Annons

Håll fast vid förnuftig strategi mot epidemin

Alla var nybörjare när pandemin på allvar svepte över världen i mars. Många länder reagerade i panik. WHO:s pandemiplanering föll ihop fullständigt. 

HÅLLBAR. Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell hittade i våras en linje som i huvudsak har visat sig förnuftig. Överge inte den.
HÅLLBAR. Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell hittade i våras en linje som i huvudsak har visat sig förnuftig. Överge inte den.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Den kinesiska lockdown-modellen spred sig även bland demokratierna när regeringar hamnade i en olycklig dynamik med oroliga medborgare och alarmistiska medier. 

Sverige höll sig på ett ungefär till sin egen nationella pandemiplanering och till WHO:s. Efter en något sökande inledning fattade Folkhälsomyndigheten greppet och fick allmänhetens stöd för sin linje: Håll avstånd, tvätta händerna, jobba hemma om du kan. Men i övrigt gjorde man inga skarpa begränsningar. Man litade på allmänhetens omdöme.

Regeringen lät i huvudsak expertmyndigheten sköta pandemibekämpningen, vilket hade den stora fördelen att Sverige inte drabbades av så många populistiskt motiverade åtgärder. En regering som tror sig kunna sköta smittskydd hamnar lätt i en position där olika röststarka grupper omväxlande kräver hårdare och lösare tag. En annan fördel var att stora delar av samhället kunde fortgå som vanligt och att åtgärderna var långsiktigt hållbara. Att stänga ned verksamheter har ett mänskligt pris, inte bara ekonomiskt utan också för folkhälsan. Svåra lågkonjunkturer är dokumenterat dödliga.

Antalet döda i äldrevården kom som en chock för många, men diskvalificerade inte Folkhälsomyndighetens linje. Misslyckandet berodde i hög grad på låg kvalitet i vården, dåliga hygienrutiner och att många som arbetar med äldre kommer från socialt utsatta områden där många har kontaktyrken, bor trångt och är beroende av kollektivtrafik. Slutsatsen är att öka investeringarna i svensk äldrevård, inte att införa lockdowns. 

Som väntat ökar smittan nu på norra halvklotet när hösten snart går över i vinter. Det händer varje år med vanliga förkylningsvirus och är ett helt normalt förlopp när luftfuktigheten sjunker och virus har lättare att segla i luften. I Sverige kom spridningen i gång senare men nu pekar kurvorna åt fel håll.

Det är dock viktigt att ha proportionerna klart för sig. Att kurvorna över antalet smittade är så dramatiska beror i hög grad på att fler testas för covid. Folkhälsomyndighetens senaste rapport gäller vecka 45. Då testades 228 000 personer som sade sig ha symptom. Tio procent hade covid, mest ungdomar. Övervakningssystemen för infektioner, ett slumpmässigt och ett som mäter frekvensen av luftinfektioner, visar ingen större smittspridning. Lokala utbrott har spårats till arbetsplatser, hockeymatcher och grundskolor.

Inlagda covid-patienter på intensivvården ökar dock med cirka tio nya fall om dagen, vilket är bekymmersamt och ska tas på stort allvar. Men dödstalen är fortfarande små. Det finns ingen uppmätt överdödlighet nu. Totalt under året fram till och med oktober ligger dödligheten på samma nivå som 2015. Alla har snabbt lärt sig av varandra. Vården av covidpatienter är bättre nu jämfört med i våras. Rutinerna i äldrevården är mycket bättre. Och de internationella läkemedelsbolagen går med stormsteg mot verksamma vaccin. Om vi har tur kan de börja användas redan i december.

Ändå är stämningen i landet som förbytt. Regeringen undergräver effektivt Folkhälsomyndighetens auktoritet. Socialministern låter som om hon talar till barn när hon hutar åt allmänheten. Statsministern beskriver läget som nattsvart. Inrikesministern talar som om hela befolkningen sitter på krogen.

Och budgivningen på hårda tag är i gång. De hittills föreslagna åtgärderna visar hur famlande en regering är i sådana lägen. Plötsliga klockslag för sista beställningen vid bardisken. Åtta personer för allmän samling. Men fortsatt 50 för andra. Eller var det 300? Om regeringen lockas vidare väntas ett virrvarr av svårtolkade presskonferenser med flaggan som fond och med bud på nya klockslag, nya maxantal för nya verksamheter och nya frågor som ingen minister kan reda ut.

Håll fast, håll ut, sa statsministern klokt i våras. Det gäller även hans egen regering. Fortsätt att lita på allmänheten. Värna expertmyndigheternas legitimitet. Den behövs när vaccinkampanjen drar igång.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?