1515
Annons

Gräv inte ned avfallet för djupt

Regeringen säger ja till förslaget om hur kärnbränslet ska slutförvaras. 

Vid en digital presskonferens på torsdagen meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll beslutet som gör Sverige ”världsledande i att ta ansvar för kärnavfallet”.

VÄLKOMMET. Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) meddelade på torsdagen att regeringen säger ja till planen för slutförvaring av kärnbränsle. Men innan vi börjar skicka ned avfallet i urberget bör vi ge fjärde generationens kärnkraftsteknik, med återanvänt kärnbränsle, en chans.
VÄLKOMMET. Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) meddelade på torsdagen att regeringen säger ja till planen för slutförvaring av kärnbränsle. Men innan vi börjar skicka ned avfallet i urberget bör vi ge fjärde generationens kärnkraftsteknik, med återanvänt kärnbränsle, en chans.

Beskedet är välkommet. Efter 40 år av utredningar var det inte en dag för tidigt att alla inblandade får mer klarhet. 

Det gäller Forsmark i Östhammars kommun, där slutförvaret ska byggas, Oskarshamns kommun, där mellanlagret ligger, och alla potentiella intressenter i framtida kärnkraft. 

Ett beslut om slutförvaring krävs exempelvis för att kärnkraftsinvesteringar ska klassas som hållbara enligt EU:s taxonomi, och tar i praktiken bort ett av hindren för att bygga ny kärnkraft i Sverige. 

Andra hinder återstår dock, tyvärr.

Och fullständig klarhet är det fortfarande inte tal om. Som brukligt väntar nu utdragna tillståndsprocesser innan några spadtag kan tas på svensk mark. 

Parallellt ska Strålsäkerhetsmyndigheten påbörja den stegvisa prövningen. Ett nytt regeringsbeslut krävs dessutom om cirka 70 år innan slutförvaret kan förslutas.  

Det är inte för intet som slutförvarsfrågan kallas det mest omfattande miljöärendet någonsin. 

Men trots alla utredningar kan ingen vara säker på att metoden som valts kommer att fungera. Ingen har testat förut, även om Finland är på god väg. 

Strandhäll borde veta att det är vårt östra grannland som är världsledande på området, tack vare ett framsynt regeringsbeslut redan 2015 om att påbörja slutförvaringsprocessen enligt den svenska metoden. 2025 väntas de första fyllda kopparkapslarna anlända till sin nybyggda viloplats i Olkiluoto.

Forskares tveksamheter har främst handlat om dessa kopparkapslar och deras hållbarhet på 500 meters djup. Kommer kapslarna att hålla för de jordskalv och istider som väntas drabba såväl Olkiluoto som Östhammars kommun under de 100.000 år som slutförvaringen ska pågå? 

Den typen av invändningar kommer dessvärre alltid att finnas, oavsett vilken metod man skulle välja. Men någon gång måste politiker sätta ned foten, även i obekväma frågor. 

Svenska politiker har mycket att lära av sina finska motsvarigheter i det avseendet. 

Det gäller i allra högsta grad företrädare för Miljöpartiet, som under sin olyckliga tid i regeringskansliet gett begreppet ”politiskt motiverad förhalning av samhällskritisk verksamhet” en ny innebörd. 

Taktiken användes bland annat för att stoppa norrländska mineralgruvor och cementbrytning på Gotland, men framkommer tydligast när man studerar partiets hantering av slutförvaringsfrågan. 

MP har uppenbart velat behålla frågan olöst för att kunna använda den som argument mot framtida kärnkraft – så gärna att de till och med äventyrat den svenska elförsörjningen. 

Att den nytillträdda S-regeringen utlovade besked i slutförvaringsfrågan i princip direkt efter MP:s sorti säger allt.  

MP:s förhalning har dock fört med sig en positiv, men knappast avsiktlig, effekt. Den utdragna processen har gett forskarna några extra år för att utveckla den fjärde generationens kärnkraft, som inte ska blandas ihop med de små modulära reaktorer (SMR) som bygger på traditionell reaktorkonstruktion. 

Den fjärde generationen ligger längre fram i tiden, även om en sådan reaktor väntas tas i drift i Ryssland redan om några år. 

Tekniken bygger på att kärnbränslet återanvänds innan slutförvaringen, eftersom endast tre procent av uranets energivärde utvinns av dagens reaktorer. I kärnavfallet finns alltså en hög grad klyvbart material som med fördel skulle kunna ersätta nytt uran i de nya reaktorerna. 

Dessa bedöms också bli säkrare än dagens reaktorer samt ha potential att producera billigare el. En annan fördel är att kärnavfallet skulle kunna slutförvaras enligt dagens plan, troligen med betydligt kortare tid i urberget.

Sverige, som traditionellt varit en framstående kärnkraftsnation, borde självklart investera i den här tekniken, vid sidan av utvecklingen av SMR. 

Forskning pågår, bland annat på KTH och det svenska forskningsbolaget Blykalla, men lite i det tysta. De förtjänar mer uppmärksamhet.

S-regeringen borde också fortsätta på den oväntat konstruktiva väg man har valt när det gäller framtiden för svensk kärnkraft efter frigörelsen från MP: först stödet för EU:s taxonomibeslut och nu slutförvaringsbeskedet. 

Varför inte passa på att även ändra den hämmande lagstiftningen för antalet tillåtna kärnreaktorer i Sverige, var de får placeras, samt vårt långsiktiga energipolitiska mål?

Mer från ledarredaktionen? Lyssna på Di:s ledarpodd här


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så vände de trenden – i utsatta området: ”Win, win, win för alla”

Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.
Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.

Minskad skadegörelse, ökad trygghet och en fot in i arbetslivet.

Nu kan satsningen på jobb för unga i Stockholmsförorten spridas till andra delar av landet.

– Att ge ungdomarna ansvar och möjligheter är en plusaffär för alla, säger Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.

Så får ungdomarna jobb – via Ikano Akademin 

Antalet områden med socioekonomiska utmaningar har blivit fler. I Hagsätra, där Ikano Bostad förvaltar 1720 bostäder, fanns problem med stök och kriminalitet när Anders Wahlqvist började arbeta som fastighetsansvarig i bostadsområdet för några år sedan.

– Vi märkte att tryggheten inte riktigt fanns, vilket delvis kan förklaras med att många ungdomar gick sysslolösa. Jag frågade dem vad de ville göra. ”Vi vill ha jobb” var det genomgående svaret, berättar Wahlqvist.

Därför startade Ikano Bostad 2014 upp Ikano Akademin, där ungdomar får en tidsbegränsad anställning för att jobba med fastighetsskötsel och trädgårdsarbete i området, sedan är målet att de ska hitta jobb eller studera. 

– Det kostar inte mer än om vi skulle lagt ut jobbet på någon annan, men jag skulle vilja säga att det är ”win, win, win” för alla. En ungdom som hamnar på glid kostar alla mycket mer än den här satsningen, säger Wahlqvist.

”Rekryteringen till gängen pågår”

En av dessa är Hagästrabon Artur Mkrtchyan, 29. Han kom till Sverige 2005 som flykting från Armenien, pluggade till snickare och hade lärlingsplats – men företaget lade ner. Trots nästan två års jobbsökande fick han inget napp.

– Det var en svår tid och många tänker att man kan skaffa pengar på ett annat sätt, rekryteringen till gängen pågår hela tiden, säger han.

Artur Mkrtchyan deltar på internationella mässan H22 för att tala om hur man skapar mer inkluderande stadsdelar.
Artur Mkrtchyan deltar på internationella mässan H22 för att tala om hur man skapar mer inkluderande stadsdelar.

Via en vän fick han kontakt med Ikano Akademin – och då gick det snabbt:

– Jag var på intervju ena dagen, andra dagen var jag igång och jobbade. Det kändes jätteskönt, säger Mkrtchyan och fortsätter:

– Flera av mina vänner som gått akademin har ordnat upp sina liv, från att ha massa problem har de nu jobb och familj.

”Intresset är enormt”

På internationella stadsmässan H22 i Helsingborg deltar Wahlqvist och Mkrtchyan på IKEA-plattformen Scenen vid Magasin 405 för tala om hur man kan skapa mer inkluderande stadsdelar. Wahlqvist kommer lyfta fram hur satsningen i Hagsätra dels hjälpt ungdomarna till jobb eller studier – samtidigt som tryggheten ökat och skadegörelsen minskat i Hagsätra.

– Jag hoppas vi kan väcka idéer för andra aktörer att starta liknande projekt. För intresset är enormt, jag är nerringd av ungdomar som vill jobba, säger han och pekar på personerna som slussas vidare måste klara av jobbet hos Ikano Bostad:

– Vi lämnar inte rekommendation för de som inte sköter sig, man måste klara alla stegen. En del har fått gå om, men de lyckas tillslut, säger han.

Vilka är dina viktigaste budskap till andra områden som brottas med liknande frågor?

– Viktigast är att hitta arbete till ungdomarna, men även till de som är lite äldre. Många som kommit är jätteduktiga när de får chansen och får handledning. För att det ska hända måste alla samarbeta: myndigheter, skola, föreningar och företag.

Så arbetar Ikano Bostad med trygga bostadsområden 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?