Håll skolan och staden öppna

LEDARE. Att värna ungas rätt till utbildning borde vara prioriterat även i kris. Det har regeringen varit genomgående ointresserad av sedan pandemin bröt ut. Tidigare har grundskolan varit fredad från ingripanden. Det blir det ändring på efter nya besked från utbildningsminister Anna Ekström.

SKOLSTÄNGNING. Från och med måndag kan huvudmannen för en grundskola besluta om att undervisningen i högstadiet ska bedrivas på distans.
SKOLSTÄNGNING. Från och med måndag kan huvudmannen för en grundskola besluta om att undervisningen i högstadiet ska bedrivas på distans.

Från och med måndag kan huvudmannen för en grundskola besluta om att undervisningen i högstadiet ska bedrivas på distans. Flera kommuner har redan följt upp med beslut. Nästa vecka inleds vårterminen på distans för bland annat 11.000 högstadieelever i Göteborgs kommunala skolor.

Sedan december tvingas även gymnasieelever att sköta sina studier hemifrån. Det är ett koncept som prövats och misslyckats förut. Vårens nedstängning av gymnasiet visade sig i efterhand vara ett slag i luften. Unga blir sällan allvarligt sjuka och är inte heller drivande i smittspridningen konstaterade Folkhälsomyndigheten.

Skolstängningar som medel för att dämpa smittspridningen har därför avvisats. Att det nu genomförs i alla fall ska betraktas som ett komplement till övriga åtgärder. Det resonemanget håller inte. Ökad smittspridning rättfärdigar inte overksamma åtgärder. Vinsterna av att skicka hem eleverna är små. Kostnaderna är däremot enorma.

Studier har visat på en daglig miljardnota av distansundervisning i form av uteblivet lärande och lägre förväntad livsinkomst. Kostnaderna ökar ju yngre eleverna är. Att närundervisning är bättre för inlärningen är alla överens om. Utbildningsministern säger själv att pandemin gör att man ”kan inte förvänta sig samma undervisning och samma utbud som vanligt”.

Regeringen bör träda varsamt när det gäller åtgärder som inskränker individens fri- och rättigheter. Det gäller inte bara skolan. Pandemilagen som klubbades på fredagen river hinder för statligt maktutövande. Redan på söndag börjar flera nya rättsligt bindande regler att gälla för bland annat butiker, varuhus och sportanläggningar. Regeringen tvekar inte att genomföra nedstängningar om den anser att det behövs.

När pandemin bröt ut var okunskapen stor om vilka åtgärder som var lämpliga att genomföra. I dag vet vi att nedstängningar inte hör dit. Varken av skolor eller samhällen. I båda fall bör regeringen iaktta försiktighetsprincipen framför lusten att visa handlingskraft.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons

Testar långsiktig vaccinkandidat

Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.

Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.

– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:

– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara. 

Ny plattform för att framställa antikroppar 

Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.   

– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund. 

Japansk investerare går in i företaget 

Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer. 

– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund. 

Fakta om Adlego Biomedical

Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här. 

Mer från Adlego Biomedical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adlego Biomedical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?