1515

Globala marknader stabiliserar ekonomin

LEDARE. Det har blivit ett mantra att ”läget är osäkrare än någonsin”. Men det stämmer sällan. Och efter de senaste veckornas svenska rapporter kan vi konstatera att osäkerheten har minskat rejält i det korta perspektivet. Ett antal frågor har fått svar, om än inte evigt giltiga.

Foto:JESSICA GOW

1. Majoriteten av kvartalsrapporterna har hittills kommit in över förväntan. De bolag som inte levererat har ofta hemmagjorda problem, som Nokia som har investerat för lite i 5G och straffades med att en fjärdedel av börsvärdet raderades ut. Nordea och Handelsbanken som har för höga kostnader, och Swedbank som förbereder sig för mångmiljardböter i spåren av penningtvätten. Det är bra är att bankerna tar tag i problemen, och nedskärningarna följer en internationell trend i den pressade finansvärlden.

Industribolagen förbereder sig för en sämre efterfrågan, som redan syns på flera håll, främst i Nordamerika och Europa, genom besparingsprogram. På så sätt förbättras förutsättningarna för att undvika vinstkollaps framöver om viktiga marknader fortsätter vika. 

2. Vd-pusslet har klarnat. De tomma stolarna har fyllts under höstmånaderna. På torsdagskvällen blev det officiellt att Allison Kirkby tar över Telia, med Lars-Johan Jarnheimer som ny ordförande är det laget toppat. På fredagen berättade Sandviks styrelse att de har hittat en ny vd, Stefan Widing från Assa Abloy. Jens Henriksson tog nyligen över Swedbank och Frank Vang-Jensen Nordea. Saab gjorde en internrekrytering i Micael Johansson. Alla är starka namn.

3. Konjunkturinstitutet slog i sin oktoberrapport fast att högkonjunkturen i Sverige är över. Tillväxtprognoserna 2019 ligger mellan 1 och 1,5 procent hos de stora instituten. Inköpschefsindex föll i september till strax under 49 (över 50 är tillväxt), men det är inga alarmerande nivåer. Riksbankschefen anser inte att vi står inför en lågkonjunktur. IMF:s prognos pekar på att den globala tillväxten faller. Men den hamnar ändå på 3 procent i år, och stiger nästa år till 3,4 procent.

När det gäller geopolitiska oroligheter i världen är finansmarknaderna numera ganska coola. Konflikter i Mellanöstern betyder mindre när beroendet av deras olja har minskat. Brexit har blivit en faktor man har lärt sig leva med, liksom handelskonflikten. De har ett pris, men utlöser ingen panik.

4. Det finns ingen teknikbubbla. När det amerikanska kontorshotellföretaget Wework drog tillbaka sina börsplaner häromveckan visar det att investerarna är hälsosamt skeptiska. Uber, Lyft och Pinterest, som noterades i USA i våras, ligger nu alla under noteringskursen. 

Bland de mogna aktörerna har Apple, Microsoft och Alphabet/Google gått bra det senaste året. Men Facebook har fallit sedan maj. Twitter missade analytikernas förväntningar i kvartalsrapporten i veckan och aktien föll handlöst 19 procent. Amazon föll också efter rapporten då vinsten sänktes av dyra leveranser, och ligger nu på samma nivå som för ett år sedan. Toleransen för missar är helt enkelt noll i sektorn.

Inför nästa djupare nedgång kan man trösta sig med statistik. Enligt Oxford Economics har mindre än hälften av länderna hamnat i recession i sju av de senaste åtta globala stressituationerna. Många länder fortsatte att växa. I 75 procent av fallen är recessionen över inom ett år. Finanskrisen 2009 är undantaget.

De senaste fem åren har ett mönster framträtt, där börserna kommer tillbaka ganska snabbt efter en nedgång. Mycket talar för att det beror på att summan av det globala kapital som ska placeras hela tiden växer och att efterfrågan på tillgångar därmed ökar. Ett börsras utlöses ofta av obehagliga nyheter, som resulterar i utebliven likviditet. När efterfrågan ökar förbättras likviditeten, vilket minskar risken för långa nedgångar.

De öppna globala marknaderna är oöverträffade när det gäller att matcha placerare med placeringar, de anpassar sig till nya krav som klimatet, och har sedan finanskrisen levererat en hyfsad stabilitet. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?