ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Göran Perssons andra stora saneringsjobb

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

LEDARE. Vid sidan av att hitta en ny vd ligger penningtvätt överst på agendan för Göran Persson. Det arbetet måste styras av effektivitet och inte bara synas verksamt.

På onsdagen håller Swedbank extra bolagsstämma för att välja in Göran Persson som ny ordförande. Förhoppningarna på honom är stora. Vid sidan av att hitta en ny vd ligger arbetet mot penningtvätt överst på agendan. Det har bara börjat, här och i resten av världen. Kriminella pengar som förgiftar demokratiska system har de senaste decennierna forsat obehindrat genom bankerna medan EU har tvingat berörda aktörer att lägga kraften på att reglera bort sund, laglig, affärsmässig risk. 

Nu står äntligen AML, anti money laundering, i fokus. Ett mått på det är hur mycket bemanningen i de internationella storbankerna har ökat. Enligt tidskriften Economist (4/5) utgör regelgruppen i Citigroup numera 15 procent av antalet anställda. För Citi var andelen tidigare 5 procent, vilket är i nivå med Nordea i dag, efter deras personalökning. Snittet beräknas ligga runt 10 procent i de stora internationella bankerna. För amerikanska Standard Chartered motsvarade kostnaderna för regelefterlevnad en femtedel av vinsten före skatt förra året.

Än viktigare än att räkna huvuden är förstås att ha incitament för att göra rätt. I HSBC, som haft stora problem och bötfällts, utgör effektiviteten inom ”compliance” den största delen, 25 procent, av beräkningsgrunden för toppchefernas bonus. Vinsten står för 20 procent och tillväxten 10 procent. Det är en stark signal. 

Men diskussionen måste handla mer om hur arbetet går till, klassiskt ”best practice”. Risken är annars stor att det blir viktigare att synas göra rätt än att faktiskt göra rätt. Att bankerna försöker hålla ryggen fri genom att dränka finanspolisen i meningslösa rapporter. För att med rimlig resursåtgång kunna analysera dataflöden, sålla viktigt från oviktigt och se mönster måste man sträva mot att arbeta med AI, både hos myndigheter och banker. Det är sannolikt en bit bort ännu, även om det finns ett antal it-konsulter som arbetar med sådana system. 

AI blir aldrig bättre än de algoritmer som programmeras in. Därför måste man skaffa sig en mer sofistikerad metod innan det blir meningsfullt att använda AI. Men det bör vara det uttalade målet. Både av kostnadsskäl, för att det är svårt att rekrytera personal och för att hitta de bästa metoderna att ta de stora skurkarna. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer