Annons

Högskoleprov måste hållas i höst

LEDARE. Trycket på regeringen ökar att se över Universitets- och högskolerådets befängda beslut att ställa in höstens högskoleprov. M, L, KD och SD kräver att det ändras. C vill att alla möjligheter att genomföra provet ses över.

INSTÄLLT. De problem som UHR listat för att ställa in höstens högskoleprov låter snarare som ursäkter.
INSTÄLLT. De problem som UHR listat för att ställa in höstens högskoleprov låter snarare som ursäkter.Foto:Bertil Enevåg Ericson / TT

Beskedet den 6 augusti att inte heller höstens prov blir av, efter vårens uteblivna provtillfälle, handlar om risken för smittspridning. En rad problem pekas ut. Det är svårt att få tag i tillräckligt med skrivsalar och provmedarbetare. Det går inte att säkerställa efterlevnad av Folkhälsomyndighetens ”rekommendationer att undvika att samla fler än 50 personer”.

Att vara försiktig är en sak, men de problem som listas låter snarare som ursäkter. Högskoleprovet omfattas inte av begränsningen av folksamlingar, vilket även UHR redogör för: ”FHM:s generaldirektörs besked till UHR är att det därför inte finns formella hinder från FHM:s sida för att anordna provet”. Avstånd mellan bänkar och provdeltagare är rimligtvis ett villkor som alltid ska vara uppfyllt, social distansering är en del av provets natur. Att antalet provmedarbetare skulle behöva öka kan knappast vara ett problem när närmare en halv miljon går arbetslösa.

De kommande åren ska antalet provtillfällen öka från två till tre per år för att minska mängden deltagare i lokalerna. Men dessa lär knappast bli färre. Till hösten beräknades 100.000 skriva provet, från nära 70.000 anmälda vid vårens provtillfälle. Bland de som skulle ha skrivit i våras saknade hälften ett giltigt resultat. Att regeringen förlängt resultatens giltighetstid från fem till åtta år är ingen tröst för de som under ett och ett halvt år inte kommer ha haft möjlighet att skriva sitt första prov.

Det finns även skäl för oro över huruvida proven 2021 faktiskt genomförs. UHR menar att ”ingen kan i dag garantera att det går att genomföra ett högskoleprov senare i höst utan risk för smittspridning bland provdeltagare och provpersonal”. Vilka garantier finns för att det har ändrats till våren?

Möjligheten att skriva högskoleprovet har sällan varit viktigare, inte minst för unga. Till höstterminen var det över 450.000 sökande till högskolan, bland unga upp till 19 år var ökningen 30 procent jämfört med fjolåret. Ministern för högre utbildning, Matilda Ernkrans, säger att hon utgår från att UHR har gjort allt de har kunnat. Frågan är om regeringen har gjort det.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SkistarAnnons

Svemester i fjällen – höjdaren på önskelistan

Svensken skyr stillasittande – och längtar efter en aktiv vintersemester på hemmaplan.

När allt fler inser vikten av en aktiv livsstil står våra svenska berg högt på önskelistan.

Mer om SkiStars undersökning 

Svenska barn och unga lägger mycket tid med att vara med sina mobiltelefoner. Samtidigt säger sig 68 procent av barnens föräldrar att de gärna väljer en skidsemester som tillfälle att minska deras barns skärmtid. 

Undersökningen gjordes av HUI på uppdrag av den svenska skidkoncernen SkiStar. 

Ett år senare har det rådande pandemiläget om möjligt gjort det ännu tuffare för alla föräldrar som försöker få bukt med barnens mobilanvändande och skärmtid.

Men det handlar inte bara om att ägna fritiden åt annat. Barn och ungdomar är inte skapta för allt för mycket stillasittande, och fysisk aktivitet är förstås bra för både hälsan – och för att orka med skolarbetet. 

Svenska barn rör sig för lite

Tendensen att unga rör sig för lite bekräftades i en undersökning i november 2019. Världshälsoorganisationen WHO konstaterade då i en rapport att 81 procent av världens unga i åldern 11-17 år inte kom upp i WHO:s rekommendationer om minst en timmes fysisk aktivitet per dag. 

I Sverige rörde sig åtta av tio barn och unga för lite, medan siffrorna i Finland gick i en ljusare riktning. 

– Vi tror att en aktiv semester är ett bra sätt att bryta mönster och inleda en förändring mot minskad skärmtid för barn och ungdomar, ett nytt beteende som man kan ta med sig hem efter semestern. Genom vår undersökning får vi svart på vitt att barnfamiljer upplever att en skidsemester är ett bra sätt att minska skärmtiden. Det görs dessutom på ett positivt och naturligt sätt genom att ersätta skärmen med andra roliga aktiviteter, säger Linda Morell, marknadschef på SkiStar.

Svemestern – här för att stanna

2020 är också året då svemester blivit ordet att räkna med. Och att uppleva naturen och närmiljön har plötsligt blivit en ny livsstil. I sommar har allt fler upptäckt att den svenska fjällvärlden kan vara väl så spännande som destinationer hundratals mil bort. 

Att fira semester med närhet i pisten kan också handla om att stärka banden med sina nära och kära. SkiStars undersökning visade att en aktiv livsstil under semestern stärker banden mellan familjemedlemmarna. 66 procent av de tillfrågade föräldrarna upplevde att de hade fått en starkare relation till sina barn efter semestern. 

– Att umgås med sina närmaste vet vi är en av de viktigaste sakerna man vill få ut av sin semester. På våra skidorter finns det många roliga aktiviteter som familjen kan göra ihop och det verkar vara att vinnande koncept för att få föräldrar och barn att faktiskt umgås mer med varandra, fortsätter Linda Morell.

Bokningsläget på topp i Sälen under jul och nyår

Och pendeln tycks nu vara på väg att svänga ordentligt. Inför årets vintersäsong har exempelvis Skandinaviens största skiddestination, SkiStar Sälen, noterat ett rekordhögt intresse. Inför jul- och nyårshelgerna har bokningsläget ökat med hela 33 procent, jämfört med samma period under föregående år. 

– Det visar att många vill tillbringa tid i skidbacken med välmående och hälsa i fokus. Sälen är barnfamiljernas mecka och det här bekräftar än en gång att Sälen ligger i topp när barnfamiljerna får välja, säger SkiStars vd Stefan Sjöstrand. 

Mer om SkiStars skidorter här 

Om SkiStars undersökning:

- Undersökningen är gjord av HUI med ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning i åldrarna 25-80 år.

- Undersökningen gjordes i juni 2019 med sammanlagt 1010 respondenter.

- Datainsamlingen har utförts i form av en webbenkät med en svarsfrekvens på 100 %.

Detta är SkiStar: 

SkiStar äger och driver Skandinaviens fem största alpina skidanläggningar: Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige, Hemsedal och Trysil i Norge samt St Johann in Tirol i Österrike och Hammarbybacken i Stockholm. SkiStars vision är att skapa minnesvärda fjällupplevelser som den ledande operatören av europeiska alpindestinationer.

Mer från Skistar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skistar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?