Annons

Höjda miljöskatter räddar inte miljön

LEDARE. I vårbudgeten på onsdag kommer flera miljöskatter att höjas. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund meddelade på måndagen hur miljöbudgeten ska utökas med 1,8 miljarder kronor, och finansieras bland annat med höjda skatter.

Foto:Bertil Ericson / TT
SKATTEHÖJARE. På måndagen presenterade de miljöpartistiska statsråden Isabella Lövin och Per Bolund delar av vårbudgeten. 1,8 miljarder kronor till statliga myndigheter och subventioner ska delfinansieras med höjda miljöskatter.
SKATTEHÖJARE. På måndagen presenterade de miljöpartistiska statsråden Isabella Lövin och Per Bolund delar av vårbudgeten. 1,8 miljarder kronor till statliga myndigheter och subventioner ska delfinansieras med höjda miljöskatter.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Återkommande gånger under presskonferensen kritiserade de M/KD-budgeten som beslutades i riksdagen i december. Ett antal gånger påpekade de att Sverigedemokraterna hade röstat för denna budget, men inte en enda gång nämnde de att det var agerandet från regeringens stödpartier C och L som gjorde att M/KD-budgeten gick igenom.

Åtskilliga gånger kallade de M/KD-budgeten för ”miljöslakten”. Som om det är anslag till statliga myndigheter, solcellsstöd eller statligt subventionerade nattåg till kontinenten som kommer att vända klimatkrisen. Ingen har tillgång till så höga hästar som miljöpartister.

Det finns många skäl att ompröva den miljöskattepolitik som har varit förhärskande i några decennier. I varje fall bör man fundera extra noga innan man höjer miljöskatter eller inför helt nya.

* Många miljöskatter slår extra hårt mot landsbygden, och det är lätt att stämma in i kritiken att miljöpolitiken har ett stortstadsperspektiv. Proteströrelsen ”De gula västarna” i Frankrike påminner om de spänningar som finns även i många andra länder. Människor upplever att höga bränslepriser är en landsbygdsfientlig beskattning.
Det är talande att regeringen i sin vårbudget inte tycks föreslå någon höjning av de skatter som bilister betalar. Det är numera alldeles för känsligt.
Politiker bör alltid ha förståelse för att skatter måste vara legitima, inte bara vara försvarbara. Om beslutsfattarna inte har känsla för detta läggs grunden för ett politiskt tunnelseende där inga invändningar tillmäts någon betydelse. Fastighetsskatten är det främsta exemplet på detta; hade större förändringar gjorts i tid hade den kanske kunnat behållas i någon form. Nu avskaffades den tvärt och den kommer nog aldrig att kunna införas. (I själva verket döptes den om och fick ett nivåtak.)

* Miljöskatter är per definition beteendestyrande. Hela tanken är att ändra på människors och företags prioriteringar. Om en miljöskatt är framgångsrik kommer alltså dess skattebas att minska. Detta gör att dessa är olämpliga för att täcka permanenta utgifter. När man räknar med miljöskatter som finansiering måste skattenivåerna höjas när samhället blir mer miljövänligt. Hur länge kommer det att dröja innan politikerna börjar beskatta elbilar ungefär som bensinbilar beskattas i dag?
Dogmen om ”grön skatteväxling” måste bort, av två skäl. Dels kan man inte kvitta en svag skattebas (miljö) mot en stabil (arbete). Dels är erfarenheten att politikerna helst bara inför den ena delen (höjda miljöskatter) men glömmer att åtgärda den andra delen (sänkta skatter på arbete).

* Miljöskatter snedvrider ofta konkurrensen. En jämförbar flygbiljett är nu billigare från Kastrup än från Sturup på grund av att flygskatten bara gäller Sverige. Samma sak gäller kemikalieskatten, som gör svenska elektronikprodukter dyrare, med följden att det blir mer förmånligt att handla på nätet från ett annat EU-land. Och nu höjs kemikalieskatten i vårbudgeten.

