Annons

Heder åt Macron när han höjer pensionsåldern

Kanske är populismen i västvärlden till sist på väg att dämpas, av kriget, av avslöjandena om Trump, kräftgången i Storbritannien efter Brexit eller helt enkelt för att människor till sist tröttnat på att ständigt vara i konflikt.

Franska demonstranter drar åter på sig gula västar, nu för att protestera mot höjd pensionsålder.
Franska demonstranter drar åter på sig gula västar, nu för att protestera mot höjd pensionsålder.Foto:Mehdi Chebil / TT

Men i en fråga tycks den bita sig fast, pensionerna. Och då är pensionsfrågan ändå ovanligt lättbegriplig. Vi lever längre och friskare och barnafödandet går ner. Om vi inte arbetar fler år kommer pengarna inte att räcka. Eftersom pensioner gäller alla handlar det om stora belopp.  

Till en del handlar motståndet mot höjd pensionsålder om orättvisor. Tyngre och slitsammare jobb. Det obetalda ansvaret för barnen, som nästan alltid tagits av kvinnor. Offentliganställda som accepterat låga löner för att de lovats tidig pension.

Men sådant går att ta hänsyn till när nya villkor etableras, och främst beror protesterna på djup mänsklig ovilja att ge upp något man redan tycker sig äga, som rätten att gå i pension vid en viss ålder. Barnsligt, javisst, men så djupt känt att även andras orättvisor kan tjäna som bränsle för den egna indignationen, typiskt för populism. För ansvarstagande politiker är därför pensionerna en av de svåraste frågorna att hantera, särskilt i dåliga tider. 

Heder alltså åt Frankrikes president Macron som i veckan gjorde ett nytt försök att ta itu med det generösa franska pensionssystemet (EU:s lägsta pensionsålder). Förslaget är en höjning från 62 år till 64 år 2030, sockrat med extra pengar till de lägst betalda. Det väntas gå igenom, trots att facken hotat med omfattande strejker och protester. Orsaken är att konservativa partiet Republikanerna lär rösta för, eftersom Macrons nya förslag är mindre långtgående än det förra. 

Lyckas Macron är det en viktig seger, för honom, Frankrike och för andra politiker som är beredda att ta ansvar. I Sverige har man redan gjort det, för drygt 20 år sedan. Det svenska pensionssystemet är numera ovanligt robust. Men i fjol lyckades populister få igenom ändringar. Protester i Frankrike kan bli ny inspiration. Därför är det viktigt även för Sverige att ansvarstagandet segrar över populismen i Frankrike. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från K3 NordicAnnons

K3 Nordic förverkligar den hybrida arbetsplatsen

Som följd av den globala pandemin har sättet vi arbetar ändrats avsevärt och vi går i en rask takt mot en helt distribuerad arbetsplats. Detta faktum ställer nya krav på arbetsstruk-turer, ledarskap från distans och hur samarbeten ska fungera – något som K3 Nordic, i tätt samarbete med Microsoft, har svaret på.

– Morgondagens arbetsplats är distribuerad och fördelarna är enorma. Därför måste nya digitala lösningar, såsom Microsoft Viva Goals, implementeras för att anamma den nya vardagen, säger Peter Kristoffersson, CEO på K3 Nordic.

Framväxten av den distribuerade arbetsplatsen har inneburit ett stort antal positiva förändringar i vårt sätt att arbeta. Med möjligheten att arbeta var och när som helst kan företagens medarbetare balansera privat- och yrkesliv på ett sätt som tidigare varit omöjligt – och nyligen genomförd forskning visar att arbete på distans innebär 13 procent högre effektivitet. 

– Utvecklingen medför ett behov av att se över det ledarskap som utövas, hur man organiserar sig, hur man möts, hur man sprider kunskap och samarbetar. Det innebär rent praktiskt också att nya verktyg behöver tillämpas, förklarar Peter Kristoffersson.

Säkerställer en fungerande arbetsplats

Arbete på platser bortom kontoret innebär färre distraktioner och mer effektivt arbete, ett faktum som allt fler företag också börjat inse. I samband med att digital närvaro och en arbetsplats bortom det traditionella blivit vanligare, har många försökt återskapa kontoret på digitalt vis.

– Fikapauserna blir digitala, måndagsmöten erbjuds på länk. Många tar alla strukturer och applicerar dem digitalt, men det gäller att se över vad som faktiskt krävs. De gamla normerna kanske inte behövs, utan snarare nya sätt att interagera och samarbeta på.

Peter Kristoffersson hänvisar också till statistik från organisationen Gartner som menar att 30 procent av världens företagsteam kommer att vara utan chefer redan år 2024 på grund av det nya agila och distribuerade arbetssättet. Istället lär det ställas större krav på grupper och individer att organisera sig, möta behov och ha verktyg för att lösa problem som de ställs inför.

Primärt har K3 Nordic som huvudfokus att säkerställa en välfungerande, distribuerad arbetsplats som också är säker, via olika paketerade tjänster. Dessutom arbetar man nu rejält med flera produkter, däribland Microsoft Viva Goals.

– Viva Goals möjliggör att jobba med OKR:er, mål och resultat inne i en bekant miljö i Microsoft Teams där alla gemensamt kan samarbeta och se vad som ska göras. Du kan sätta upp individuella mål, gruppmål och företagsmål och ständigt se visuella uppdateringar kring arbetets gång. Det är ett otroligt bra verktyg när vi inte längre sitter tillsammans och har en fysisk whiteboard tillgänglig.

Många olika fördelar

En annan positiv aspekt som Viva Goals innebär som inte bör underskattas är dess medarbetarupplevelse, förklarar Johanna Enoksson, Modern Workplace-specialist på K3 Nordic. Med tjänsten får företagens kollegor på distans en möjlighet att få känslan av framsteg i arbetet och tydliga insikter.

– Som en del av Microsofts paket handlar Viva Goals om kommunikation, ledarskap, välmående och många olika sätt för att förbättra den distribuerade arbetsplatsen. Där har vi på K3 Nordic möjlighet att hjälpa till med allt från implementering till licensering.

Avslutningsvis berättar Peter Kristoffersson att tjänster likt denna är ett stort steg mot morgondagens arbetsplats. Genom att ge alla rätt verktyg för ett digitalt samarbete kommer distansarbetets fördelar att bli många och bättre, säger han och avslutar:

– Det här är en del av hur framtidens kontor kommer se ut, så det gäller att stå redo och veta hur ni som företag ska ta er an det.

Läs mer om K3 Nordic 

 

Mer från K3 Nordic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K3 Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera