1515

Gör inte partipolitik av Corona

LEDARE. Det är ingen höger- eller vänsterfråga hur man begränsar ett virusutbrott, och det bör inte göras till det. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset är en typisk ”Svart svan”. En oväntad händelse som inte går att förutse. Det innebär att ganska få personer i ledande ställning har erfarenhet av att hantera en sådan. Corona jämförs med en rad tidigare epidemier och pandemier, Spanska sjukan i början av 1900-talet, de asiatiska smittorna i närtid, Sars och Mers. Men inget virus är det andra likt.

På kort tid har ett par upptäckter gjorts efter tidiga studier i Kina. Den första är att barn under 18 år inte verkar smitta andra, vilket låter märkligt, men är goda nyheter om det stämmer. Det andra är att kinesiska män har betydligt högre dödlighet än kvinnor. Tesen är att det beror på att hälften av alla kinesiska män röker, och därför har sämre motståndskraft. Vidare ökar dödligheten successivt efter 65 år.

Corona verkar vara mindre dödligt än Sars, men mer smittsamt. Karantän är en näraliggande åtgärd när det gäller smittsamma virus. Men experterna har olika syn på mer omfattande karantän av människor som inte visar sjukdomssymtom. Vissa anser att när smittan väl har börjat sprida sig är det redan för sent och därför verkningslöst. Här har länder valt olika vägar.

I Sverige har vi ”ansvarsprincipen” som innebär att den myndighet som har ansvar för en fråga i vardagen också är ansvarig i en krissituation. I det här fallet är det Folkhälsomyndigheten. Deras kommunikation har varit svajig under virusutbrottet. Exempelvis var omsvängningen om att stoppa flyg från Iran obegriplig. Först var det verkningslöst och ett par dagar senare var det nödvändigt.

Regeringen bär det övergripande ansvaret. Men det är svårt för politikerna att i det här läget framstå som kraftfulla eftersom de inte kan göra mycket annat än att hänvisa till myndigheternas arbete, beredskapen, och WHO.

Det har sedan regeringen tillträdde inte saknats skäl att kritisera den och statsminister Stefan Löfven. Men det är ingen höger- eller vänsterfråga hur man begränsar ett virusutbrott, och det bör inte göras till det. Moderatledaren Ulf Kristersson är fel ute när han kritiserar Löfven för att agera för sent i Corona-frågan. Han kan helt enkelt inte veta vad som är rätt. I en sådan fråga bör oppositionen kunna ge regeringen sitt stöd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?