1515

Håll den globala värdekedjan vid liv

LEDARE. Trumps främsta mål är att trycka ned Kina. Därför bör Europa inte följa hans linje, USA:s agenda gynnar inte nödvändigtvis oss.

Foto:KARIN OLANDER / TT

”Det var Atens uppgång och den rädsla det skapade i Sparta som gjorde krig oundvikligt” (Thucydides, grekisk historiker på 400-talet före Kristus). Detta är vad Kinas och USA:s relation handlar om. Detta är skälet till att Donald Trump hela tiden hittar nya skäl att utmana och sätta upp hinder för Kina. 

Först var det tullbråket. Trump pekade på obalansen, vilket var helt korrekt, innan omförhandlingarna startade var det sammanvägda värdet av USA:s tullar 2,2 procent mot Kinas 4,8 procent (EU 3 procent). 

Sedan var det tekniken. Kina var inte pålitligt, Huawei skulle stoppas från att bygga 5G-infrastruktur i USA, och Trump satte hårt tryck även på sina allierade att porta dem.

Och nu är det covid-19-epidemin. USA måste skydda sig mot Kina. Det är sant att smittan verkar ha sitt ursprung i Kina. Det är också sant att de inte var transparenta från början. Men den enda vägen framåt är att dela information och samarbeta.

Trump har haft fog för samtliga påpekanden, men han har inte nöjt sig med att hitta lösningar, utan eskalerar hela tiden även när han får igenom sina krav. Hans officiella slutsats är att USA måste ta hem produktion. För jobbens skull, för säkerhetens och hälsans skull. Men Trumps främsta mål är att trycka ned Kina. Därför bör Europa se upp och inte följa USA:s linje, deras agenda gynnar inte nödvändigtvis oss.

De skäl som anförs för att bryta upp dagens globala värdekedjor är mer politiska än sakliga. För det första är det komplicerat att bryta upp dem. Det skulle öka kostnaderna, och därmed pris mot kund, rejält. För det andra kan man se det som ett skydd att ha produktion spridd på olika länder, om ett land drabbas av en katastrof kan man ställa om kapaciteten. För det tredje skulle handel utifrån politiska grunder snarare än kvalitet skapa helt fel incitament och bromsa såväl den tekniska utvecklingen som produktiviteten.

Dessutom riskerar politiseringen att minska amerikanska bolags intäkter, och därmed innebära färre jobb, inte fler. Produktionen av halvledare är ett sådant exempel. Halvledare är en nyckelkomponent i alla datorer, telefoner och relaterade produkter. De amerikanska bolagen har länge dominerat försäljningen. Intel är störst vad gäller omsättning, därefter kommer sydkoreanska Samsung. Men 28 procent av Intels försäljning 2019 gick till Kina, mot 22 procent till hemmamarknaden. Detta sagt med reservation för att produktionskedjorna ställer till det, en del av exporten till Kina går till utländska, och amerikanska, bolags produktion där.

Med de nya reglerna, som förbjuder amerikanska företag att sälja till kinesiska bolag som Huawei, hotas Intels globala ställning. Kina har egna halvledarproducenter, främst SMIC, men tvingas nu öka kapaciteten och forskningen för att kunna bli oberoende. Trump hotar därför sin egen industri. Och ju fler restriktioner som omger amerikanska bolag, desto större är risken att även andra utländska bolag söker nya leverantörer.

För 40 år sedan levde 90 procent av alla kineser på mindre än 2 dollar per dag. Motsvarande siffra i dag är 1 procent. I en värld som säger sig vilja bekämpa fattigdom måste detta vara fantastiska nyheter. Kina har blivit en stor aktör i världshandeln, vilket har ökat både deras och deras partners välstånd. Den globala värdekedjan bör hållas vid liv, inte bara av ekonomiska skäl utan därför att den är nyckeln till fortsatt fred.

Den amerikanska Harvardprofessorn (statsvetenskap) Graham Allison har skrivit en uppmärksammad bok som heter ”Destined for war”. Där beskriver han hur 12 av 16 maktkamper mellan en stigande och utmanad supermakt de senaste 500 åren har slutat i krig. Med de fyra undantagen utmanar han Thucydides tes om oundvikliga krig. Det finns hopp om konflikten hanteras rätt.

Europa bör inte följa Trumps aggressiva väg, utan ha en egen linje. Vi ska förstärka vår uppmärksamhet, kontroller och it-säkerhetsarbete. När det finns sakliga skäl ska vi utesluta företag ur värdekedjor. Men vi ska inte bedriva ett urskillningslöst industri- och teknikkrig mot Kina. Världen förs framåt med samarbete över gränserna, inte när vi bygger murar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?