1515
Annons

Granska inte bara privata välfärdsbolag

LEDARE. En tjänstledighet kan kosta stora belopp i statliga avgifter för ett privat vårdbolag. 

SVT rapporterade i helgen om vad som kan hända om exempelvis ett LSS-boende flyttar om chefer i samband med en föräldraledighet. En chefsflytt måste godkännas av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Och varje enhet kräver ett godkännande à 21.000 kronor. Om en chef ska ta över fyra boenden blir det 84.000 kronor.

Dessa avgifter är knutna till reglerna om tillstånd för välfärdsföretag, bland annat när det gäller prövning av ägare och ledning i relation till verksamhetens inriktning.

Det finns två nivåer på avgifter för privata välfärdsbolag. Anmälan av en helt ny verksamhet, 30.000 kronor. Respektive ändring av innehållet i verksamheten, 21.000 kronor, oavsett om det är stor eller liten förändring. En utökning av ett LSS-boende från fem till sex platser kostar alltså 21.000 kronor fast det knappast kräver någon större utredning från Ivo:s sida.

Det kan låta som småsummor, men varje ändring blir ett nytt belopp. Och ett nytt belopp för varje verksamhet.

Dessa avgifter behöver inte offentligt driven vård och omsorg betala. Här finns en parallell till ”vårdmomsen” som började gälla nyligen. Det handlar om en ny praxis som innebär att inhyrning av vårdpersonal är momspliktig. Privata vårdföretag får inte dra av momsutgiften medan offentliga vårdföretag får kompensation för den.

Privata vårdföretag får nu ekonomiska pålagor som de inte alltid har kunnat ta höjd för i samband med att långa avtal tecknats med kommuner och landsting. Och de får en konkurrensnackdel mot de offentliga utförarna.

Värst är att det inte ställs lika höga krav på offentliga utförare som på privata. En privat verksamhet som inte håller måttet kan komma att tas över av kommunen, men då utan att det längre behövs tillstånd. En chef i privat verksamhet som Ivo har underkänt kan ta jobb i en kommunal välfärdsverksamhet utan att Ivo kan hindra detta.

Hela syftet med tillståndsplikten för vård och omsorg är att säkerställa kvalitet, inte att snedvrida konkurrensen. Och även om det finns till synes rimliga invändningar mot tillståndsplikt för kommunala utförare (kommunerna har ju i själva verket en skyldighet att tillhandahålla omsorg), så måste regeringen svara på varför brukare i kommunala verksamheter inte har rätt till samma kvalitetskontroll som i privata verksamheter.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?