Annons

Halvårshorisont kräver nya politiska beslut

LEDARE. Jobba hemma hela hösten och undvik kollektivtrafik. Beskedet från Folkhälsomyndigheten innebär ett nytt perspektiv. Inte för själva innebörden, att de som kan jobba hemma ska fortsätta göra det, utan för tidsperspektivet.

HEMJOBB HELA 2020. Socialminister Lena Hallengren och statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagen.
HEMJOBB HELA 2020. Socialminister Lena Hallengren och statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagen.Foto:Naina Helén Jåma

Många företag beslutade om hemarbete innan det blev ett officiellt råd. På motsvarande sätt har företagen sedan länge ställt in sig på en annorlunda höst med mycket arbete hemifrån, videomöten och absolut ingen kickoff. Arbetsgivare förhåller sig inte bara till rekommendationer från myndigheter, utan lika mycket handlar det om medarbetares oro, ambitionen att hålla verksamheten i gång utan sjukavbrott, inställning hos kunder och leverantörer.

Företagens instinkt är sällan att göra endast det myndigheter säger, man tänker flera steg längre.

Men det finns en kraft i tidsangivelser. Arbetslivet kommer inte att vara sig likt förrän tidigast till årsskiftet, nu är det officiellt. Det gäller givetvis också högre utbildning.

Detta ställer krav på anpassning av regelverk. Kanske skulle det behövas ett moratorium för trängselskatten för att visa allvaret i avrådan från onödiga resor med kollektivtrafiken.

På vissa områden kunde regeringen agera snabbt. Ett lagförslag togs fram om att mat som skänks till sjukvårdspersonal inte ska förmånsbeskattas. En udda ändring av en udda regel.

Nu bör regeringen visa att man är beredd att åtgärda allvarligare konsekvenser av att arbetslivet, och antagligen studielivet, kommer att ha ändrade förutsättningar i minst ett halvår. Inte minst gäller det kompetens från utlandet. Migrationsverket har visat viss flexibilitet när det gäller studenters uppehållstillstånd och bedömer nu att man kommer att kunna bevilja tillstånd för kommande läsår om höstterminens, men inte nästa vårtermins, undervisning sker på distans. Lika positivt är det inte för arbetstillstånd. Den som har fått tillstånd måste komma till Sverige inom fyra månader och börja jobba, annars förfaller tillståndet. Coronarelaterade reseproblem är ingen grund för undantag. Likaså gäller det regeln om att den som ska ha ett nytt slags uppehållstillstånd måste ansöka om detta från utlandet. Doktorander som ska ha ett arbetstillstånd för ett vanligt jobb kan missa detta på grund av reserestriktioner.

Det finns säkerligen regler på andra samhällsområden som skulle behöva coronaundantag. Det bör regeringen prioritera.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?