Hanteringen av Corona blir ett politiskt test

LEDARE. Coronaviruset påverkar inte bara ekonomin och företagen, utan får även politisk betydelse. För Donald Trump kan det sluta med en valförlust. 

VALÅR. För Donald Trump, här med vice president Mike Pence vid torsdagens presskonferens om Coronaviruset, är det viktigt att ekonomin inte drabbas för hårt. Det skulle kunna skada hans chanser att bli återvald. Till höger Anne Schuchat på USA:s smittskyddsmyndighet CDC.
VALÅR. För Donald Trump, här med vice president Mike Pence vid torsdagens presskonferens om Coronaviruset, är det viktigt att ekonomin inte drabbas för hårt. Det skulle kunna skada hans chanser att bli återvald. Till höger Anne Schuchat på USA:s smittskyddsmyndighet CDC.Foto:Evan Vucci

Corona-virusets spridning kommer just när världen trodde att en djupare ekonomisk nedgång skulle gå att undvika. Börserna har under lång tid visat en stabilitet som talade för att en lägre tillväxt skulle resultera i viss nedgång, men inga bottenlösa ras. Men i slutet av den gångna veckan tappade placerarna modet. Facit blev de globalt sett värsta kursrasen sedan 2008. 

Försiktighetsåtgärder som innebär avblåsta möten och konferenser, inställda resor, både för arbete och fritid, kapade leverantörskedjor, uteblivna leveranser och minskad konsumtion kommer att slå brett om smittan fortsätter att spridas.

Viruset påverkar inte bara ekonomin och företagen, utan får även politisk betydelse. För Donald Trump kan det resultera i en valförlust. Han har byggt hela sin politiska karriär på stigande börser och god ekonomi för landet och medborgarna. De ekonomiska framgångarna bygger förstås på den långa globala högkonjunkturen. Det är inte en enskild politikers bedrift. Men på samma sätt som Trump fått en del politiska poäng på ekonomin, kan han förlora stöd om tillväxten och börserna viker, även om det inte är hans fel.

En god ledare kan öka sitt förtroende i svåra tider. Det återstår att se om Donald Trump kan växa i en sådan kostym. Hans ledarstil att uttala sig oförsiktigt kan krossa honom om antalet dödsfall börjar öka snabbt. Häromdagen sa han att många fler dör i vanlig influensa, vilket inte är sant. Influensa har en dödlighet på runt 0,17 procent, vi vet inte var nivån för Corona slutar, men för närvarande är det runt 3,5 procent.

Men USA har inte varit passivt. De har exempelvis satt en smittad militärbas i Kalifornien i karantän, och isolerat sina största utländska militärbaser, inklusive i Sydkorea, för att skydda dem. Virusutbrottet skulle kunna gynna Trump trots skakig kommunikation och en ekonomisk nedgång, om demokraterna inte lyckas leverera en trovärdig presidentkandidat. Ett maktskifte skapar i sig ökad osäkerhet och Bernie Sanders är en joker. I det läget kan Trump kännas trygg.

Andra länder som kan påverkas politiskt av Corona-utbrottet är Kina, Italien och Iran. De flesta demokratier har valt strategin att vara relativt transparenta med information, och lägga stort ansvar på den enskilda att agera om man vistats i kända smittområden. Man undviker tvång, stoppar inga flyg och håller gränserna öppna, i enlighet med rekommendationer från WHO. 

Men Kina, en diktatur med fungerande administration, har försökt ta kontroll genom att stänga ner de stora områden där smittan började. WHO verkar bedöma att det lyckats. Det kan öka regimens legitimitet som stark, handlingskraftig och pålitlig, även om individer har lidit och ekonomin påverkas.

Även Italien, med flest smittade och snabbast ökning i Europa, har satt smittområden i karantän, en ”röd zon” i norr. De var sena att spåra och isolera smittan, samt skydda vårdpersonal och kände sig sannolikt tvingade att göra något radikalt. Det notoriskt politiskt instabila läget här kan öka ytterligare om den sittande koalitionsregeringen inte klarar situationen. Den här typen av kris visar vikten av starka institutioner, som fungerar oberoende av politisk oro. Italien är också ekonomiskt sårbart, utbrottet kommer slå hårt mot den viktiga turismen, vilket sätter press på politikerna.

Internationellt är oron nu störst för Irans förmåga att begränsa smittspridningen, även flera ministrar har smittats. Turkiet, Irak, Pakistan och Afghanistan har stängt sina gränser mot landet. Saudiarabien förbjuder flyg till och från Iran. Tilltron till Irans förmåga att hantera Coronaviruset är låg. Internationella uppgifter tyder på att dödstalen är mycket högre än regimen anger. Irans ledning har ett tufft politiskt år bakom sig, och risken för nya upplopp ökar om de inte lyckas hantera smittan.

Kriser som en pandemi kräver starka institutioner och samarbete mellan länder, även de som befinner sig i konflikt. Det är ett politiskt test, och de som klarar det kan kapitalisera på framgången under lång tid. 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?