Annons

Helikopterpengar är ren populism

LEDARE. Sverigedemokraterna var på måndagen näst på tur bland oppositionspartierna att presentera sin skuggbudget för 2021. För att få igång ekonomin har partiet ett alldeles särskilt förslag, ”centralt administrerat stöd till hushållen”. Eller kort och gott, cash.

BIDRAG. Oscar Sjöstedt (SD) menar att SD:s engångsbidrag ska ”sparka igång konsumtionen”. Det är ett tveksamt resonemang.
BIDRAG. Oscar Sjöstedt (SD) menar att SD:s engångsbidrag ska ”sparka igång konsumtionen”. Det är ett tveksamt resonemang.

Det är ett engångsbidrag på 10.000 kronor som partiet vill ska utgå till alla svenska medborgare som är folkbokförda i Sverige, oavsett inkomst. För barn under 5 år är bidraget något lägre, 5.000 kronor. Statens nettokostnad för kalaset beräknar partiet till hela 82 miljarder kronor.

Syftet är att ”sparka igång konsumtionen”, enligt Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. Tanken är att det i sin tur ska ge effekt på resten av ekonomin genom ökad sysselsättning, som i sin tur stimulerar konsumtion.

Men riktigt så enkelt är det inte. Om det finns en ovilja bland hushållen att spendera är det inte i första hand en ekonomisk fråga, utan en om smittspridning. Myndigheters uppmaningar att undvika folksamlingar och att hålla avstånd påverkar givetvis förmågan, och viljan, att konsumera.

Redan i augusti meddelade Swedbank att konsumtionen till stor del återhämtat sig från krisen, även om återhämtningen varierade mellan olika branscher och varor. När en återhämtning för varor märktes, halkade köp av tjänster fortfarande efter. Exempelvis frisörbesök är till sin natur svårare att få coronakompatibla.

Villkorslösa helikopterpengar till stora delar av befolkningen är därför inget annat än ren och skär populism. Ekonomin är på väg uppåt. Nu är inte tid för generella bidrag. Dessutom beror möjligheterna att konsumera stödet på virusutvecklingen och åtgärder för att dämpa smittspridning. I söndagens Agenda (4/10) meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör att restriktioner kan kvarstå i minst ett år.

Men Sverigedemokraterna är trots allt inte ensamma om haltande logik och populistiska utfall. Precis samma resonemang hade regeringen om skattesänkningar. Och tack vare L och C ska en tillfällig skattesänkning på arbetsinkomster betalas ut som en klumpsumma till midsommar 2022. Skattesänkningar är bra. Men i det fallet, precis som med Sverigedemokraternas engångsbidrag, är det inget annat röstfiske.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera