Fyra månader är lång tid, med tanke på att ansökan inte kan göras förrän själva rekryteringen är klar. Först ska den svenska arbetsgivaren lyckas hitta och attrahera en viss expert. Sedan förhandlar de givetvis om lön och andra villkor. Och när de till slut har kommit överens, då måste man vänta – utan att den utländska experten kan vara helt säker på att i slutänden få sitt tillstånd.
Det är extra allvarligt att detta sägs av Sveriges största privata arbetsgivare, som omfattas av det snabbspår (”certifierad aktör”) som finns hos Migrationsverket.
Regeringen tycks ta detta på allvar, vilket visar sig i de instruktioner (regleringsbrev) för 2023 som regeringen sänt till Migrationsverket.
Men det räcker inte med kortare väntetider för att inte riskera att gå miste om utländsk nyckelkompetens. Även expertskatten bör ses över.
Reglerna om ”expertskatt” innebär att utländska nyckelpersoner får en skattelättnad. Antingen kan man ansöka hos Forskarskattenämnden om att få arbetsuppgifterna klassade som högkvalificerade. Eller så kan man få skattelättnaden utan särskild bedömning - om månadslönen är minst 105 000 kronor. Lättnaden innebär att 25 procent av lönen är skattefri.
Det är givetvis bra att expertskatten finns, men gränsen är högt satt. Och framför allt säger detta något om de höga marginalskatterna i Sverige. Om utlänningar måste få en skatterabatt för att komma hit innebär det alltså att Sverige har avskräckande nivåer.
Skatter och arbetstillstånd är inte allt. Sverige måste vara attraktivt på fler plan. Tack vare Internationella Engelska skolan finns det på flera håll i landet möjlighet att ordna en skolgång för utländska familjer, dessutom i en miljö där kunskap står i fokus. Om Magdalena Anderssons sida hade vunnit valet hade dessa skolor varit under hot.
Återstår att trovärdigt kunna visa att Sverige är ett tryggt land att bo i. Att Sverige har ett ökande dödligt våld, när andra europeiska länder går i motsatt riktning, är ett problem som givetvis påverkar attraktiviteten. Att ändra på det är inte gjort i en handvändning. Men det måste ske.