Annons

Håll Sverige öppet för alla i sommar

LEDARE. Sommaren står för dörren och svenskarna längtar ut till landet. Det finns i de flesta fall inga rimliga skäl till att de inte ska kunna resa till sina stugor, vandra i fjällen eller åka ut med båten eller husvagnen. Inte heller att de ska stanna i Sverige. Svenska politiker måste tänka om.

Foto:Hasse Holmberg / TT

EU:s yttre gränser har varit stängda för ”icke nödvändiga resor” sedan 17 mars, men målet är att öppna dem 15 juni. Till dess ska även gränserna inom EU vara öppna. Europa behöver turisterna. Vissa länder planerar vid öppning obligatorisk hälsokontroll genom att ta tempen på inresande, och/eller att besökare måste uppvisa ett covid19-test som tagits de senaste 24 timmarna. Med tiden lär dessa krav försvinna, för att de är ineffektiva, tidskrävande och skrämmer bort turister.

Men de höga dödstalen i Sverige har gjort att vissa länder är skeptiska till att släppa in oss. Det gäller våra grannar samt Cypern, som har valt att inte tillåta direktflyg från länder med hög smittspridning, som Sverige. Det har gjort socialminister Lena Hallengren irriterad. Hon framhåller att alla EU-länder bör behandlas lika. Det gör även utrikesminister Ann Linde.

Ändå avviker UD från EU-linjen 15 juni och avråder svenskarna från utlandsresor ända till 15 juli. Inte på grund av smittorisk utan för att det kan vara svårt att komma hem. Danskarna är välkomna hit, enligt Folkhälsomyndigheten, som inte oroas av smittan, trots att Köpenhamn har högre smittspridning än Skåne. Men vi får inte resa dit eftersom danskarna tror att vi smittar dem där. Och UD tror att det skulle vara svårt att resa hem från Danmark?

Svenska folket uppmanas att inte företa några ”onödiga” resor ens inom landet. Det senaste budet från regeringen är att man kan resa 1-2 timmar hemifrån. Förklaringen är, liksom tidigare, att man inte vill riskera att överbelasta vården och att regionerna ska kunna planera. 

Men det argumentet blir allt mindre hållbart ju längre tid som går. För smittspridningen minskar i Sverige. Och antalet som ligger på intensivvårdsavdelning har halverats sedan toppen i april. Den svenska vården klarade sitt uppdrag då, och kommer klara det även framöver.

Dessutom kan regionerna planera, för turistströmmar är ganska förutsägbara genom bokningar av boende. Om smittan plötsligt skulle explodera bortom kontroll kan man poola vårdresurser eller patienter mellan regioner. Kommuner kan dock gott säga att de tyvärr inte kan erbjuda hemtjänst denna sommar om de inte har personal.

Sakskälen för att, när sjuktalen nu faller, stoppa friska människor från att semestra inom landet är svaga när man samtidigt tar emot utländska gäster. Det är inte bara några få rika vi talar om som längtar ut på landet. Totalt finns 400 000 husbilar och husvagnar i Sverige. Halva befolkningen har tillgång till något av landets 580 000 fritidshus. 

En fjärdedel av husen ligger samlade i fritidshusområden. De började byggas under 1930- och 40-talen, samtidigt som semestern lagstadgades (1938). När välståndet ökade skulle även lägre tjänstemän och arbetare ha chansen att andas frisk luft och fira sommaren vid kusten, i fjällen eller på landsbygden.

Hotell, restauranger, butiker och caféer ropar nu efter sommargästerna i kampen för överlevnad. Under mars och april har över 17 000 anställda varslats, räknar man in säsongsarbetare och timanställda berörs 30 000 personer. Kommuner och regioner bör hålla huvudet kallt. Vinnare blir de som hanterar utmaningen snarare än att säga ”stanna hemma”.

När det gäller avrådan från utlandsresor ter sig möjligheterna att ta sig hem korrelerade med resan ut. När ingen reser stannar flygplanen på marken. När länderna öppnar lyfter flygen, bolagen vill inget hellre än att få upp planen i luften. När resten av Europa öppnar sina gränser och välkomnar turister så vore det märkligt om Sveriges regering fortsatte avråda från resor både inom och utom landet. 

Det är dags att återgå till att förflytta oss friare och bygga en ny normalitet. Det hindrar oss inte att fortsätta hålla avstånd, visa omsorg och tvätta händerna. Håll Sverige rent, och öppet.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?