Hellre Boris avtal än Corbyns revolution

LEDARE. Alternativet är en repris på de senaste årens turer, parad med en revolution i socialismens tecken under ledning av landets minst populära politiker.

VAL. Britterna har eländiga alternativ, men för svensk del framstår morgondagens val ändå som givet. Storbritannien och EU har enats om ett utträdesavtal. Det är inte perfekt, men den enda realistiska grunden för fortsatta förhandlingar.
VAL. Britterna har eländiga alternativ, men för svensk del framstår morgondagens val ändå som givet. Storbritannien och EU har enats om ett utträdesavtal. Det är inte perfekt, men den enda realistiska grunden för fortsatta förhandlingar.Foto:Frank Augstein

Det brukade vara ganska enkelt. Antingen jobbade man med händerna eller i staten, var med i facket, tjänade sådär, bodde sannolikt norröver och röstade Labour. Eller så tjänade man bättre, förmodligen för att man arbetade på kontor eller drev eget, förmodligen i Cambridgeshire, Essex, Kent eller något annat av grevskapen i nejden kring London, och då röstade man Tory. 

Visst, det är en tillrättalagd bild, men i stora drag sann, även om den i vissa och viktiga avseenden varit under uppluckring sedan Blair-åren på 90-talet. 

Men åtminstone den geografiska klyvningen har framstått som tvärdjup; så sent som 2013 gjorde Economist ett stort nummer av att Englands norra och södra delar glidit isär så mycket att de i praktiken blivit som olika länder – ett Labour-rött och ett mera himmelsblått för Tory.

Sedan körde brexit en buss med slagord genom allt det där och vips ersattes den gamla klippfasta polariseringen av en otydligare och eländigare. ”Det är en mardrömssituation” och ”alternativen är skräckinjagande”, skriver samma Economist inför torsdagens val. 

Det är det femte på lika många år (om folkomröstningarna om Skottland och brexit räknas in), det viktigaste sedan Thatcher tog makten 1979 och det mest svårbedömda i modern tid.

Precis allt är i rörelse. Boris Johnson har svaga förtroendesiffror men chans på valkretsar i norr som Labour i vissa fall abonnerat på i 100 år. Samtidigt riskerar han att förlora sin egen några mil nordväst om London. Då är han rökt. Jeremy Corbyn får Prins Andrew att verka populär i jämförelse, men har likväl korn på flera traditionella Toryfästen söderut, där stora majoriteter röstade mot brexit. 

Väljarna är trötta, arga och illojala, precis som de gamla partihöjdarna. John Major, premiärministern och Thatcher-arvtagaren, tänker inte rösta Tory. Tony Blair flirtar med de chanslösa Liberaldemokraterna. 

Boris Johnson är favorit enligt vadslagningsfirmorna, men brittiska val avgörs i 650 enmansvalkretsar – den här gången i ett femtiotal där väljarna fortfarande står och väger. I praktiken avgörs Storbritanniens politiska framtid av 30 000 personer. 

Sakpolitiskt är insatserna skyhöga. Jeremy Corbyn vill socialisera posten, elen, bredband, tågen, konfiskera en tiondel av större företags tillgångar, införa fyradagarsvecka med bibehållen lön och ”skriva om reglerna för ekonomin” i stort.

Han är svag för regimerna i Teheran och Caracas och tycker Rysslands invasion av Ukraina var Natos fel. Han är lika kristallklar i inrikes- och utrikespolitiken som hopplös i brexitfrågan, där han vill ha en andra folkomröstning men helst inte rösta själv.

Med Boris Johnson är det likadant, fast tvärtom. Han är övertydlig i brexitfrågan – vinner han lämnar britterna EU i januari, varpå förhandlingar om ett handelsavtal inleds – men svävande i inrikespolitiska. 

Många konservativa när fortfarande en dröm om de brittiska öarna som ett Singapore i Nordsjön, men det är en fantasi. I debatterna och ute i landet flirtar Johnson snarare med ekonomisk nationalism, tonar ned eventuella skattesänkningar och talar lidelsefullt om välfärden. Staten kommer att svälla även under en Toryregering.

Lägg till detta en ny skotsk självständighetsomröstning, i värsta fall redan nästa år, och det jäsande missnöjet på Nordirland, som står med ena foten i EU och den andra utanför.  

Boris Johnsons gamla Economist-kollegor har rätt. Britterna har eländiga alternativ. Det är lätt att lida med dem, men ur svensk horisont framstår valet samtidigt som ganska givet. Storbritannien och EU – därför även Sverige – har enats om ett utträdesavtal. Det är inte perfekt, egentligen mest ett startskott, men också den enda realistiska grunden för fortsatta förhandlingar.

Alternativet är inte ett liberalt lyckorike, utan en repris på de senaste tre årens overkliga turer, parad med en revolution i socialismens tecken under ledning av landets minst populära politiker. Det vore värre.


Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?