1515

Gör er redo för en blågrön tysk regering

LEDARE. Merkeleran är dessvärre på väg att ta slut. Angela Merkel ser ut att gå i politisk pension om drygt ett år. Hon kommer då att ha varit Tysklands förbundskansler i fyra mandatperioder, totalt 16 år, vilket tangerar hennes läromästare Helmut Kohls tjänstgöringstid. ”Mutti”, Tysklands moder, har bestämt sig för att lämna över till nästa generation.

LANDSMODERN. Europas viktigaste politiker den här sidan av millennieskiftet ser ut att gå i politisk pension om drygt ett år vid 67 års ålder.
LANDSMODERN. Europas viktigaste politiker den här sidan av millennieskiftet ser ut att gå i politisk pension om drygt ett år vid 67 års ålder.Foto:Francisco Seco

Detta innebär att kampen om att efterträda Merkel har inletts. CDU:s förestående partiledarval blir troligtvis också ett kanslerkandidatsval. Tre män har kastat sina hattar i ringen för att leda CDU i valet 2021. Den nuvarande förbundslandspresidenten i Nordrhein-Westfalen Armin Laschet, finansmannen och tidigare politikern Friedrich Merz samt Norbert Röttgen, ordförande i Förbundsdagens utrikesutskott. Laschet, understödd av den populäre hälsoministern Jens Spahn, anses ha bäst chans. Bayerns förbundslandspresident Markus Söder lurar dock i vassen och vill bli kanslerkandidat.

På vänstersidan är läget något rörigare. Det socialdemokratiska partiet SPD valde i veckan kanslerkandidat. Olaf Scholz, mittenorienterad finansminister och vice förbundskansler i Merkels koalitionsregering, valdes av en partistyrelse som egentligen vill dra partiet vänster ut. Scholz förlorade så nyligen som 2019 ett partiledarval mot en relativt okänd men vänsterorienterad duo.

Han är däremot landets näst mest populäre politiker och beskrivs som en socialdemokrat stöpt i Angela Merkels form. Scholz riskerar dock att bli betydelselös som kanslerskandidat då det gröna, mittenvänsterpartiet har gått om SPD i opinionen som näst största parti. Och SPD:s partiledning utesluter inte längre att sitta i en vänsterkoalitionsregering, mellan de gröna, SPD och det gamla kommunistpartiet Die Linke, som dessutom leds av ett av de gröna språkrören. Just uttalandet att SPD inte utesluter en förbundskansler från de gröna var inte direkt bästa tänkbara start på Scholz egna kampanj. Det avslöjar även det tidigare stora socialdemokratiska partiets förändrade självbild och verklighet.

Valrörelser är oberäkneliga och det är långt till valdagen, men hade det varit val i dag hade det troligaste resultatet varit att CDU leder en ny koalitionsregering. Med skillnaden att de, likt i grannlandet Österrike, byter ut samarbetspartnern till förmån för de gröna.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?