Annons

Helt rätt att få elstöd på 773.000 kr

En privatperson i södra Sverige har fått 773.669 kronor i elstöd. Det är TT som har rapporterat först om detta, och det noteras att det inte är offentligt vem det gäller.

Skumt och otillbörligt alltså? Nej, tvärtom. Klart att den elkunden ska få det beloppet, lika givet är att det inte ska vara offentligt vem det är. 

Stora delar av elstödet är ju i realiteten en återbetalning. Alla som får ett elstödsbelopp har i regel betalt mer än så i elräkningar.

Det är politikerna som har bestämt att vi först ska betala elskatt, moms på elen och sedan moms på elskatten. Och sedan är det politikerna som har bestämt att vi ska få tillbaka pengar när elpriset är högt. Eftersom elräkningar inte är offentliga är det självklart att inte heller elstödet ska vara det.

Visst kan man undra hur man som privatperson kan göra av med så mycket el att stödet hamnar på dessa nivåer. Någon spekulerade i att det egentligen var fråga om näringsverksamhet. Men även företagare ska få elstöd, även om datumet ännu är oklart. Så det är rimligen inget upprörande i det.

Någonstans här är det uppenbart hur fel det har blivit med elstödet. Att det kan bli stora belopp är inte problemet. Felet är att den här lösningen har gjort svenskarna – fattiga som rika – till bidragstagare. 

Den enkla lösningen hade varit att sänka eller ta bort elskatten. Det hade varit synnerligen enkelt, administrativt sett. Det hade varit tydligt gentemot elkunderna. Men då hade också politikerna varit tvungna att erkänna att elskatterna är en del av problemet.

I stället blev det ett bidrag, fast det i stor utsträckning var ens egna pengar från början. Till råga på allt är det Försäkringskassan som betalar ut. Det som borde vara en sorts skatteåterbäring blir ett ”stöd”. 

Och med det tankesättet öppnar man också för att man ska börja tänka i termer av socioekonomisk fördelningspolitik – att alla inte borde få tillbaka i proportion till det som de har betalat in. 

Men diskussionen om kompensation för höga elräkningar, antingen det kallats högkostnadsskydd eller som nu elstöd, har aldrig handlat om fördelningspolitik. Det har inte varit tal om att skilja mellan fattiga och rika hushåll. Utan meningen har varit att alla i ett visst elområde skulle få tillbaka lika mycket för varje förbrukad kilowattimme.

Det är därför det aktuella hushållet får 773.000 i bidrag, vilket ju kan låta absurt. Men om kompensationen inte hade varit ett bidrag, utan en kraftigt sänkt skatt - då hade nog reaktionen uteblivit, trots att det även då skulle handla om stora belopp.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera