Annons

Gör Sverige attraktivt igen

Det kan ta upp till 120 dagar att få ett arbetstillstånd för högkvalificerad personal som rekryteras från icke-europeiska länder. Uppgiften om denna långa handläggningstid kommer från Volvo Cars hr-chef Hanna Fager, som uttalade sig i Dagens Nyheter för en vecka sedan. Detta ska ställas i relation till Migrationsverkets officiella ambition på tio arbetsdagar, något som alltså inte fungerar i alla lägen.

Foto:Patrik Olsson

Fyra månader är lång tid, med tanke på att ansökan inte kan göras förrän själva rekryteringen är klar. Först ska den svenska arbetsgivaren lyckas hitta och attrahera en viss expert. Sedan förhandlar de givetvis om lön och andra villkor. Och när de till slut har kommit överens, då måste man vänta – utan att den utländska experten kan vara helt säker på att i slutänden få sitt tillstånd.

Det är extra allvarligt att detta sägs av Sveriges största privata arbetsgivare, som omfattas av det snabbspår (”certifierad aktör”) som finns hos Migrationsverket.

Regeringen tycks ta detta på allvar, vilket visar sig i de instruktioner (regleringsbrev) för 2023 som regeringen sänt till Migrationsverket.

Men det räcker inte med kortare väntetider för att inte riskera att gå miste om utländsk nyckelkompetens. Även expertskatten bör ses över.

Reglerna om ”expertskatt” innebär att utländska nyckelpersoner får en skattelättnad. Antingen kan man ansöka hos Forskarskattenämnden om att få arbetsuppgifterna klassade som högkvalificerade. Eller så kan man få skattelättnaden utan särskild bedömning - om månadslönen är minst 105 000 kronor. Lättnaden innebär att 25 procent av lönen är skattefri.

Det är givetvis bra att expertskatten finns, men gränsen är högt satt. Och framför allt säger detta något om de höga marginalskatterna i Sverige. Om utlänningar måste få en skatterabatt för att komma hit innebär det alltså att Sverige har avskräckande nivåer.

Skatter och arbetstillstånd är inte allt. Sverige måste vara attraktivt på fler plan. Tack vare Internationella Engelska skolan finns det på flera håll i landet möjlighet att ordna en skolgång för utländska familjer, dessutom i en miljö där kunskap står i fokus. Om Magdalena Anderssons sida hade vunnit valet hade dessa skolor varit under hot.

Återstår att trovärdigt kunna visa att Sverige är ett tryggt land att bo i. Att Sverige har ett ökande dödligt våld, när andra europeiska länder går i motsatt riktning, är ett problem som givetvis påverkar attraktiviteten. Att ändra på det är inte gjort i en handvändning. Men det måste ske.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera