1515
Annons

Håll fast vid öppenhet

Det går illa i svensk äldreomsorg. Siffrorna och scenerna är förfärliga. Skyddsvallen runt de äldre, som var den viktigaste för att motivera nedstängningsåtgärderna, har inte fungerat.

MER MAKT. Statsministern vill ha mer makt för att bekämpa epidemin. Det viktigaste för honom är snarare att hålla fast vid den svenska linjen, lita på expertråden snarare än till folks oro och hålla så mycket som möjligt av samhället öppet.
MER MAKT. Statsministern vill ha mer makt för att bekämpa epidemin. Det viktigaste för honom är snarare att hålla fast vid den svenska linjen, lita på expertråden snarare än till folks oro och hålla så mycket som möjligt av samhället öppet.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Orsakerna till bristerna i skyddet får smittskyddsexperter reda ut. Kanske går det inte att bedriva en så intim vård som äldreomsorg utan stora risker. Äldreomsorgen har också saknat skyddsutrustning och masstestning av personal, vars merpart utgörs av redan hårt pressade kvinnor som inte kan ta bil till jobbet och än mindre jobba hemifrån.

Den enda trösten för de ansvariga är att det går illa i äldreomsorgen i många länder. Riskgruppernas profil är likartad överallt. Den italienska statistiken, som är den bästa och mest utförliga, ger varje vecka samma besked: snittåldern för de som dör av corona är kring 80 och har i medeltal 2,7 andra allvarliga sjukdomar.

Sverige ligger också i fas med nästan alla andra länder vad gäller den övriga smittspridningen och dess konsekvenser. Oavsett grad och art av åtgärder tycks vi alla vara lika inför viruset. Smittspridningen är snabb. Antalet döda fördubblas på tre dagar. Enstaka tragedier med yngre förekommer. Intensivvården har flaskhalsproblem överallt. Alla hoppas på att den så kallade flockimmuniteten kommer och kurvorna viker, som ett slags besked om fred efter krig. Om det vänder halvvägs in i april kommer tusentals personer att ha dött i Sverige.

Och tyvärr ligger det svenska näringslivet, börsen och arbetslöshetssiffrorna också i fas med övriga Europa. Skadorna på ekonomin är oöverblickbara. Erfarna ekonomer som den svenske riksbankschefen säger sig aldrig ha sett något liknande. Varselsiffrorna är värre än under finanskrisen. Intäkterna i många branscher är noll. En hel generation företagare riskerar att slås ut. De marknadsliberala krafterna pressas tillbaka och de marknadsfientliga latenta vänsterkrafterna mobiliserar. 

Men i ett avseende sticker Sverige ut. Regeringen har inte stängt ned samhället i lika stor utsträckning som andra EU-länder. Vi har inte stängt gränser, inte grundskolor, inte restauranger och inte infört utegångsförbud. Politiken strävar inte efter att stoppa smittan utan efter att befolkningen ska få den i lagom takt.

Christian Stichler, den tyske korrespondenten som väckt uppmärksamhet på presskonferenserna med Folkhälsomyndigheten, skriver i veckoslutets utgåva av Die Zeit om Sveriges ”Sonderweg”, symbolordet för den tidigare tyska föreställningen om att vara annorlunda än andra europeiska länder. Bloomberg rapporterar om en unik svensk ”tillit”, Guardian om ett surrealistiskt lugn.

Finska, danska och norska medier antyder att Sverige som vanligt tänker mer på sin ekonomi än på att bekämpa kriser. En svensk tiger och säljer kullager, samt järnmalm för utskeppning i Narvik. Hon går till och med på Sats och åker till fjällstugor i påsksolen. Friluftsområdena är fulla med folk.

När kulmen är över och syrenen utslagen vet vi mer om utfallet. Kanske var det extra farligt att vara svensk under våren 2020. Men hittills har den svenska modellen i alla fall inte tjänat oss så mycket sämre än andra men gett allmänheten ett bättre liv under epidemins gång. Sverige står för en annan modell än den mer auktoritära kinesiska som spritt sig som en farsot över världen. Sverige har kommit att bli det tydligaste alternativet till diktaturfasoner och står fast vid det öppna samhället.

Att följa expertråd, mer lita till allmänhetens omdöme än till förbud och att inte ta i mer än nödvändigt har av allt att döma vunnit folkligt stöd. Modellen har väckt en systempatriotism som skapar utrymme för statsministerns tal till nationen och kungens hälsning till folket.

