Annons

Gör er redo för en blågrön tysk regering

LEDARE. Merkeleran är dessvärre på väg att ta slut. Angela Merkel ser ut att gå i politisk pension om drygt ett år. Hon kommer då att ha varit Tysklands förbundskansler i fyra mandatperioder, totalt 16 år, vilket tangerar hennes läromästare Helmut Kohls tjänstgöringstid. ”Mutti”, Tysklands moder, har bestämt sig för att lämna över till nästa generation.

LANDSMODERN. Europas viktigaste politiker den här sidan av millennieskiftet ser ut att gå i politisk pension om drygt ett år vid 67 års ålder.
LANDSMODERN. Europas viktigaste politiker den här sidan av millennieskiftet ser ut att gå i politisk pension om drygt ett år vid 67 års ålder.Foto:Francisco Seco

Detta innebär att kampen om att efterträda Merkel har inletts. CDU:s förestående partiledarval blir troligtvis också ett kanslerkandidatsval. Tre män har kastat sina hattar i ringen för att leda CDU i valet 2021. Den nuvarande förbundslandspresidenten i Nordrhein-Westfalen Armin Laschet, finansmannen och tidigare politikern Friedrich Merz samt Norbert Röttgen, ordförande i Förbundsdagens utrikesutskott. Laschet, understödd av den populäre hälsoministern Jens Spahn, anses ha bäst chans. Bayerns förbundslandspresident Markus Söder lurar dock i vassen och vill bli kanslerkandidat.

På vänstersidan är läget något rörigare. Det socialdemokratiska partiet SPD valde i veckan kanslerkandidat. Olaf Scholz, mittenorienterad finansminister och vice förbundskansler i Merkels koalitionsregering, valdes av en partistyrelse som egentligen vill dra partiet vänster ut. Scholz förlorade så nyligen som 2019 ett partiledarval mot en relativt okänd men vänsterorienterad duo.

Han är däremot landets näst mest populäre politiker och beskrivs som en socialdemokrat stöpt i Angela Merkels form. Scholz riskerar dock att bli betydelselös som kanslerskandidat då det gröna, mittenvänsterpartiet har gått om SPD i opinionen som näst största parti. Och SPD:s partiledning utesluter inte längre att sitta i en vänsterkoalitionsregering, mellan de gröna, SPD och det gamla kommunistpartiet Die Linke, som dessutom leds av ett av de gröna språkrören. Just uttalandet att SPD inte utesluter en förbundskansler från de gröna var inte direkt bästa tänkbara start på Scholz egna kampanj. Det avslöjar även det tidigare stora socialdemokratiska partiets förändrade självbild och verklighet.

Valrörelser är oberäkneliga och det är långt till valdagen, men hade det varit val i dag hade det troligaste resultatet varit att CDU leder en ny koalitionsregering. Med skillnaden att de, likt i grannlandet Österrike, byter ut samarbetspartnern till förmån för de gröna.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Nevel ABAnnons

Foodhillsområdet i Bjuv – ett bra exempel på hur restprodukter och materialflöden kan förbättra en cirkulär ekonomi

Peter Bäckström är chef för kommunal infrastruktur och produktion på Nevel i Sverige. Han har bred erfarenhet av både affärsutveckling och förändringsarbete. Peter motiveras av att skapa och uppnå stordriftsfördelar tillsammans, genom ett bra samarbete.
Peter Bäckström är chef för kommunal infrastruktur och produktion på Nevel i Sverige. Han har bred erfarenhet av både affärsutveckling och förändringsarbete. Peter motiveras av att skapa och uppnå stordriftsfördelar tillsammans, genom ett bra samarbete.

Framgångsrika samarbeten mellan kommuner, lokala industriföretag och andra intressenter kan öppna för nya möjligheter när det gäller hållbar utveckling och tillväxt. I Bjuvs kommun i södra Sverige skapas starka kopplingar mellan industrier och samhället – vilket leder till stora framsteg mot ett fossilfritt, cirkulärt samhälle.

Arbete tillsammans för gemensamma fördelar

Investeringar i smarta infrastrukturlösningar är avgörande för att hjälpa lokala ekonomier att växa och locka till sig investeringar, nya jobb och nya invånare. Men kommunala verksamheter har idag också en stark press på sig för att sänka kostnader, samtidigt som de behöver tillhandahålla ett brett utbud av tjänster till sina invånare – allt från utbildning och hälsovård till infrastruktur.

Smarta infrastrukturlösningar ger ofta möjligheter för kommunerna att hitta stordriftsfördelar som skapar en positiv samhällseffekt, och nyckeln till detta är samarbete mellan industrier och kommuner.

Genom att utnyttja energi-, informations- och materialflöden – såsom värme, kyla och restavfall – kan man uppnå stora kostnadsbesparingar samtidigt som utsläppen minskar, vilket banar vägen mot en koldioxidneutral framtid. Investeringsmodeller som ger den flexibilitet som krävs bör baseras på samarbete.

Foodhillsområdet i Bjuv

En framgångshistoria är Bjuvs kommun som 2008 inledde ett långsiktigt samarbete med regionala industriföretag och andra aktörer för att hitta nya och hållbara energilösningar för den framtida utvecklingen. Tillsammans tittade de på hur överskottsvärmen från industrierna skulle kunna utnyttjas i ett ekosystem, utöver att endast använda den för fjärrvärme.

Ett konkret resultat är det som nu kallas ”Food Valley of Bjuv”, ett stort kluster av livsmedelsföretag som strävar efter industriell symbios som utnyttjar alla tänkbara rest- och materialflöden i en lokal cirkulär ekonomi. Målet är en hållbar livsmedelsproduktion, samtidigt som samhället förbättras genom kommunal infrastruktur. Ett av projekten handlar om distribution av överskottsenergi som tidigare gått förlorad, men som nu värmer en busshållplats och en 100 meter lång trottoar och cykelbana, vilket minskar behovet av vinterunderhåll och risken för kollisioner och olyckor. Fjärrvärme fungerar som en plattform som tillhandahåller 100 % förnybar energi och möjligheten att utnyttja överskottsvärme från industrin.

Stora möjligheter genom nya affärsmodeller

För att skapa och implementera nya affärsmodeller krävs nya arbetssätt och rätt typ av erfarenhet. Användningen av teknik kräver sin expertis. Kommuner, oberoende eller tillsammans med sina partner, bör överväga hur utvecklingen av infrastrukturen ska ske i framtiden. Nevels affärsmodell bygger på att kartlägga vägen till en optimal och resurseffektiv framtid, och att tillsammans med kommunerna hitta lämpliga investeringsmodeller.

Vi erbjuder avancerade industriella och kommunala infrastrukturlösningar, som gynnar våra kunder och hela samhällen.

Läs mer här:

https://nevel.com/sv/industriella-infrastrukturlosningar/ 

https://nevel.com/sv/kommunala-infrastrukturlosningar/ 

https://nevel.com/nevel-business-white-paper/  

 

Mer från Nevel AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nevel AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?