1515

Hon håller måttet som utredare trots anklagelserna

Kopplingen mellan det bolag där utredaren Maria Wetterstrand äger aktier och utredningen är för svag för att utgöra ett problem.

Foto:Pontus Lundahl/TT

De senaste dagarna har Maria Wetterstrand (MP) i medierna utpekats som jävig i sin roll som regeringens utredare av biobränslen. Louise Brown, ordförande för Transparency International i Sverige, tycker att det är en ”glasklar intressekonflikt” att hon som utredare samtidigt har aktieinnehav och är styrelseledamot inom ”samma verksamhetsområde”. Professorn i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet Olle Lundin säger att Wetterstrand kan ha gjort sig skyldig till jäv. 

Det är rimligt att ställa frågan. Men jäv är alltid är en bedömning, det finns inga absoluta svar. Och kraven varierar. Förvaltningslagen, som omfattar alla myndigheter, är väldigt restriktiv. Reglerna för kommunerna är mindre hårda. Regeringskansliet gav 2006 ut en handledning för offentliganställda om jäv och mutor. Den ger dock inte mer vägledning än själva definitionen av jäv: om ”ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för dig eller en närstående”. En viktig poäng är att man inte behöver få ut något av sin ställning, det räcker att möjligheten finns.

Misstänkliggörandet av Maria Wetterstrand beror på att hon sedan 2013 är styrelseledamot och äger aktier i ett litet börsnoterat clean-tech bolag, Cortus Energy. Bolaget har tagit fram en teknik för produktion av förnybar energigas som har flera olika användningsområden. 

I måndags tog Cortus sin första kommersiella anläggning i drift, där gasen ska användas som ersättning för naturgas för uppvärmning av Höganäs AB:s metallugnar. När ledningen i måndags meddelade att anläggningen nu är klar att tas i drift steg aktien med 39 procent (rörelserna blir ofta stora i små bolag).

Vad gäller flygbränslet, som är ett annat användningsområde för energigasen, så beslutade Cortus den 5 februari att inleda ett samarbete med Swedish Biofuels med målet att producera ”grönt flygbränsle med skogsråvara”. Det gav en liten kursreaktion. I fredags, när stora delar av utredningen om biobränsle blev känd, steg aktien igen.

Men om Cortus som bolag alls har agerat på utredningen så är det på direktivet, som skrivits i regeringskansliet och varit allmänt känt i ett år, inte slutresultatet. Redan i direktivet slås nämligen fast att utredaren ska ”analysera hur flygets användning av hållbara biobränslen med hög klimatprestanda kan främjas för att bidra till övergången till ett fossilfritt energisystem/.../vid behov föreslå styrmedel/.../bedöma vilken inblandning av biobränsle som är rimlig”. Vilket energibolag som helst har kunnat agera på direktivet, när som helst det senast året. 

Den springande punkten i försvaret av Wetterstrand är att hon inte fått i uppdrag att utreda OM biobränsle ska användas, utan hur och hur mycket. Den andra faktorn är att Cortus viktigaste verksamhet fortfarande är samarbetet med stålindustrin i Höganäs. Ett färskt beslut om att i framtiden producera flygbränsle förändrar inte det.

De flesta utredare, statliga eller särskilt tillsatta av regeringen, är tidigare anställda i den offentliga förvaltningen. De åtnjuter ett stort förtroende och de förstår förvaltningskulturen. Men det är synd att begränsa sig. Maria Wetterstrand uppfyller kunskapskravet med råge. Dessutom kan hon kontexten, spelreglerna, och har politisk erfarenhet. Det är svårt att se någon mer lämplig utredare av biobränslen.

Om man vill bredda rekryteringsbasen och använda utredare som kan ett område väl men fortfarande är aktiva, ökar risken för frågor om jäv. Men de måste besvaras seriöst och med integritet. 

En utredare är inte anställd, måste kunna försörja sig löpande, och kan därför ha andra uppdrag. Sverige är ett litet land, mycket kompetens finns samlad i små grupper, och de personerna känner ofta varandra. Det är vad kunskapskluster, som vi vill uppmuntra, innebär och de bör utnyttjas. Isabella Lövin bör stå fast vid sitt val av Wetterstrand. Ingenting tyder så här långt på att något har gått fel i processen.


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?