1515
Annons

Håll skolan och staden öppna

LEDARE. Att värna ungas rätt till utbildning borde vara prioriterat även i kris. Det har regeringen varit genomgående ointresserad av sedan pandemin bröt ut. Tidigare har grundskolan varit fredad från ingripanden. Det blir det ändring på efter nya besked från utbildningsminister Anna Ekström.

SKOLSTÄNGNING. Från och med måndag kan huvudmannen för en grundskola besluta om att undervisningen i högstadiet ska bedrivas på distans.
SKOLSTÄNGNING. Från och med måndag kan huvudmannen för en grundskola besluta om att undervisningen i högstadiet ska bedrivas på distans.

Från och med måndag kan huvudmannen för en grundskola besluta om att undervisningen i högstadiet ska bedrivas på distans. Flera kommuner har redan följt upp med beslut. Nästa vecka inleds vårterminen på distans för bland annat 11.000 högstadieelever i Göteborgs kommunala skolor.

Sedan december tvingas även gymnasieelever att sköta sina studier hemifrån. Det är ett koncept som prövats och misslyckats förut. Vårens nedstängning av gymnasiet visade sig i efterhand vara ett slag i luften. Unga blir sällan allvarligt sjuka och är inte heller drivande i smittspridningen konstaterade Folkhälsomyndigheten.

Skolstängningar som medel för att dämpa smittspridningen har därför avvisats. Att det nu genomförs i alla fall ska betraktas som ett komplement till övriga åtgärder. Det resonemanget håller inte. Ökad smittspridning rättfärdigar inte overksamma åtgärder. Vinsterna av att skicka hem eleverna är små. Kostnaderna är däremot enorma.

Studier har visat på en daglig miljardnota av distansundervisning i form av uteblivet lärande och lägre förväntad livsinkomst. Kostnaderna ökar ju yngre eleverna är. Att närundervisning är bättre för inlärningen är alla överens om. Utbildningsministern säger själv att pandemin gör att man ”kan inte förvänta sig samma undervisning och samma utbud som vanligt”.

Regeringen bör träda varsamt när det gäller åtgärder som inskränker individens fri- och rättigheter. Det gäller inte bara skolan. Pandemilagen som klubbades på fredagen river hinder för statligt maktutövande. Redan på söndag börjar flera nya rättsligt bindande regler att gälla för bland annat butiker, varuhus och sportanläggningar. Regeringen tvekar inte att genomföra nedstängningar om den anser att det behövs.

När pandemin bröt ut var okunskapen stor om vilka åtgärder som var lämpliga att genomföra. I dag vet vi att nedstängningar inte hör dit. Varken av skolor eller samhällen. I båda fall bör regeringen iaktta försiktighetsprincipen framför lusten att visa handlingskraft.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?