Annons

Gör momsen rättvis och sänk skatten

LEDARE. När den rödgröna regeringen 2017 dubblerade momsen på biobesök blev det fyra gånger så hög skatt för att gå på bio jämfört med att gå på teater eller opera. Leverpastejen på frukostmackan har hälften så hög moms som leverpastejen till katten, då endast livsmedel till människor fick nedsatt moms när regeringen på 90-talet ville stimulera och förenkla människors konsumtion av livsmedel. Krångligt blir det för matbutiken när de måste fundera på om de ska beskatta en tomatplanta som ett livsmedel eller som en krukväxt.

MOMS. På kvittot syns det tydligt hur mycket av priset som utgörs av statens skatt, det gör mervärdesskatten till den mest demokratiska av skatter.
MOMS. På kvittot syns det tydligt hur mycket av priset som utgörs av statens skatt, det gör mervärdesskatten till den mest demokratiska av skatter.Foto:ERIK MÅRTENSSON / TT

Tankesmedjan Timbro har släppt rapporten ”Enhetlig moms – när alla utom särintressena får välja”. Den går igenom flera exempel på momssatser som skiljer sig åt och som skapar oreda på marknaden, för både konsumenten och företagen. Dessa har uppstått därför att diverse särintressen och politiska ambitioner velat gynna och missgynna vissa produkter och tjänster på marknaden. Lägre moms på det som uppfattas önskvärt och viktigt i samhället. Rapporten visar tydligt hur marknaden snedvrids av dessa undantag från enhetlig moms, som leder till differentierade momsnivåer.

Innan 1992 hade Sverige enhetlig moms. Vilket egentligen är det enklaste ur ett skattetekniskt perspektiv, det mest förutsägbara för producenter, återförsäljare och tjänsteutövare. Men framför allt är det mest rättvist. Att marknaden tillåts snedvridas, genom olika beskattningsnivåer, är problematiskt för den som vill se fria marknader. Det kommer alltid att finnas olika intressen i samhället som vill att just de ska gynnas, men det mest rättvisa är alla behandlas lika av staten vad gäller momsen. Och att kunderna sedan får bestämma om de vill köpa eller inte samt till vilket pris de är beredda att betala.

Momsen är statens näst största intäktskälla (efter arbetsgivaravgiften) och kanske den mest demokratiska skatten vi har i Sverige. Det är tydligt på kvittot hur mycket av priset som utgörs av momsen och den drabbar alla jämlikt, påverkat bara av konsumentens köpkraft.

En skattereform för en mer rättvis, enklare och bättre beskattning vore att återinföra enhetlig moms och att samtidigt genomföra sänkta inkomstskatter. Sänk skatten på inkomster, så att människor får behålla mer pengar av sin lön, och säkerställ på så sätt att det finns mer pengar i plånboken när momsen ökar på det som i dag är nedsatt.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?