1515
Annons

Håll fast vid förnuftig strategi mot epidemin

Alla var nybörjare när pandemin på allvar svepte över världen i mars. Många länder reagerade i panik. WHO:s pandemiplanering föll ihop fullständigt. 

HÅLLBAR. Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell hittade i våras en linje som i huvudsak har visat sig förnuftig. Överge inte den.
HÅLLBAR. Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell hittade i våras en linje som i huvudsak har visat sig förnuftig. Överge inte den.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Den kinesiska lockdown-modellen spred sig även bland demokratierna när regeringar hamnade i en olycklig dynamik med oroliga medborgare och alarmistiska medier. 

Sverige höll sig på ett ungefär till sin egen nationella pandemiplanering och till WHO:s. Efter en något sökande inledning fattade Folkhälsomyndigheten greppet och fick allmänhetens stöd för sin linje: Håll avstånd, tvätta händerna, jobba hemma om du kan. Men i övrigt gjorde man inga skarpa begränsningar. Man litade på allmänhetens omdöme.

Regeringen lät i huvudsak expertmyndigheten sköta pandemibekämpningen, vilket hade den stora fördelen att Sverige inte drabbades av så många populistiskt motiverade åtgärder. En regering som tror sig kunna sköta smittskydd hamnar lätt i en position där olika röststarka grupper omväxlande kräver hårdare och lösare tag. En annan fördel var att stora delar av samhället kunde fortgå som vanligt och att åtgärderna var långsiktigt hållbara. Att stänga ned verksamheter har ett mänskligt pris, inte bara ekonomiskt utan också för folkhälsan. Svåra lågkonjunkturer är dokumenterat dödliga.

Antalet döda i äldrevården kom som en chock för många, men diskvalificerade inte Folkhälsomyndighetens linje. Misslyckandet berodde i hög grad på låg kvalitet i vården, dåliga hygienrutiner och att många som arbetar med äldre kommer från socialt utsatta områden där många har kontaktyrken, bor trångt och är beroende av kollektivtrafik. Slutsatsen är att öka investeringarna i svensk äldrevård, inte att införa lockdowns. 

Som väntat ökar smittan nu på norra halvklotet när hösten snart går över i vinter. Det händer varje år med vanliga förkylningsvirus och är ett helt normalt förlopp när luftfuktigheten sjunker och virus har lättare att segla i luften. I Sverige kom spridningen i gång senare men nu pekar kurvorna åt fel håll.

Det är dock viktigt att ha proportionerna klart för sig. Att kurvorna över antalet smittade är så dramatiska beror i hög grad på att fler testas för covid. Folkhälsomyndighetens senaste rapport gäller vecka 45. Då testades 228 000 personer som sade sig ha symptom. Tio procent hade covid, mest ungdomar. Övervakningssystemen för infektioner, ett slumpmässigt och ett som mäter frekvensen av luftinfektioner, visar ingen större smittspridning. Lokala utbrott har spårats till arbetsplatser, hockeymatcher och grundskolor.

Inlagda covid-patienter på intensivvården ökar dock med cirka tio nya fall om dagen, vilket är bekymmersamt och ska tas på stort allvar. Men dödstalen är fortfarande små. Det finns ingen uppmätt överdödlighet nu. Totalt under året fram till och med oktober ligger dödligheten på samma nivå som 2015. Alla har snabbt lärt sig av varandra. Vården av covidpatienter är bättre nu jämfört med i våras. Rutinerna i äldrevården är mycket bättre. Och de internationella läkemedelsbolagen går med stormsteg mot verksamma vaccin. Om vi har tur kan de börja användas redan i december.

Ändå är stämningen i landet som förbytt. Regeringen undergräver effektivt Folkhälsomyndighetens auktoritet. Socialministern låter som om hon talar till barn när hon hutar åt allmänheten. Statsministern beskriver läget som nattsvart. Inrikesministern talar som om hela befolkningen sitter på krogen.

Och budgivningen på hårda tag är i gång. De hittills föreslagna åtgärderna visar hur famlande en regering är i sådana lägen. Plötsliga klockslag för sista beställningen vid bardisken. Åtta personer för allmän samling. Men fortsatt 50 för andra. Eller var det 300? Om regeringen lockas vidare väntas ett virrvarr av svårtolkade presskonferenser med flaggan som fond och med bud på nya klockslag, nya maxantal för nya verksamheter och nya frågor som ingen minister kan reda ut.

Håll fast, håll ut, sa statsministern klokt i våras. Det gäller även hans egen regering. Fortsätt att lita på allmänheten. Värna expertmyndigheternas legitimitet. Den behövs när vaccinkampanjen drar igång.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?