1515
Annons

Håll Sverige öppet för alla i sommar

LEDARE. Sommaren står för dörren och svenskarna längtar ut till landet. Det finns i de flesta fall inga rimliga skäl till att de inte ska kunna resa till sina stugor, vandra i fjällen eller åka ut med båten eller husvagnen. Inte heller att de ska stanna i Sverige. Svenska politiker måste tänka om.

Foto:Hasse Holmberg / TT

EU:s yttre gränser har varit stängda för ”icke nödvändiga resor” sedan 17 mars, men målet är att öppna dem 15 juni. Till dess ska även gränserna inom EU vara öppna. Europa behöver turisterna. Vissa länder planerar vid öppning obligatorisk hälsokontroll genom att ta tempen på inresande, och/eller att besökare måste uppvisa ett covid19-test som tagits de senaste 24 timmarna. Med tiden lär dessa krav försvinna, för att de är ineffektiva, tidskrävande och skrämmer bort turister.

Men de höga dödstalen i Sverige har gjort att vissa länder är skeptiska till att släppa in oss. Det gäller våra grannar samt Cypern, som har valt att inte tillåta direktflyg från länder med hög smittspridning, som Sverige. Det har gjort socialminister Lena Hallengren irriterad. Hon framhåller att alla EU-länder bör behandlas lika. Det gör även utrikesminister Ann Linde.

Ändå avviker UD från EU-linjen 15 juni och avråder svenskarna från utlandsresor ända till 15 juli. Inte på grund av smittorisk utan för att det kan vara svårt att komma hem. Danskarna är välkomna hit, enligt Folkhälsomyndigheten, som inte oroas av smittan, trots att Köpenhamn har högre smittspridning än Skåne. Men vi får inte resa dit eftersom danskarna tror att vi smittar dem där. Och UD tror att det skulle vara svårt att resa hem från Danmark?

Svenska folket uppmanas att inte företa några ”onödiga” resor ens inom landet. Det senaste budet från regeringen är att man kan resa 1-2 timmar hemifrån. Förklaringen är, liksom tidigare, att man inte vill riskera att överbelasta vården och att regionerna ska kunna planera. 

Men det argumentet blir allt mindre hållbart ju längre tid som går. För smittspridningen minskar i Sverige. Och antalet som ligger på intensivvårdsavdelning har halverats sedan toppen i april. Den svenska vården klarade sitt uppdrag då, och kommer klara det även framöver.

Dessutom kan regionerna planera, för turistströmmar är ganska förutsägbara genom bokningar av boende. Om smittan plötsligt skulle explodera bortom kontroll kan man poola vårdresurser eller patienter mellan regioner. Kommuner kan dock gott säga att de tyvärr inte kan erbjuda hemtjänst denna sommar om de inte har personal.

Sakskälen för att, när sjuktalen nu faller, stoppa friska människor från att semestra inom landet är svaga när man samtidigt tar emot utländska gäster. Det är inte bara några få rika vi talar om som längtar ut på landet. Totalt finns 400 000 husbilar och husvagnar i Sverige. Halva befolkningen har tillgång till något av landets 580 000 fritidshus. 

En fjärdedel av husen ligger samlade i fritidshusområden. De började byggas under 1930- och 40-talen, samtidigt som semestern lagstadgades (1938). När välståndet ökade skulle även lägre tjänstemän och arbetare ha chansen att andas frisk luft och fira sommaren vid kusten, i fjällen eller på landsbygden.

Hotell, restauranger, butiker och caféer ropar nu efter sommargästerna i kampen för överlevnad. Under mars och april har över 17 000 anställda varslats, räknar man in säsongsarbetare och timanställda berörs 30 000 personer. Kommuner och regioner bör hålla huvudet kallt. Vinnare blir de som hanterar utmaningen snarare än att säga ”stanna hemma”.

När det gäller avrådan från utlandsresor ter sig möjligheterna att ta sig hem korrelerade med resan ut. När ingen reser stannar flygplanen på marken. När länderna öppnar lyfter flygen, bolagen vill inget hellre än att få upp planen i luften. När resten av Europa öppnar sina gränser och välkomnar turister så vore det märkligt om Sveriges regering fortsatte avråda från resor både inom och utom landet. 

Det är dags att återgå till att förflytta oss friare och bygga en ny normalitet. Det hindrar oss inte att fortsätta hålla avstånd, visa omsorg och tvätta händerna. Håll Sverige rent, och öppet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Hjälp Tyskland hålla värmen i vinter

Utsikterna för tysk ekonomi är bräckliga, enligt finansminister Christian Lindner. 

Att döma av färska ekonomiska indikatorer är det ingen överdrift.

ALLIERADE. På tisdagen besöker Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Stockholm och Magdalena Andersson. Att Sverige fortsätter att exportera el till kontinenten är ett sätt att hjälpa Tyskland i den svåra situation som landet befinner sig och en investering i europeisk sammanhållning.
ALLIERADE. På tisdagen besöker Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Stockholm och Magdalena Andersson. Att Sverige fortsätter att exportera el till kontinenten är ett sätt att hjälpa Tyskland i den svåra situation som landet befinner sig och en investering i europeisk sammanhållning.Foto:Jonas Ekströmer/TT

De inflationstyngda tyska konsumenterna har dragit ned kraftigt på sina inköp. Aktörer både inom den tyska industrin och finansmarknaden spår dystra tider när de tillfrågas av konjunkturinstitut. 

Lägg till det den pågående torkan som orsakat sjunkande vattennivåer och framkomlighetsproblem på floden Rhen – en viktig komponent i den tyska industrins transportnät – vilket förvärrar problemen i logistikkedjorna.

Men den stora boven i dramat heter Vladimir Putin. Risken är påtaglig att den ryska presidenten helt vrider av gaskranarna till grannlandet i vinter. 

Om inte tyskarna lyckas dra ned på gaskonsumtionen rejält väntar elransonering.

Runt om i Europa anas viss skadeglädje. Bland sydeuropéer tycks bittra minnen från finanskrisen ha väckts till liv. Men också i Sverige mumlas det om att tyskarna får skylla sig själva som försatt sig i den här situationen. Merkel-regeringen borde ha insett att det var naivt att göra sig så beroende av rysk energi.

Det kan man absolut tycka. 

Angela Merkel fattade ett antal beslut under sina år som förbundskansler som med facit i hand har visat sig vara olyckliga – inte minst att stänga ned kärnkraftverken i förtid. 

Samma sak gäller beslutet av förbjuda inhemsk fracking, en metod för att utvinna naturgas, till förmån för att bygga gasledningar till Ryssland.

Samtidigt var det inte den tyska förbundskanslers naivitet som orsakade kriget i Ukraina. Angela Merkel investerade i tron att täta affärsförbindelser och handel med Ryssland skulle förhindra framtida konflikter. Hon investerade i freden, men det räckte inte.

Men dagens Europa har varken råd med efterklokhet eller skadeglädje. Tvingas tyskarna till elransonering kommer den tyska ekonomin att drabbas hårt, vilket betyder stora problem för hela kontinenten med tanke på Tysklands roll som industriell motor. Drygt 10 procent av Sveriges export går exempelvis dit. 

De skyhöga elpriserna som lär följa kommer heller inte att stanna i Tyskland. Hela EU kommer att drabbas, inte minst södra Sverige, vilket riskerar att förvärra krisen. 

Det hotar i sin tur det folkliga stödet för EU:s styrande politiker, sammanhållningen inom EU, våra sanktioner mot Ryssland och stödet till Ukraina – en ond spiral där endast Putin står som vinnare.

Ett sådant mardrömsscenario måste till varje pris undvikas. Ett viktigt steg på vägen är att inse att Tysklands sak är hela Europas.

För svenskt vidkommande är relationen med Tyskland extra viktig, och inte bara på grund av handeln. Som ny Nato-medlem kommer Sverige att vara i behov av en trygg och stark nordeuropeisk allierad inom försvarsalliansen att ta rygg på. Detsamma gäller vår tillvaro inom EU efter britternas sorti. 

Därför är det positivt att Magdalena Andersson får besök av just förbundskansler Olaf Scholz på tisdagen. De ska bland annat diskutera klimatomställningen och besöka Scania i Södertälje för att provköra ellastbilar.

Det är viktigt att komma ihåg att Tyskland tillhör den goda sidan inom europeisk klimatpolitik, trots att rubrikerna numera mest handlar om återstartade kolkraftverk och fiskdöd. Utan den tyska regeringens stöd hade EU:s klimatambitioner knappast varit så höga som de är i dag. 

De återstartade kolkraftverken, bygget av fem LNG-terminaler, gasavtal med Qatar och planerna på att förlänga kärnkraftverkens livslängd ska snarare ses som utslag av politisk realism – inte minst av regeringspartiet Die Grünen – för att klara landets energiförsörjning på kort sikt.

Förhoppningsvis inser Scholz & Co att kärnkraftverken bör drivas vidare också på längre sikt. Magdalena Andersson skulle annars kunna berätta om de dyrköpta svenska lärdomarna av att stänga ned fullt fungerande verk av ideologiska skäl. 

Tyskarna bör också ompröva frackingförbudet för att i framtiden minimera risken att behöva använda kolkraft eller göra sig beroende av gasproducerande diktaturer.

Men i närtid är det framför allt viktigt att EU-länderna håller ihop och samarbetar – att alla gör sitt för att nå EU-kommissionens mål om att minska gaskonsumtionen med 15 procent till i vinter. 

Detsamma gäller möjligheten att dela med sig av el- och gasresurser om något land drabbas av brist, snarare än att göra som Norge som nu hotar med att begränsa elexporten. 

I förlängningen är det en investering i Europas välstånd, och i freden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera