Annons

Handelsbråket ger skäl till oro oavsett utgång

Under fredagen samlas ledarna för världens största ekonomier i japanska Osaka på det främsta forumet i världen för internationellt ekonomiskt samarbete – G20 mötet.

TRUMP OCH XI. Frihandeln går en svår tid till mötes oavsett utgång i handelskonflikten.
TRUMP OCH XI. Frihandeln går en svår tid till mötes oavsett utgång i handelskonflikten.Foto:Andy Wong

Deltagarna från de 19 länderna och EU representerar över 80 procent av den globala ekonomin, och bland det som väntas diskuteras runt borden och i korridorerna finns några av världspolitikens mest brännande ämnen: Det upptrappade tonläget mellan USA och Iran. Demonstrationerna i Hong Kong, som Kina prompt hävdat ska hållas borta från agendan trots att över tusen människor gått till konsulaten i Hong Kong och krävt det.

Men den fråga som överskuggar allt och som håller världens börser gisslan är den infekterade handelskonflikten mellan Xi Jinping och Donald Trump.

Oron som många känner är befogad. Somliga menar att en världsomspännande recession väntar i fall samtalen kollapsar och konflikten trappas upp med ytterligare tullresningar. Det hade varit en förlust för hela den globala ekonomin.

Även utan en global recession har Europa mycket att förlora. Den internationella handeln sker i allt större utsträckning genom globala värdekedjor. Det innebär att handeln utgår från specialisering i en specifik del av en varas produktion snarare än den färdiga varan i sin helhet. Om insatsvaror blir dyrare för amerikanska och kinesiska producenter skulle i slutänden priset på varor i Europa öka och urgröpa europeiska konsumenters plånböcker.

Förvisso är EU en av de främsta vinnarna till följd av den handelsomläggning som Kinas och USA:s tullkrig orsakar, enligt uträkningar från FN:s handelsorgan. Men det finns också en risk för att en eskalering i konflikten leder till att varor dumpas på den europeiska marknaden. USA, Kina och EU utgör tillsammans världens tre största marknader. En kvävd handel mellan två av dessa skulle sannolikt leda till ett utbudsöverskott som hamnar hos den tredje. Från konsumenters perspektiv kan detta tyckas bra, men vore skadligt för europeiska producenter.

Alla har därför anledning att hoppas på att Xi och Trump lyckas enas om ett avtal. Men konflikten mellan Kina och USA ger skäl till oro även i ett scenario där handelsbråket löser sig.

För en sak ska man ha klart för sig. Det är inte ett frihandelsavtal mellan länderna som ligger på bordet. Trump ser internationell handel som ett nollsummespel, där den ena vinner på bekostnad av den andra. Vid upprepade tillfällen har han gett uttryck för sin syn på handelsrelationen mellan USA och Kina som att den senare stövlar över den förstnämnda genom sin storskaliga export. Det som han vill ha från Kina är en ökad import av amerikanska varor.

Ett handelsavtal där kinesisk import från USA i praktiken är reglerad snarare än baserad på marknadskrafter är inte en vinst för dem som tror på frihandeln. Tvärtom urgröper den principen om rättvis konkurrens och den osynliga handen som marknadens styrmekanism. Det spelar ingen roll vilka konkurrensfördelar som europeiska företag har på den kinesiska marknaden i fall Donald Trumps armvridarstrategi går vägen hos Xi Jinping.

Den ekonomiska skada som detta skulle innebära för dem som verkar på den europeiska marknaden är givetvis skäl nog för oro. Vad som vore ännu värre är emellertid om andra skulle vända blicken mot och lockas av Trumps sätt att förhandla fram handelsavtal.

Handeln har i modern tid ofta varit baserad på reciprocitet, det vill säga en princip om att ”vi sänker våra tullar mot att ni sänker era tullar”. I februari meddelade Trump EU att om unionen inte gav efter i handelsdiskussioner med USA skulle man ”tariff the hell out of you”. Retoriken liknar den som förs mot Kina. Vi har redan börjat se prov på denna retoriks fäste i EU, efter att EU-kommissionen i våras meddelade att man vill kräva tillgång till offentliga upphandlingar i andra länder mot hot om att annars stänga deras tillgång till europeiska upphandlingar.

En upptrappad handelskonflikt eller ett nytt, snedvridande sätt att driva fram handelsavtal. Oavsett utfall i USA-Kina-konflikten lär frihandeln gå en svår tid till mötes.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?