1515
Annons

Grön energi löser inte bränslebrist

Att oljan är dyr vet alla som kör en bil som går på diesel eller bensin vilket merparten av alla bilar i Sverige gör. Priset lär inte sjunka, tvärtom.

Oljepriset väntas klättra över 90 dollar fatet under andra kvartalet i år, enligt SEB:s nya Nordic Outlook-rapport.

När rörligheten ökar i takt med att pandemin klingar av efterfrågar individer och företag allt mer fossila bränslen. Men oljeproducenterna är tveksamma till att öka produktionen till följd av ovissheten kring den gröna omställningen. Banker stryper samtidigt utlåningen till fossila bränslen. Skälet är att de får högljudd kritik av intressegrupper om de befattar sig med olja och gas. Bankernas agerande är kanske förståeligt men likväl ett problem för oljeproducenter och, i slutändan, alla som behöver tanka bilen.

Gasen är också dyr till följd av stor efterfrågan i bland annat Tyskland som håller på att fasa ut sin kol- och kärnkraft. Här är det Ryssland som är problemet. Gasen är i händerna på Putin ett maktmedel som han gärna utnyttjar genom att strypa leveranserna. Vid en eventuell rysk invasion av Ukraina väntas tillförseln av rysk gas minska ytterligare med följden att gaspriset rusar till nya höjder. 

Det är uppmuntrande att det byggs förnybar energi i snabb takt. Framför allt är det den landbaserade vindkraften som lockar investerare. Till havs är ledtiderna längre, och den vindkraft som planeras i dag kan troligen först ge full effekt efter 2030. Risken finns att flera projekt stannar på planeringsstadiet efter signaler om att lönsamheten i havsbaserad vindkraft är låg. Norska Equinors stora projekt på Dogger Bank i Nordsjön har lövtunna marginaler och riskerar att bli en förlustaffär, enligt en studie av universitetet i Stavanger.

Två krafter är i rörelse, och båda ger skäl till oro. Även om mängden grön energi ökar räcker det inte för att tillgodose behovet om samtidigt utbudet av fossila bränslen minskar. Ängsliga banker och opportunistiska politiker måste tänka om: företag och samhällen behöver ha tillgång till rimligt prissatt energi av alla slag för att klara omställningen.

 


Innehåll från FortumAnnons

Kraften som driver omställningen

Vi är mitt inne i en omställning. För att kunna stoppa klimatförändringarna krävs en övergång från fossil energi till fossilfri el. Detta kan låta som ett enkelt mål, men i själva verket innebär elektrifiering en enorm förändring i hur vi producerar och konsumerar energi. Med ett brinnande krig i Europa har det också blivit tydligt att det finns en säkerhetspolitisk dimension i omställningen.

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. I Norden är siffran betydligt lägre tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi. Men vårt beroende av fossila bränslen är fortsatt stort, framför allt inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär att vi nästan måste fördubbla mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna, berättar Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige.

En minskning av utsläppen har många fler fördelar utöver att hantera klimatförändringarna. En växande andel egen fossilfri elproduktion minskar även den påverkan geopolitiska händelser kan ha på energiförsörjningen. Men det finns utmaningar.

Utmaningen – en säker tillgång till el till en rimlig kostnad, med en acceptabel miljöpåverkan

Ökar produktionskapaciteten av väderberoende sol- och vindkraft måste vi samtidigt upprätthålla och stärka leveranssäkerheten – i form av vattenkraft, kärnkraft eller biogas – som kan användas för att snabbt anpassa elproduktionen oberoende av vädret. -Södra Sverige är ett bra exempel på vad som händer när systemet inte längre är balanserat. På tio år har effektbalansen försämrats med 70 procent och under 2021 betalade konsumenterna där 35 miljarder kronor mer för sin el jämfört med om priset varit detsamma som i norra Sverige, berättar Anton Steen. 

En hållbar värld händer inte bara, vi skapar den.

Ska vi klara omställningen av svensk industri och transportsektorn behöver vi skapa ett energisystem som gör det möjligt. Helt enkelt ett välbalanserat, flexibelt och fossilfritt energisystem för alla – idag och i framtiden. 

Läs mer om Fortum här!

 

 

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?