* Förbud är en effektivare miljöstyrande åtgärd än skatter. Beträffande miljöskatter som riktar sig till konsumenter är detta uppenbart – antalet körda kilometer per bil har inte minskat nämnvärt. Däremot ökar antalet bilar. Ekonomiska styrmedel är inte vägen framåt för att åstadkomma en miljövänligare bilpark. Ett stort antal storstäder i världen har aviserat totalförbud mot fossildrivna bilar, en del av dem redan 2030.
När ett förbud närmar sig reagerar marknaden blixtsnabbt. Ett bekämpningsmedel stoppas, och då måste miljövänligare produkter tas fram. Miljöskatter driver däremot inte fram teknisk utveckling, och det är inte något bonus-malus-system som har drivit fram efterfrågan på elbilar. Det är marknadstrycket som gör jobbet, och företagens bedömning att i framtiden kommer det att vara förbjudet att köra fossilbilar på många håll.


Innehåll från Löwe RekryteringAnnons

Unik process garanterar rätt kandidat till rätt tjänst

Roger Hult, utvecklingsansvarig för Löwe AI på Löwe Consulting, som driver Löwe Rekrytering och Bemanning.
Roger Hult, utvecklingsansvarig för Löwe AI på Löwe Consulting, som driver Löwe Rekrytering och Bemanning.

Efter att tillsammans med kunden ha tagit fram en träffsäker kravprofil på en utlyst tjänst, gör Löwe Rekryterings unika, anonymiserade rekryteringsprocess att du som kund alltid kan vara säker på en sak: att du får rätt kandidat till rätt tjänst.

– Vi har tagit bort faktorer som utseende kön, ålder och etnicitet när vi lämnar CV till våra kunder. Istället fokuserar vi på det som är viktigt, nämligen utbildning, arbetslivserfarenhet och sociala färdigheter, säger Roger Hult, utvecklingsansvarig för Löwe AI på Löwe Consulting, som driver Löwe Rekrytering och Bemanning.

Kompetensförsörjning är komplext med många kostsamma fallgropar för dig som arbetsgivare, speciellt om du som företagsledare är mån om ditt arbetsgivarvarumärke. Löwe Rekrytering är specialister med erfarenhet av att skapa unika lösningar för rekrytering och bemanning. Här är man övertygad om att principen ”korten på bordet” är rätt väg att gå, och i kombination med den beprövade rekryteringsprocessen har detta lett till ett ovanligt högt antal framgångsrika matchningar. Roger Hult är övertygad om att detta grundar sig i att Löwes 30-dagars rekryteringsprocess banar väg för ömsesidig öppenhet och transparens – kring de faktorer som faktiskt är viktiga.

– Det finns en beklaglig trend där både arbetsgivare och arbetssökande enbart lyfter fram sina positiva sidor. Vi anser att båda parter har en skyldighet – och ska ha möjlighet – att tydligt och sakligt kunna ställa frågor och få svar. Från arbetsgivarens sida gäller det att ärligt beskriva samtliga arbetsuppgifter och kandidaten behöver i sin tur vara rak med sina egna styrkor och svagheter.

Löwes AI algoritm sållar bland kandidater

När arbetets kravprofil och sociala kravprofil är framtagna skrivs en annons och då väljs också rätt annonskanaler. Som experter inom kandidatbeteenden hittar Löwe rätt mediekanal och kommunikationslösning för att kunden ska nå sin önskade målgrupp. För att undvika oväntade överraskningar använder sig Löwe Rekrytering av en egen AI-algoritm, LIR (Löwe Intiutive Recruiter). LIR är enligt den formella definitionen ett obevakat självlärande artificiellt intelligent program. Den klarar av att granska språket på detaljnivå i kandidatens CV vilket innebär att den läser av ord för ord och mening för mening i CV:t för att se om kompetensen är lämplig i det kandidaten beskriver utifrån ställd kravprofil från arbetsgivaren. LIR möjliggör för arbetsgivaren att lägga till en social kravprofil utöver den utlysta tjänstens kravprofil. Kandidaten måste nu i större omfattning än tidigare beskriva den egna personligheten i inlämnad CV för att matcha den sociala kravprofilen som arbetsgivaren har kopplat till utlyst tjänst. De kandidater som är kvar får kompletterande frågor innan de sedan kontaktas för en inledande intervju.