Att nu överge den linjen, som fredagens plötsliga förslag om ökade maktbefogenheter till regeringen antyder, och börja stänga ned verksamheter och städer vore djupt olyckligt. Dödstalen skapar en stor mänsklig och politisk stress. Men att nu ändra strategi kommer inte att göra någon skillnad.

Istället bör regering och riksdag - Moderaterna spelar stor roll nu - hålla fast vid och förädla den svenska linjen. Regeringen bör tydligt uttala att alla restriktioner och rekommendationer upphävs eller mildras så fort det ges tillfälle och så fort kurvorna pekar åt rätt håll. Det är ett lika viktigt budskap som att påpeka blod svett och tårar. Gör skillnad på stad och land och stad och stad. Om Folkhälsomyndighetens screening visar att Stockholm snart uppnår flockimmunitet bör huvudstaden återgå till ett normalt liv.

Ta omedelbart bort sådant som inte spelar någon roll. Trovärdigheten står och faller med att hålla fast vid rationaliteten. Ingen statsepidemiolog har rekommenderat att stänga gymnasieskolor och universitet, det är en politisk idé. Ingen statsepidemiolog har heller sett någon allvarlig sjukdomsbild hos ungdomar eller koppling till läget i äldrevård.

Gymnasisterna och studenterna gör ett fantastiskt jobb på distans men utbildningens kvalitet försämras och vissa utbildningar är omöjliga att genomföra på länk. En förlorad termin orsakar stora skador för många människor. Öppna gymnasierna och universiteten efter påsk och sätt ett nytt datum för högskoleprovet i slutet av månaden.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Även Sverige bör stoppa ryska turister

Från och med i fredags stoppar Finland ryska medborgare som vill resa in i landet med hjälp av turistvisum, oavsett var visumen är utfärdade. Även de baltiska staterna och Polen har infört liknande regler.

PÅ FLYKT. Många ryssar flyr sitt hemland efter president Putins mobiliseringsorder. Sedan i fredags släpps inga ryssar med turistvisum in i Finland.
PÅ FLYKT. Många ryssar flyr sitt hemland efter president Putins mobiliseringsorder. Sedan i fredags släpps inga ryssar med turistvisum in i Finland.Foto:Jussi Nukari

Åtgärderna är en konsekvens av Vladimir Putins färska mobiliseringsorder. Minst tvåhundratusen människor rapporteras hittills ha flytt Ryssland för att slippa ställas inför valet att utkämpa presidentens folkrättsvidriga ”specialoperation” och att dömas till ett långt fängelsestraff för vägran att göra så.   

I Sverige är dock ryska medborgare med turistvisum fortsatt välkomna. Hittills i år har Migrationsverket tagit emot 2300 ryska ansökningar om turistvisum, och fler lär det bli när möjligheterna i våra grannländer begränsas. 

Även Sverige borde tänka om. Vi har visserligen ingen direkt gräns mot Ryssland, vilket gör situationen mindre akut

Men fortsätter vi med dagens regler undergräver vi den effekt som våra grannländer försöker uppnå genom sina åtgärder, vilket Emil Aronsson (SD), tillträdande ordförande för riksdagens utrikesutskott, påpekade i söndagens Agenda i SVT. 

Det vore på alla sätt rimligt att ha en enhetlig hållning i den här frågan inom Norden och Baltikum/Polen. 

Frågan är dock inte enkel. Tvärtom kan man utifrån moraliska principer argumentera för att det är vår plikt att välkomna de ryssar som föraktar Putin lika mycket som vi gör – att det är fel att kollektivt bestraffa hela den ryska befolkningen för dess presidents synder.

Det gör vi visserligen redan genom de omfattande sanktionerna.

Samtidigt befinner sig Europa i ett extremt känsligt säkerhetspolitiskt läge, inte minst efter Nord Stream-attentaten som tvingat gemene svensk att lära sig ordet ”hybridkrig”. I ett sådant läge måste säkerhetsaspekterna gå först. 

Precis så resonerar den finska regeringen. Som utrikesminister Pekka Haavisto påpekade i Agenda är det svårt att analysera vilka motiv eller sympatier enskilda ryssar som vill komma till EU har. 

Risken är att en generös tolkning medför att oönskade personer, som Putin-vänliga sabotörer och spioner, trillar igenom nätet. De som vill resa till Finland för att jobba, plugga, träffa anhöriga eller söka asyl har fortsatt möjlighet att göra så.  

Sverige bör snarast kopiera den finska modellen, samt intensifiera stödet för den ryska oppositionen både i Ryssland och i exil. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera