1515

Håll Sverige öppet för alla i sommar

LEDARE. Sommaren står för dörren och svenskarna längtar ut till landet. Det finns i de flesta fall inga rimliga skäl till att de inte ska kunna resa till sina stugor, vandra i fjällen eller åka ut med båten eller husvagnen. Inte heller att de ska stanna i Sverige. Svenska politiker måste tänka om.

Foto:Hasse Holmberg / TT

EU:s yttre gränser har varit stängda för ”icke nödvändiga resor” sedan 17 mars, men målet är att öppna dem 15 juni. Till dess ska även gränserna inom EU vara öppna. Europa behöver turisterna. Vissa länder planerar vid öppning obligatorisk hälsokontroll genom att ta tempen på inresande, och/eller att besökare måste uppvisa ett covid19-test som tagits de senaste 24 timmarna. Med tiden lär dessa krav försvinna, för att de är ineffektiva, tidskrävande och skrämmer bort turister.

Men de höga dödstalen i Sverige har gjort att vissa länder är skeptiska till att släppa in oss. Det gäller våra grannar samt Cypern, som har valt att inte tillåta direktflyg från länder med hög smittspridning, som Sverige. Det har gjort socialminister Lena Hallengren irriterad. Hon framhåller att alla EU-länder bör behandlas lika. Det gör även utrikesminister Ann Linde.

Ändå avviker UD från EU-linjen 15 juni och avråder svenskarna från utlandsresor ända till 15 juli. Inte på grund av smittorisk utan för att det kan vara svårt att komma hem. Danskarna är välkomna hit, enligt Folkhälsomyndigheten, som inte oroas av smittan, trots att Köpenhamn har högre smittspridning än Skåne. Men vi får inte resa dit eftersom danskarna tror att vi smittar dem där. Och UD tror att det skulle vara svårt att resa hem från Danmark?

Svenska folket uppmanas att inte företa några ”onödiga” resor ens inom landet. Det senaste budet från regeringen är att man kan resa 1-2 timmar hemifrån. Förklaringen är, liksom tidigare, att man inte vill riskera att överbelasta vården och att regionerna ska kunna planera. 

Men det argumentet blir allt mindre hållbart ju längre tid som går. För smittspridningen minskar i Sverige. Och antalet som ligger på intensivvårdsavdelning har halverats sedan toppen i april. Den svenska vården klarade sitt uppdrag då, och kommer klara det även framöver.

Dessutom kan regionerna planera, för turistströmmar är ganska förutsägbara genom bokningar av boende. Om smittan plötsligt skulle explodera bortom kontroll kan man poola vårdresurser eller patienter mellan regioner. Kommuner kan dock gott säga att de tyvärr inte kan erbjuda hemtjänst denna sommar om de inte har personal.

Sakskälen för att, när sjuktalen nu faller, stoppa friska människor från att semestra inom landet är svaga när man samtidigt tar emot utländska gäster. Det är inte bara några få rika vi talar om som längtar ut på landet. Totalt finns 400 000 husbilar och husvagnar i Sverige. Halva befolkningen har tillgång till något av landets 580 000 fritidshus. 

En fjärdedel av husen ligger samlade i fritidshusområden. De började byggas under 1930- och 40-talen, samtidigt som semestern lagstadgades (1938). När välståndet ökade skulle även lägre tjänstemän och arbetare ha chansen att andas frisk luft och fira sommaren vid kusten, i fjällen eller på landsbygden.

Hotell, restauranger, butiker och caféer ropar nu efter sommargästerna i kampen för överlevnad. Under mars och april har över 17 000 anställda varslats, räknar man in säsongsarbetare och timanställda berörs 30 000 personer. Kommuner och regioner bör hålla huvudet kallt. Vinnare blir de som hanterar utmaningen snarare än att säga ”stanna hemma”.

När det gäller avrådan från utlandsresor ter sig möjligheterna att ta sig hem korrelerade med resan ut. När ingen reser stannar flygplanen på marken. När länderna öppnar lyfter flygen, bolagen vill inget hellre än att få upp planen i luften. När resten av Europa öppnar sina gränser och välkomnar turister så vore det märkligt om Sveriges regering fortsatte avråda från resor både inom och utom landet. 

Det är dags att återgå till att förflytta oss friare och bygga en ny normalitet. Det hindrar oss inte att fortsätta hålla avstånd, visa omsorg och tvätta händerna. Håll Sverige rent, och öppet.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?