägde rum i Gårdsten, eller när en gängkonflikt eskalerade i Malmö. Ledarna ser till att det slutar. Det är givetvis bra. Men det reser också en obehaglig fråga. Vilket samhällssystem är det som gäller?

Den makt som kriminella demonstrerar är möjlig eftersom de anser sig stå över, eller utanför, systemet. Och tillåts göra det. Det är effekten av att statens våldsmonopol systematiskt urholkats. Den vanliga medborgarens skydd sviktar. Osynliga strukturer delar effektivt upp människor under olika lagar och regelverk. Just nu är det de kriminellas system som vinner.

När medborgarna inte känner sig trygga faller också andra delar. För att socialsekreterare ska kunna fatta riktiga beslut, vittnen ska kunna vittna och företag kunna bedriva sin verksamhet krävs att staten återtar kontrollen. Att hot och trakasserier lönar sig i Sverige är det ultimata underkännandet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?