1515
Annons

Grevinnan och hennes betjänter

LEDARE. På torsdagsförmiddagen aviserades ytterligare krisåtgärder i spåret av coronaviruset. Sveriges kommuner och regioner får 15 extra miljarder för att täcka upp för sina ökade kostnader.

BETJÄNTER. Regeringen med Per Bolund och Magdalena Andersson, tillsammans med Emil Källström (C) och Mats Persson (L) på torsdagens presskonferens.
BETJÄNTER. Regeringen med Per Bolund och Magdalena Andersson, tillsammans med Emil Källström (C) och Mats Persson (L) på torsdagens presskonferens.Foto:Pontus Lundahl/TT

Under presskonferensen stod de uppradade igen, fyra välbekanta och återkommande ansikten de senaste veckorna. Magdalena Andersson stod i mitten, med finansmarknadsminister Per Bolund på sin högra sida.

På sin vänstra hade hon Emil Källström (C) och Mats Persson (L), företrädare för de partier som allt mer befäster sin roll som betjänter åt Socialdemokraterna.

Med knäppta händer tilltalar de Magdalena Andersson vid hennes titel. Bredvid henne ter sig de två partiföreträdarna snarare som finansministerns bihang än hennes samarbetspartners.

Centerns och Liberalernas bleknande roll i politiken sträcker sig bortom den rent fysiska manifestationen vid presskonferenserna. Krispolitiken är på det stora hela brännmärkt med Socialdemokraternas sigill. Utdelningar är av ondo. Statligt ägande något bra. Företagens och arbetstagarnas intressen två separata ting.

Facken står jublandes bredvid med en avbockad kravlista. Näringslivet fortsätter dräneras på kapital och arbetskraft och får se många av sina önskningar ouppfyllda.

Möjligtvis är det ett medvetet val hos C och L att förminska sina roller till att enbart vara hantlangare åt regeringen i oroliga tider. Liberal politik är det i varje fall snålt med. Januariavtalet är satt på paus och lär förbli det på obestämd tid, trots att liberala reformer är viktigare nu än före coronaviruset.

Förutom Magdalena Andersson, som intagit en permanent position i rampljuset under krisen, är statsministern själv den tydliga vinnaren. I Expressen/Sifos senaste förtroendemätning skjuter förtroendet för Stefan Löfven i taket – från 26 till 47 procent på en månad.

Coronakrisen hade också kunnat ge möjlighet för C och L att tydligare utmärka sig och ta del av de framgångar som nu skördas av regeringen. Den utlovade liberala reformagendan är inte oförenlig med coronakrisen, och har inte tappat i betydelse.

För sin egen skull, och för Sveriges bästa, kan C och L inte tillåta ett samarbete där de är grevinnans betjänter. De måste ställa krav på krispolitiken.

Styrkebesked från regeringsunderlaget

Andreas Norlén valdes enhälligt till talman, utan omröstning. Det är symboliskt viktigt att detta kunde ske utan att Socialdemokraterna presenterade en motkandidat. Det ger en legitimitet inte bara för talmannen utan för regeringsbildningen. Det är ett tecken på att styrkeförhållandena i riksdagen är klara.

Foto:Anders Wiklund

Julia Kronlid (SD), som valdes till andre vice talman, fick stöd av en majoritet av ledamöterna i en sluten omröstning, vilket också är ett styrkebesked. 

Talmansbesluten föregicks av att de fyra partierna i den nya regeringskonstellationen i var sitt likalydande pressmeddelande klargjorde sin inställning till fördelning av maktposter i riksdagen. Sverigedemokraterna har blivit något överrepresenterat i fördelningen av utskottspresidieposter i förhållande till valresultatet, Moderaterna har blivit klart underrepresenterat. Kristdemokraterna och Liberalerna har blivit något överrepresenterade.

De har rimligen kommit långt i förhandlingarna om politiken. De skulle knappast ha kommit fram till den aktuella maktfördelningen utan att också ha klarat ut de tunga sakfrågorna.

Nu kan Andreas Norlén utlysa en statsministeromröstning så snart de fyra partierna är klara. Det är första gången sedan 2006 som processen formas utifrån styrkeförhållandena i riksdagen. Det blir en regeringsbildning med ett majoritetsunderlag, som alltså inte bygger på en förhoppning om att andra partier inte ska kunna enas om en oppositionspolitik.

Det är viktigt att observera detta, eftersom det finns vänsterröster som gör gällande att den kommande regeringen vilar på ett bräckligt underlag. S-ledningen missar inte ett tillfälle att säga att den håller dörrarna öppna för ett blocköverskridande samarbete, alltså underförstått att det skulle behövas när som helst.

Marginalen skulle, rent matematiskt, kunna beskrivas som liten. Men det är en majoritet. Den ska dessutom jämföras med vänsteralternativet, som har stora sakpolitiska motsättningar på snart sagt varje område, från kriminalpolitik till energifrågor. Den avgående regeringen har tvingats till en politik på lägstanivå, alltså fått begränsa sig till det partierna är överens om.

Den tillträdande konstellationen har stor enighet i stora samhällsfrågor, en god bas för reformer, särskilt som Centerpartiet rimligen kommer att stödja en rad initiativ från den kommande regeringen. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera