1515

Han avslöjade maktens hemligheter

Anders Ehnmark, skribent i Expressen under sju decennier, bara en sådan sak, avled förra veckan, 87 år gammal.

Anders Ehnmark.
Anders Ehnmark.Foto:Fredrik Persson

Han var en betydelsefull person på många sätt, som kulturjournalist, stilist, utrikeskorrespondent, författare, men också som politisk opinionsbildare. Man bör ta honom på mycket stort allvar. Han var aldrig oförarglig och aldrig ofarlig.

Hans politiska utgångsläge var det man då kallade eurokommunismen, i Sverige representerat av VPK. I en svit idéhistoriska böcker kom han att förutse murens och kommunismens fall (Maktens hemligheter, om Machiavelli, 1985), liberalismens hybris (Slottet, om Tocqueville, 1990) och som ett slags efterord socialdemokratins inneboende tvekan, (Minnets hemligheter, om Geijer, 1999.)

Tillsammans med månatliga kommentarer i tidskriften Moderna Tider gjorde han med de tre böckerna ett 15 år långt arbete med att reformera svensk vänster.

Han använde gärna till synes förenliga motsatspar, frihet - jämlikhet, befrielse - frihet, och visade att de är lika oförenliga som höger och vänster och bygger helt olika politiska traditioner. Man måste välja.

Ehnmark lämnade kommunismen och vandrade långt in i liberalismens utmarker men erkände sig aldrig till den. Maktdelning, självständigt domstolsväsende, äganderätt, negativa friheter, kunde, menade han, bringa frihet men inte befrielse. Och frihet kan inte ge jämlikhet.

Istället fastnade han för vad han omskrev som republikanism, i ordets ursprungliga bemärkelse, det vill säga politikens överhöghet och medborgarnas rätt att ändra villkoren för samhället. Hans favoritmetafor var torget, en föreställd medelhavsk piazza där solen faller in snett på eftermiddagen och folket råder över gemensamma angelägenheter och klarhet skapas.

Det kan tyckas vara både en oförarglig och ofarlig ståndpunkt i det sena 1990-talet, till och med lite stillsam, men förebådade också den vår tids brännande fråga: var går den politiska maktens gränser? Den liberala traditionen ger ett distinkt svar, den socialistiska, eller republikanska, ett helt annat. Maktens eliter kan ibland av opportuna skäl ge sken av att svaret är ett och samma. Eller så kan man göra en lång lista med 73 motstridiga punkter och låtsas att de hör ihop. Men i slutet av dagen måste man välja.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?