Annons

Håll fast vid öppenhet

Det går illa i svensk äldreomsorg. Siffrorna och scenerna är förfärliga. Skyddsvallen runt de äldre, som var den viktigaste för att motivera nedstängningsåtgärderna, har inte fungerat.

MER MAKT. Statsministern vill ha mer makt för att bekämpa epidemin. Det viktigaste för honom är snarare att hålla fast vid den svenska linjen, lita på expertråden snarare än till folks oro och hålla så mycket som möjligt av samhället öppet.
MER MAKT. Statsministern vill ha mer makt för att bekämpa epidemin. Det viktigaste för honom är snarare att hålla fast vid den svenska linjen, lita på expertråden snarare än till folks oro och hålla så mycket som möjligt av samhället öppet.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Orsakerna till bristerna i skyddet får smittskyddsexperter reda ut. Kanske går det inte att bedriva en så intim vård som äldreomsorg utan stora risker. Äldreomsorgen har också saknat skyddsutrustning och masstestning av personal, vars merpart utgörs av redan hårt pressade kvinnor som inte kan ta bil till jobbet och än mindre jobba hemifrån.

Den enda trösten för de ansvariga är att det går illa i äldreomsorgen i många länder. Riskgruppernas profil är likartad överallt. Den italienska statistiken, som är den bästa och mest utförliga, ger varje vecka samma besked: snittåldern för de som dör av corona är kring 80 och har i medeltal 2,7 andra allvarliga sjukdomar.

Sverige ligger också i fas med nästan alla andra länder vad gäller den övriga smittspridningen och dess konsekvenser. Oavsett grad och art av åtgärder tycks vi alla vara lika inför viruset. Smittspridningen är snabb. Antalet döda fördubblas på tre dagar. Enstaka tragedier med yngre förekommer. Intensivvården har flaskhalsproblem överallt. Alla hoppas på att den så kallade flockimmuniteten kommer och kurvorna viker, som ett slags besked om fred efter krig. Om det vänder halvvägs in i april kommer tusentals personer att ha dött i Sverige.

Och tyvärr ligger det svenska näringslivet, börsen och arbetslöshetssiffrorna också i fas med övriga Europa. Skadorna på ekonomin är oöverblickbara. Erfarna ekonomer som den svenske riksbankschefen säger sig aldrig ha sett något liknande. Varselsiffrorna är värre än under finanskrisen. Intäkterna i många branscher är noll. En hel generation företagare riskerar att slås ut. De marknadsliberala krafterna pressas tillbaka och de marknadsfientliga latenta vänsterkrafterna mobiliserar. 

Men i ett avseende sticker Sverige ut. Regeringen har inte stängt ned samhället i lika stor utsträckning som andra EU-länder. Vi har inte stängt gränser, inte grundskolor, inte restauranger och inte infört utegångsförbud. Politiken strävar inte efter att stoppa smittan utan efter att befolkningen ska få den i lagom takt.

Christian Stichler, den tyske korrespondenten som väckt uppmärksamhet på presskonferenserna med Folkhälsomyndigheten, skriver i veckoslutets utgåva av Die Zeit om Sveriges ”Sonderweg”, symbolordet för den tidigare tyska föreställningen om att vara annorlunda än andra europeiska länder. Bloomberg rapporterar om en unik svensk ”tillit”, Guardian om ett surrealistiskt lugn.

Finska, danska och norska medier antyder att Sverige som vanligt tänker mer på sin ekonomi än på att bekämpa kriser. En svensk tiger och säljer kullager, samt järnmalm för utskeppning i Narvik. Hon går till och med på Sats och åker till fjällstugor i påsksolen. Friluftsområdena är fulla med folk.

När kulmen är över och syrenen utslagen vet vi mer om utfallet. Kanske var det extra farligt att vara svensk under våren 2020. Men hittills har den svenska modellen i alla fall inte tjänat oss så mycket sämre än andra men gett allmänheten ett bättre liv under epidemins gång. Sverige står för en annan modell än den mer auktoritära kinesiska som spritt sig som en farsot över världen. Sverige har kommit att bli det tydligaste alternativet till diktaturfasoner och står fast vid det öppna samhället.

Att följa expertråd, mer lita till allmänhetens omdöme än till förbud och att inte ta i mer än nödvändigt har av allt att döma vunnit folkligt stöd. Modellen har väckt en systempatriotism som skapar utrymme för statsministerns tal till nationen och kungens hälsning till folket.

Att nu överge den linjen, som fredagens plötsliga förslag om ökade maktbefogenheter till regeringen antyder, och börja stänga ned verksamheter och städer vore djupt olyckligt. Dödstalen skapar en stor mänsklig och politisk stress. Men att nu ändra strategi kommer inte att göra någon skillnad.

Istället bör regering och riksdag - Moderaterna spelar stor roll nu - hålla fast vid och förädla den svenska linjen. Regeringen bör tydligt uttala att alla restriktioner och rekommendationer upphävs eller mildras så fort det ges tillfälle och så fort kurvorna pekar åt rätt håll. Det är ett lika viktigt budskap som att påpeka blod svett och tårar. Gör skillnad på stad och land och stad och stad. Om Folkhälsomyndighetens screening visar att Stockholm snart uppnår flockimmunitet bör huvudstaden återgå till ett normalt liv.

Ta omedelbart bort sådant som inte spelar någon roll. Trovärdigheten står och faller med att hålla fast vid rationaliteten. Ingen statsepidemiolog har rekommenderat att stänga gymnasieskolor och universitet, det är en politisk idé. Ingen statsepidemiolog har heller sett någon allvarlig sjukdomsbild hos ungdomar eller koppling till läget i äldrevård.

Gymnasisterna och studenterna gör ett fantastiskt jobb på distans men utbildningens kvalitet försämras och vissa utbildningar är omöjliga att genomföra på länk. En förlorad termin orsakar stora skador för många människor. Öppna gymnasierna och universiteten efter påsk och sätt ett nytt datum för högskoleprovet i slutet av månaden.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?