– Känns allt bra fortsätter vi till nästa steg med en längre, kompetensbaserad intervju hos oss på Löwe Rekrytering. Vi presenterar våra utvalda finalister för kunden med en koncis sammanfattning och återkopplar till personlighetstesterna. Först därefter gör vi en överlämning så att kunden kan förbereda inför en slutintervju. Det är först då som kunden ser vem kandidaten är, så att båda kan vara säkra på att enbart relevanta faktorer spelar in i urvalsprocessen; självklart medverkar våra rekryteringskonsulter även då, betonar Roger.

Utvecklar egna tekniska lösningar

Efter att kandidaten har blivit anställd gör Löwe Rekrytering månadsvisa uppföljningar under provanställningstiden. Om det mot all förmodan skulle bli en felrekrytering från Löwes sida, bekostar företaget kostnaden för uppsägningstiden inklusive arbetsgivaravgiften och hittar en ny kandidat till utan extra kostnad. Det är dock inte bara i rekryteringen som Löwes styrkor finns. Bolaget utvecklar alla sina tekniska lösningar själva och kan därför hjälpa sina kunder att möta en mängd komplexa utmaningar.

– Vi vet hur man på djupet kan skräddarsy unika AI-algoritmer för ett bolags specifika behov och använder oss utav maskininlärning. Med hjälp av AI-algoritmer kan man avlasta administrativa uppgifter som tar tid från beslutsfattare i ett bolag, bland annat VD, CFO, COO och CMO.Vi kan också skräddarsy unika AI-lösningar för att hjälpa ledare inom idrottsrörelsen med administrativa uppgifter, alltifrån sportchefer och ekonomiadministratörer till tränare.

Med AI-produkten LID (Löwe Intuitive Developer) kan kunder till exempel granska en befintlig personalstyrkas kompetens för att säkerställa att rätt person är på rätt plats. LID är en egenutvecklad artificiell intelligens (AI) som utvärderar den befintliga personalstyrkan. Den är objektiv och opartisk vilket ger alla en rättvis chans att bli bedömda utifrån det man har presterat i bolaget.

– LID tar all skriftlig information som finns om personalen och samlar den i en databas. Där granskas materialet på detaljnivå av vår algoritm, för att se till att alla är på rätt plats. LID kan också användas för att utvärdera personal inför en omorganisation eller ett annonserat varsel, eller då man står i begrepp att köpa upp ett annat bolag. LID kan i princip hantera hela granskningen av ett företags organisation till en bråkdel av kostnaden av vad organisationskonsulter tar i arvode.

Eliminerar bluffakturor till 100 procent

En annan tjänst Löwe erbjuder är programvaran Löwe Interceptor, som eliminerar bluffakturor till 100 procent. Programvaran kan integreras med vilket ekonomiprogram som helst, är helautomatiskt och behöver minimal översyn.

– Då många människor är hemma på grund av Coronakrisen, har kriminella element inte kunnat tjäna olagliga pengar den traditionella vägen genom exempelvis bostadsinbrott. Därför förutspår vi en lavinartad ökning av bluffakturor i år, i synnerhet vid överlämningar mellan ordinarie ekonomianställda och vikarierande semesterpersonal. Vår AI-lösning garanterar till 100% att inga bluffakturor släpps igenom och kan beroende på kundens tillval radera den fakturan så att t ex en oerfaren vikarierande ekonomiassistent av misstag inte betalar bluffakturan till företag med kopplingar till det yrkeskriminella nätverket. De som skickar ut bluffakturor är oftast yrkeskriminella organisationer och detta är vårt sätt att förhindra att företag av misstag bidrar till den yrkeskriminella verksamheten, avslutar Roger.

Fakta Löwe AI

Vi från Löwe AI som är en del av Löwe Consulting har tagit fram en kampanj för DI:s läsare. De företag som köper programlicensen för 120 000 SEK exklusive moms, som hanterar ett obegränsat antal fakturor, får använda programmet fram till 2021.12.31 om man lägger en intresseanmälan via vår hemsida.

EXTERN LÄNK: Läs mer här!

Mer från Löwe Rekrytering

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Löwe Rekrytering och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?