Di uppmärksammade på tisdagen att Handelsbanken SHB A +0,22% Dagens utveckling stoppade betalningar till bland annat den insamlingsfond som Ukrainas centralbank har satt upp till stöd för landets militära försvar mot Ryssland och som Sveriges regering har skänkt 500 miljoner kronor till.
Orsaken var att banken inte tillät betalningar till ”militär verksamhet”. Handelsbanken var den enda av storbankerna som hade ett sådant förbud. Kunderna fick alltså vända sig till andra banker för att genomföra donationer till Ukrainas försvar.
Det var naturligtvis en ohållbar inställning.
Utan västs generösa donationer av vapen och pengar hade Putin redan kunnat vara i Kiev. ”Militär verksamhet” gör skillnad.
I en värld präglad av pandemier och krig måste banker och andra företag kunna ompröva beslut som fattats under ”normala” omständigheter för att kunna göra det rätta.
Det är självfallet bra att Handelsbanken snabbt ändrade sig. Efter bara några timmar, sent på tisdagskvällen, meddelade banken att det nu är möjligt att genomföra betalningar till den ukrainska centralbankens försvarsfond.
Men på ett närliggande område har Handelsbanken fortfarande inte tänkt om. Bankens fondbolag säger i praktiken nej till investeringar i försvarsindustrin. Handelsbanken är den enda svenska storbanken som har den inställningen, trots att kriget i Ukraina och den efterföljande svenska försvarsdebatten har visat att alla länder behöver ett robust försvar.
Flera banker har dock varit lyhörda och svängt om. SEB har öppnat några fonder för investeringar i försvarsföretag. Swedbanks fondbolag Robur har efter invasionen av Ukraina köpt fyra miljoner aktier i Saab och är nu försvarskoncernens tredje största ägare.
Handelsbanken har med beslutet att tillåta betalningar till försvarsfonden i Ukraina visat att bolaget kan ändra sig. Banken bör tänka om även i frågan om fondernas förbud mot investeringar i försvarsindustrin.