ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Grevinnan och hennes betjänter

  • BETJÄNTER. Regeringen med Per Bolund och Magdalena Andersson, tillsammans med Emil Källström (C) och Mats Persson (L) på torsdagens presskonferens. Foto: Pontus Lundahl/TT

LEDARE. På torsdagsförmiddagen aviserades ytterligare krisåtgärder i spåret av coronaviruset. Sveriges kommuner och regioner får 15 extra miljarder för att täcka upp för sina ökade kostnader.

Under presskonferensen stod de uppradade igen, fyra välbekanta och återkommande ansikten de senaste veckorna. Magdalena Andersson stod i mitten, med finansmarknadsminister Per Bolund på sin högra sida.

På sin vänstra hade hon Emil Källström (C) och Mats Persson (L), företrädare för de partier som allt mer befäster sin roll som betjänter åt Socialdemokraterna.

Med knäppta händer tilltalar de Magdalena Andersson vid hennes titel. Bredvid henne ter sig de två partiföreträdarna snarare som finansministerns bihang än hennes samarbetspartners.

Centerns och Liberalernas bleknande roll i politiken sträcker sig bortom den rent fysiska manifestationen vid presskonferenserna. Krispolitiken är på det stora hela brännmärkt med Socialdemokraternas sigill. Utdelningar är av ondo. Statligt ägande något bra. Företagens och arbetstagarnas intressen två separata ting.

Facken står jublandes bredvid med en avbockad kravlista. Näringslivet fortsätter dräneras på kapital och arbetskraft och får se många av sina önskningar ouppfyllda.

Möjligtvis är det ett medvetet val hos C och L att förminska sina roller till att enbart vara hantlangare åt regeringen i oroliga tider. Liberal politik är det i varje fall snålt med. Januariavtalet är satt på paus och lär förbli det på obestämd tid, trots att liberala reformer är viktigare nu än före coronaviruset.

Förutom Magdalena Andersson, som intagit en permanent position i rampljuset under krisen, är statsministern själv den tydliga vinnaren. I Expressen/Sifos senaste förtroendemätning skjuter förtroendet för Stefan Löfven i taket – från 26 till 47 procent på en månad.

Coronakrisen hade också kunnat ge möjlighet för C och L att tydligare utmärka sig och ta del av de framgångar som nu skördas av regeringen. Den utlovade liberala reformagendan är inte oförenlig med coronakrisen, och har inte tappat i betydelse.

För sin egen skull, och för Sveriges bästa, kan C och L inte tillåta ett samarbete där de är grevinnans betjänter. De måste ställa krav på krispolitiken.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer